Ege Postası
Geri

Kadın zirvesinde girişimcilik hikayeleri anlatıldı

İzmir’de Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) tarafından İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) gerçekleştirilen 'İş’te Kadın İşte Kadın Zirvesi’de kadınlar girişimcilik hikayelerini anlattı. Ünlü bir ev teksil firmasının sahibi kendisine çeyiz bulamadığı için markasını yarattığını belirtirken, fütürist Ufuk Tarhan, kadınların bilim ve teknolojiden uzak durmaması gerektiğini vurguladı. Tarhan, "Bu alanları diğer cinse terk etmiş olmanın ve kadın denilen formun zenginliklerini bu alanlara katamamanın ceremesini çekiyoruz. Bunun sorumlusu erkekler değil, çünkü hepsinin bir annesi var. Kadınların mühendisliğe, bilime girmesi gerekiyor" dedi. 'İş'te Kadın' zirvesinden çarpıcı profiller
Kadın zirvesinde girişimcilik hikayeleri anlatıldı
Haberler / Ekonomi
26 Nisan 2019 Cuma 12:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGİAD tarafından İZTO'da gerçekleştirilen 'İş'te Kadın İşte Kadın Zirvesi'de kadın rol modeller zirveye giden yolculuklarını ve girişimcilik hikayelerini anlattı. Bir ev tekstil markasından franchising alarak işe başladığını söyleyen iş insanı Gül Güler, kendisine çeyiz bulamadığı için markasını yarattığını vurguladı. Güler, şöyle dedi:

"6 yıl bu şekilde devam ettim, bir yandan çocuklarımı büyütüyordum. 2000 yılında ciddi bir kriz yaşadık ve ürünlerini satmakta olduğum firma kapandı. Tecrübem yoktu, atölyelere fason üretim yaptırmaya başladım. Şuanda birçok yere markamızla ürünler gönderiyoruz. Aynı zamanda deseni çıkmayan bir sabun da üretip satıyoruz. Kendime çeyiz bulamıyorum diye markayı kurduğumu söylemiştim bir röportajımda. Çeyiz mantığı bizlerin evlendiği dönemlerde kullanımı zor ürünlerdi, ben öyle ürünler yapmak istedim ki hem keyifli, hem zevkli hem de kullanımı kolay olsun dedim. Kaliteyi üstte tutmak istedim."

İKİNCİ EL ÜRÜNLERİN EL DEĞİŞTİRDİĞİ İNTERNET SİTESİ KURDU

Kurumsal hayattan sıkılıp anne olduktan sonra kendi işini yapmaya karar veren TutumluAnne.com adlı internet sitesinin kurucusu Özden Pusat, ikinci el ürünlerin el değiştirmesine olanak sağladığını belirterek, şunları söyledi:

"Çocuk eşyaları kısa süre kullanılıyor, bu sirkülasyonun ne olduğunu araştırdığımda Türkiyede ikinci eli karşılayacak bir platform olmadığını gördüm. Bu şekilde kolları sıvadım ve tutumluanne.com sitesini kurdum. Sürdürebilirlik ve dijital teknolojiler yükselişte. Hem avantaj hem dezavantaj. Şehirleşmeyle ürünleri verebilecek kişi bulma zorluğu başladı. Yeni ihtiyaçların karşılanması için alınması ve satılması mantıklı gelmeye başladı. Bu davranış değişikliği de zaman alan bir şey. Hala bunu yapmaya çalışıyoruz. Yatırım yapmayı düşünen erkek ve kadınlara sesleniyorum; kadınları dezavantajlı olarak görmeyip onları fırsat olarak düşünmelisiniz. Destek verildiğinde başarı hikayesi yazan çok kadın var. Biz kadınlar talep etmeyip geride duruyoruz. Fakat talep etmeyi öğrenmemiz gerek."

'ARKAMIZDA ZENGİN EŞLER VE BABALAR YOK, BİZ BİRBİRİMİZE TUTUNARAK ÇOK GÜÇLENİYORUZ'

Türkiye’yi gezerek kadınlara  eğitimler veren Girişimci Kadınlar Grubu Kurucusu Ülkü Hür, 7 kişilik bir ailede büyüdüğünü, 11 yaşından çalışmaya başladığını, 2017’de grubu kurduğunda 114 olan üye sayısının bugün bin 214'e yükseldiğini dile getirerek, "Grubumuzda estetik cerrahtan, kadın doğum doktoruna birçok farklı meslekte kadın var. Bu gruba ikinci ailem diyorum, onlar benim kız kardeşlerim. Bir fikriniz varsa önce size pozitif yönden destek olacak ve can kulağıyla dinleyecek kişiyle paylaşın. Çünkü ilk paylaştığınız kişi çok önemli. Kesinlikle istemeyi bilmeliyiz, evdeki işleri ben de yetiştiremiyorum. Fakat evdeki anne mutluysa diğerleri de mutlu. Belki yatlar katlar bırakamayacağım kızıma ama arkamda dokunduğum bir sürü hayat bırakacağım. Arkamızda zengin eşler ve babalar yok, biz birbirimize tutunarak çok güçleniyoruz" dedi.

'KADINLARIN MÜHENDİSLİĞE, BİLİME GİRMESİ GEREKİYOR'

Fütürist Ufuk Tarhan, geleceğin planlanması gerektiğine dikkat çekerek, kadınların bilim ve teknoloji alanlarından uzak durmamalarını istedi. Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Farklı ve erkeklere rezerve edilmiş gibi görünen alanlarda başarılı olan kadınlara çok ihtiyacımız var. Ben gelecekten gelmedim ama gelecekle fazlasıyla ilgiliyim. Bunun herkesin ilgi alanına girmesini çok istiyorum. Planlanması, kontrol altına alınması gereken bir şey gelecek. Değiştirebileceğimiz ve etkileyebileceğimiz çok fazla tarafı var geleceğin. Önce kafa yapısını değiştirmeliyiz. Neleri istemediğimizi, nelerin olmayacağını değil, neleri istediğimizi ve ihtiyacımız olanları düşünüp öyle bakmalıyız geleceğe. Çünkü neyi istediğimizi düşündüğümüz zaman ilerlemeye başlıyoruz. Dünyadaki bütün savaşların, tüm melanetin kadın erkek eşitsizliğinden oluştuğunu düşünüyorum. Bunun en büyük sebebi de kadınların bilim ve teknoloji gibi alanlardan uzak durmaları. Bu alanları diğer cinse terk etmiş olmanın ve kadın denilen formun zenginliklerini bu alanlara katamamanın ceremesini çekiyoruz. Bunun sorumlusu erkekler değil, çünkü hepsinin bir annesi var. Kadınların mühendisliğe, bilime girmesi gerekiyor. Bu zenginliği birlikte bir şeylere dönüştürmemiz gerekiyor. Farklıyız ve eşitiz. Bunu yapabileceğimiz nokta da teknolojiden geçiyor. Yeni bir çağa adım atılırken kadınların bu sefer daha akıllı olup, kendine gelmesi ve bir şeyler yapması gerekiyor. Bu sefer çok daha fazla olasılık ve potansiyel var. Oturup olmayacak diye düşünmemek lazım. Ne olabileceğini düşünmeliyiz, o kadar da engel yok önümüzde." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası