Ege Postası
Geri

Kaçak havaalanı inşaatına 'hava savunması' izni

İZMİR 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, kaçak olduğu için dururduğu birinci derece SİT alanındaki Selçuk- Efes Havalanı’ndaki ikinci pist ile çelik konstrüksiyonlardan hangar ve depo çalışmalarına, ikinci kararında 'Ülke hava savunması güvenliği' gerekçesiyle izin verdi.
Kaçak havaalanı inşaatına 'hava savunması' izni
Haberler / İzmir
15 Eylül 2013 Pazar 12:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Selçuk- Efes Havalanı’na ikinci pisti ile çelik konstrüksiyonlardan hangar ve depo yapılması için geçen ağustos ayında başlatılan çalışmalar tepkilere neden oldu. Konunun basında yer almasından sonra çalışmaları yerinde inceleyen Selçuk Müzesi yetkilileri, raporlarını İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na iletti. Müze Müdürlüğü’nün raporlarını değerlendiren Kurul, inşaatların Efes Antik Kenti birinci derece arkeolojik SİT alanı içinde kaldığını belirterek, konunun Kurul’da görüşülüp karara bağlanıncaya kadar hiçbir fiziki müdahalede bulunulmaması uyarısı yapıp, çalışmaları geçen 22 Ağustos’ta durdurdu. Kurul, ayrıca sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.

HAVA SAVUNMASI GÜVENLİĞİ GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Bunun üzerine Efes Havaalanını işleten Türk Hava Kurumu (THK) Selçuk Havacılık Eğitim Merkezi Başkanlığı, bir gün sonra Genelkurmay Başkanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı 13/Eğt. D. Uçş. Eğt. Ş.’nden aldığı ve yapılan çalışmaların 'Ülke Hava Savunması / Güvenliği' kapsamında olduğu yazısıyla tekrar kurula başvurdu. Yazıyı değerlendiren kurul, 10 Eylül’de Doç. Dr. K. Mert Çubukçu başkanlığında toplandı. Kurul, THK Selçuk Havacılık Eğitim Merkezi Başkanlığı’nın, Genelkurmay Başkanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı 13/Eğt. D. Uçş. Eğt. Ş.’nden aldığı yazıda 'Ülke Hava Savunması/Güvenliği' kapsamındaki vazifeleri yerine getirdiği anlaşıldığından, bir önceki kararla durdurulan apron, yol ve tel çit çalışmalarının ilgili müze ve kazı başkanlığı denetiminde tamamlanabileceğine karar verdi. Kurulun kararında ayrıca, daha önceki kararda kaldırılmasına karar verilen uçak bakım çadırı, depolar, bakım personeli için yer ve çalışma odalarının geçici olarak kullanılabileceği de belirtildi. Kuruldan izinsiz herhangi bir uygulamada bulunulmaması gerektiğinin de hatırlattığı kararda, alanın Efes Örenyeri içerisinde olduğu dikkate alındığında, mevcut havaalanının işlevlerini üstlenecek ören yeri dışında yeni bir havaalanının yapılması için yer seçimi çalışmalarının devam etmesi gerektiği de ifade edildi.

Toplantıya katılan Aydın Müze Müdürü Cengiz Topal’ın ise 1'inci derece SİT alanındaki bu çalışmaların Efes Antik Kenti’ne zarar verebileceğine dikkat çekip, karşı oy kullandığı ve izne itiraz ettiği belirtildi.



ÇİFTE STANDART İDDİASI

Tusan Motel İşletmecisi Ali Rıza Arın, kurulun kararına tepki gösterip şunları söyledi:

"Söz konusu alanda hiçbir zaman askeri eğitim yapıldığına tanık olmadım. O kararı alan bilim adamları kadar ülkemi seviyorum ve milliyetçiyim. Bir önceki döneme kadar uzun yıllar Türk Hava Kurumu’nun yönetim kurulunda görev yaptım. Bugüne kadar bu havaalanında askeri jetlerin inip kalktığına, askeri eğitim yapıldığına tanık olmadım. Ben ne THK’ya, ne de alınan karara karşıyım. İtirazım, bu ülkenin bir vatandaşı olarak farklı bir muameleye tabi tutulmamız. Bana, 25 kişi çalıştırdığım işletmeme SİT alanı içinde kaldığı için boya badana izni verilmezken, diğer tarafta dozer ve kepçelerle çalışmaya izin verilmesine itiraz ediyorum. Çifte standart olmamalı. Hakkımızı aradığımız için neredeyse vatan hainliği ile suçlayacaklar." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası