Nurettin DOĞAN/ ALAŞEHİR (Manisa), DHA)- MANİSA'nın Alaşehir İlçesi'nde bir mahallede 17 koyun mavi dil hastalığından telef oldu. Alarma geçen yetkililer mahallede 600 koyunun aşılandığını, muhtarları uyarılan çevre mahallelerdeki yaklaşık 45 bin koyunun da aşılanacağını belirtti.
Alaşehir'e bağlı eskiden köy olan büyükşehir ile mahalle statüsüne kavuşan Horzumkeserler'de mavi dil hastalığı 17 koyunu telef etti. Alaşehir Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, aşılama seferberliği başlattı. Çevre mahalle ve ilçelere salgınla ilgili duyurular yapıldı. Horzumkeserler, Türkmenköy, Belenyaka, Badınca, Caberkamara ve Matarlı mahallelerinde yaklaşık 45 bin koyun önlem amaçlı aşılanacağı duyuruldu. İlçe belediyesi koyun ahırları, çöp bidonları başta sineklerin olası üreyebileceği bataklık bölgelerde ilaçlama çalışması başlattı.
ÖNLEM AMAÇLI AŞILAMA YAPILACAK
Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, "Horzumkeserler Mahallesi'nde son bir hafta içerisinde değişik kişilere ait 17 koyunun telef olması üzerine hayvan sahipleri bize başvurdu. Veteriner hekimlerimizin yaptığı incelemelerde koyunlarda mavi dil hastalığı salgını tespit edildi. İlk etapta 17 bin aşı istedik. Çevre mahalle muhtarlıklarına hastalığın yayılmasına karşı önlem alınması için bilgi verdik. Horzumkeserler Mahallesi'nde şu anda yaklaşık 600 koyun aşılaması yaptık. Alaşehir Belediye'sinden mahallelerde bulunan koyun ahırlarında, sineklerin yaşayabileceği bataklık alanlar ve çöp bidonlarında ilaçlama yapılması için yardım istedik. Belediye ilaçlama çalışmalarını başlattı. Horzumkeserler Mahallesi'ne komşu olan Türkmenköy, Belenyaka, Badınca ve Caberkamara mahallerinde yaklaşık 45 bin koyunu önlem olarak aşılama yapacağız. Mahallelerde koyun sahiplerini eğitici toplantılar yapıyoruz" dedi.
FOTOĞRAF
--- KUTU ---
MAVİ DİL HASTALIĞI
Özellikle koyunlarda görülen, sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri, hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani geviş getirenler de hastalığa yakalanır.