“Kadın dostu kentler” eğitim programı Karabağlar'da
Kadın Dostu Kentler Eğitim Programı'nda konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yerelde hizmet verirken herkese eşit hizmet verdiklerinin altını çizerek, “Tüm projelerimizde insan odaklı çalışmalar yürütüyoruz. İlçemizde yaşayan kadınlarımızın da sosyal yönden gelişimlerini sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Birleşmiş Milletler projesi olan, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar ve ilçe belediyelerin ortak yürüttüğü kamu çalışanlarına yönelik “Kadın Dostu Kentler Eğitim Programı”nın üçüncüsü Karabağlar Belediyesi’nde düzenlendi.
Yoğun ilgi gösterildi
Karabağlar Belediyesi meclis salonunda düzenlenen eğitim programına; Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Melih Sertuna, İlçe Emniyet Müdürü Kaan Coşkun, Kadın Dostu Kent Projesi İzmir Koordinatörü Semra Ulusoy, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Birimi Uzman Sosyolog Sevinç Ustabaş Kara, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi Sosyolog Deniz İzbudak Özdemir, Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzman Psikolog Barışcan Öztürk, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ümit Güveyi ile bürokratlar ve belediye çalışanları katıldı.
Ülkemizde en önemli konulardan biri olan toplumsal cinsiyet, şiddet ve etkileri, şiddetle mücadele mekanizmaları ve mobbing konularının yer aldığı eğitimde "Yerel Yönetim ve Kadın İlişkisi" konusu da ele alındı.
Başkan Selvitopu'nu kutluyorum
Konuşmada ilk olarak söz alan Kadın Dostu Kent Projesi İzmir Koordinatörü Semra Ulusoy, amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu vurguladı. Bu projenin Birleşmiş Milletler projesi olduğuna dikkat çeken Ulusoy,“Bu çalışmaları kurumlarla beraber yürüttük. Şimdi eğitim programı yaptık. İzmir’de 30 ilçenin kadın yöneticileri ile farkındalık yaratacağız. Bizler karar alınan her yerde bulunmak istiyoruz. Kentsel hizmetler çok önemli. Karabağlar'da kadınların ne tür talepleri olabilir bunun dinlenmesi gerekiyor. Karabağlar ilçe meclisinde kadın erkek eşitliği komisyonu var. Karabağlar bunu gerçekleştiren az sayıda belediyeden biri. Burada erkekler de kadınlar kadar fazla. Onun için Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
İnsan odaklı hizmet veriyoruz
Eğitim programında konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise kadın - erkek eşitliğinin gerçek anlamda yerini alması için bu tür çalışmaların çok önemli olduğuna dikkat çekti. Kadınlara yönelik yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen toplumsal yaşamda kadınların çok yer almadığını belirten Selvitopu, “Bu anlamda bu çalışmalar çok önemli. Bu gönüllülük işi. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları kadınlara yönelik yaptıkları çalışmaların adımlarını o dönemde atmışlardı. Ülkemizde olduğu gibi başka ülkelerde de kadınlarımız sıkıntı yaşıyor. Kadın cinayetlerinin giderilmesi sosyal projelerle giderilebilir. Biz yerel yönetimler olarak tüm projelerimizde insan odaklı çalışmalar yürütüyoruz. İlçemizde yaşayan kadınlarımızı sosyal yönden gelişmelerini sağlamak için çalışmalar yapıyoruz.” dedi.
Katkı koymak isteriz
Etkinlikte konuşan Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç ise ilçede böyle bir toplantının yapılıyor olmasının önemine değindi. Bu projenin Birleşmiş Milletler Projesi olduğu ve amacının cinsiyet eşitliğini sağlamak olduğunun altını çizen Tunç, “Esas amaç farkındalık yaratmak, bunu da başardınız diye düşünüyorum. Benzeri çalışmalar yapmak istediğiniz takdirde katkı koymayı arzu ederiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Tek tek kendilerini tanıttılar
Konuşmaların ardından Uzman Sosyolog Sevinç Ustabaş Kara, tüm izleyenleri fuaye alanına alarak uygulamalı tanışma çemberi oluşturdu. Tüm katılımcılar tek tek kendini tanıtarak ilginç bir iletişim ağına imza attı.