Ege Postası
Geri

KESK İzmir bir kez daha alana indi

KESK İzmir Şubeler Platformu, milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren son zam teklifi öncesinde bir kez daha alana indi. Memurların taleplerine dikkat çekilen açıklamanın ardından sendika üyeleri alana getirilen grev sandığında ‘evet’ oyu kullandı
KESK İzmir bir kez daha alana indi
Haberler / İzmir
22 Ağustos 2023 Salı 08:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İzmir Şubeler Platformu, milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren son zam teklifi öncesinde bir kez daha alana indi. Alsancak Gar önünde toplanan sendika üyeleri, “Emekçiyi yoksulluğa mahkum eden düzeni de birlikte değiştireceğiz” yazılı pankart açtı. Katılımın yoğun olduğu basın açıklamasında sendika üyeleri sık sık “Genel grev genel direniş” ve “AKP zammını al başına çal” sloganları attı. Memurların taleplerine dikkat çekilen basın açıklaması metnini KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nursel Yücesoy okudu. Emekçilerin taleplerinin dikkat alınması çağrısında bulunan Yücesoy, sürecin son aşamasına gelinirken işyerlerinde grev oylamalarına başladıklarını duyurdu. Açıklamanın ardından sendika üyeleri alana getirilen grev sandığında ‘evet’ oyu kullandı.

BİRİNCİ TEKLİFİN NEREDEYSE AYNISI

Kamu emekçileri ve emeklilerinin 2024-2025 dönemini kapsayacak toplu sözleşme görüşmelerinin 3. oturumunun 17 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Yücesoy, “Oturuma KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablanyeşil katılmıştır. Buna göre; 2024 yılının ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ayı için yüzde 10, 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6 ve ikinci altı için yüzde 5 teklif edilmiştir. Birinci dereceye ulaşan kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesi, disiplin suçlarının affı, görevde yükselme sınavlarının belli periyodlarla yapılması, hacca gidecek memurlara destek sunulması, kamuda engelli istihdamının artırılması gibi konularda bir çalışma yürütüleceği belirtilmişse de bağlayıcı bir TİS hükmü haline getirilmeyeceği, zamana yayılacağı anlaşılmıştır. Genel taleplere ilişkin başka herhangi bir başlıkta teklif sunulmamıştır. Sadece 2024 yılı için ilk teklifteki oranlara birer puan artırılmak suretiyle getirilen bu teklifle adeta TİS masasıyla alay edilmiştir. Eş Genel Başkanımız; öncelikle Marmara Depremi’nin yıldönümü vesilesiyle 6 Şubat depreminin yaşandığı yerlerdeki kamu emekçilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek depremden kaynaklı yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinin de bu masasının konusu olması gerektiğini ifade etmiştir. Eş Genel Başkanımız getirilen teklifin özü itibariyle birinci teklifin neredeyse aynısı olduğunu, sayılan bazı diğer hususların daha sonra değil TİS masasında karara bağlanması gerektiğini belirterek bu masanın bir temenni ve öteleme masası olmadığını ifade etmiştir” dedi.

EMEKÇİDEN YANA KARAR ÇIKMAYACAK

Yarın açıklanacak rakamların kendilerine yoksulluktan başka bir şey getirmeyeceğini söyleyen Yücesoy, “KESK olarak baştan itibaren seyyanen, ek ödeme, ilave ödeme gibi adlar altında getirilen ve taban aylığımıza yansıtılmayan kalemlerin önce taban aylığımıza yansıtılmasını, yüzdelik artışın daha sonra eklenmesini talep ettiğimizi ve talep etmekteyiz. Son yıllarda öngörülen enflasyon oranları ile birkaç katı gerçekleşen enflasyon oranları günlük hayatımıza yansıyan gerçek enflasyonun çok altındadır. Yoksulluk sınırının şimdiden 38 binleri geçtiğini, 2024 yılı başında bu rakamın katlanacağını, dolayısıyla gerçekçi bir teklif ile gelinecekse yoksulluk sınırının baz alınmasını ve üç ayda bir artışların güncellenmesi gerekmektedir. Genel seçimlerde iktidarın söz verdiği mülakatın kaldırılması hususunun bu masada karar altına alınması gerekmektedir. Ayrıca vergi adaletsizliğini giderecek bir düzenlemenin yapılmaması halinde nasıl bir artış yapılırsa yapılsın cebimize girmeden eriyeceğini aşikardır. Çalışma Bakanı haftalardır ‘müzakerelerimizin tüm tarafları memnun edecek şekilde hayırla sonuçlanacağını ümit ediyorum’ demesine rağmen 17 Ağustos teklifi 1 yıl için sadece yüzde 2 olmuştur. Yarın açıklanacak rakamların da bizlere yoksulluktan başka bir şey getirmeyeceğini, emekçiden yana bir karar çıkmayacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

GREV SANDIKLARI KURULDU

İşyerlerinde grev oylamalarına başladıklarını duyuran Yücesoy, “Mevcut sendika yasası artık geçersizdir. 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin taleplerini karşılamamaktadır. Tüm konfederasyonları gerçekten grevli TİS’li bir sendika hakkı ve emekçinin toplu sözleşmesi için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Bu anlamda artık hükümetin masası haline gelen, emekçileri aşağılayan bu masadan kalkın, emekçinin TİS masasında buluşalım. Eylül-ekim bütçe döneminde grevli TİS’li bir yasa ile toplu sözleşme imzalayalım. Bunun dışında emekçinin onaylamadığı hiçbir imza meşru olmayacaktır. Bizler KESK olarak tüm işyerlerimizde ve online olarak grev oylaması için sandıklar kuruyoruz. Oylama değerlendirmesi sonucunda önümüzdeki süreci tüm emekçileri kapsayacak şekilde gerçek bir sendika yasası ve hakkımız olanı almak için genel greve evirip birlikte mücadele ederek kazanacağız” açıklamasını yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası