Ege Postası
Geri

Kadının durumunu iyileştirmekle ilgili tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, Adana ve Mersin gibi yoğun göç alan kentlerde ortaya çıkan sorunlardan toplumda en fazla kadın ve çocukların etkilendiğini söyledi.    TBMM Kadın...
Kadının durumunu iyileştirmekle ilgili tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz
Haberler / Güncel
3 Haziran 2013 Pazartesi 15:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, Adana ve Mersin gibi yoğun göç alan kentlerde ortaya çıkan sorunlardan toplumda en fazla kadın ve çocukların etkilendiğini söyledi.

    TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Birleşmiş Milletler Kadın ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığında yürütülen “Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine İlişkin Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı” kapsamında Adana'da 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Sayım Başladı Kampanyası Bilgi ve Deneyim Paylaşım' toplantısı Seyhan Oteli’nde gerçekleşti.

    Programın açılışında konuşan Gönül, kadınların insan haklarına ulaşmada bir takım sıkıntılarla karşılaştığını kaydetti. Bu problemlerin ortadan kaldırılması için mecliste bir takım yasal düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Gönül, “Kadın–erkek eşittir. Devlet bu eşitliği sağlamakla yükümlüdür. Kadının durumunu iyileştirmekle ilgili alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz. Pozitif ayrımcılığı, eşitliği anayasal güvenceye aldık. Bunu aldık ama pratikte bu sağlanabiliyor m? Eşitsizlik gördüğümüz zaman bunları yukarıya taşıyabilmek için hangi önlemleri alıyoru? Bizim Ankara’da yaptığımız bu çalışmaları genelde ve pratikte hayat bulup bulmadığını gözlememiz gerekiyor.” dedi.

    Dünyada kadının gelişmişlik seviyesi açısından önemli bir kritik olarak kabul edildiğini vurgulayan Gönül, eğitim, sağlık, karar alma mekanizmalarında, üretim ve istihdamda kadının erkeklerle eşit oranda temsil edilip edilmediğine bakıldığını ifade etti. Hükümetin bu alanlarda yaptığı çalışmalardan bahseden Gönül, “Türkiye genç nüfusa sahip, gelişmekte; fakat yaşlı nüfusa doğru gidiyor. Gelişmekte olan bir ülkede yaşlı nüfus olursanız sorunlar çok büyük olur. Dolayısı ile nüfusun genç ve dinamik bir nüfus olarak devam etmesi lazım. Bunu sağlarken kadının istihdama katılmasın nasıl temin edeceği? Bir takım kolaylaştırıcıları ortaya koymamamız lazım. Bununla ilgili düzenlemeleri önümüzdeki günlerde meclise gelecek, heyecanla bekliyoruz.”

2002 seçimlerinde mecliste yüzde 4.3 olan kadın oranı, 2007 de yüzde 9.1’e, 2011’ de yüzde 14. 2’ye; şu anda 79 kadın milletvekilinin görev yaptığını anlatan Gönül, “Sayı yeterli değil ama yüzde 5’lik bir doğrusal artış var. Kadınların karar alma mekanizmalarında özellikle parlamentodaki artış ve talepleri davam ediyor. Bu isteği artırmamız gerekir.” diye konuştu.


    Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise nüfusun yaklaşık yüzde 50’nin kadınlardan oluştuğunu hatırlattı. Kadınların aktif hayata dahil edilmediği takdirde toplumun yüzde 50’sinin iş ve beyin gücü katkısından mahrum kalacağına işaret eden Coş, şöyle devam etti: “Öncelikle toplumdaki sevgi ve merhamet eksikliğinin giderilmesi gerekir. Şiddetin günlük hayatımızda arttığını görüyoruz. 8 yaşındaki bir çocuk arkadaşını bıçaklıyor. Lise talebemiz birkaç silahla yakalanıyor. Basit sebeplerle insanlar öldürülüyor. Demokratik tepkilerini göstermek için bir araya geliniyor. Demokratik sınırların dışına çıkıp, taş ve sopalarla polise saldırılıyor, çevreye zarar veriliyor. Bunlar demokratik tepki değil, içimizdeki vandalizmlin yansımasıdır. Bu nedenle yetişkin ve çocuklarımıza daha çok sevgi aşılamak zorundayız.”

HAYATIN HER ALANINDA KADIN İHMAL EDİLMİŞ

    AK Parti Adana Milletvekili, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Fatoş Gürkan ise kadının statüsünün iyileştirilmesine yönelik önemli iyileştirmeler yapıldığını bildirdi. Yıllarca bu konuda sosyal ve ekonomik anlamda ihmal edilmiş birçok sorunun varlığına dikkat çeken Gürkan, “Hayatın her alanında kadın ihmal edilmiş. Bizim amacımız kadının toplumdaki yerini güçlendirmektir. Aile temel olarak kadından başlıyor. Çocukları yetiştiren kadınlarımız. Eğer biz toplumun daha sağlıklı olmasını istiyorsak kadınların her bakımdan güçlendirilmesi lazım.” şeklinde konuştu.

    BM Kalkınma Programından Ortak Program Yöneticisi Neşe Çakır’da Türkiye’de cinsiyet eşitliği için elverişli ortamın oluşturulması ortak programının 2011’den buyana devam ettiğini aktardı. Hedeflerinin ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği için bir altyapı oluşturmak olduğunu söyleyen Çakır, bugüne kadar 8 toplantı yaptıklarını sözlerine ekledi.

    AK Parti Adana Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, kadının güçlenmesinin toplumun güçlenmesiyle eşdeğer olduğunu ifade etti. Etkinliğe Adana ve Mersin’den çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası