Ege Postası
Geri

Kale'nin isyanı belediye önüne taştı

Kadifekale'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan dev antik tiyatro ve açık hava müzesi projesine bölge halkından veto geldi. Proje kapsamında evleri kamulaştırılacak olan hak sahipleri mağdur oldukları gerekçesiyle soluğu İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde aldı. Kadifekale Hak Arayanlar Derneği çatısı altında “İmzalamıyoruz” diyerek eylem yapan semt sakinleri Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu protesto etti. 'KALE'NİN İSYANI
Kale'nin isyanı belediye önüne taştı
Haberler / İzmir
13 Şubat 2015 Cuma 16:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediyesi'nin toplam 270 hektarlık alanda kentin tarihi aksını ortaya çıkartacak ve İzmir'i turizmde cazibe merkezi haline getirecek antik tiyatro projesi sancılı başladı. Belediyenin kamulaştırma kararı aldığı toplam 450'ye yakın konuttaki hak sahipleri “Kadifekale Hak Arayanlar Derneği” çatısı altında örgütlenerek yaşam alanları için mücadele başlattı. Kamulaştırma görüşmelerinde itirazlarını belediyeye sunan vatandaşlar ve dernek üyeleri, Anadolu Birliği, Mardinliler Federasyonu, Limontepe Hak Arayanlar Derneği, Cennetçeşme Hak Arayanlar Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin de desteği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir protesto gösterisi düzenledi.
 
“KALE KAPISI RANT KAPASI DEĞİLDİR”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma kararına itiraz eden ve hukuki mücadele başlatmaya hazırlanan Kadifekaleli hak sahiplerinin isyanı belediye önüne taşındı. Ellerinde pankartlar ve “Kale direniyor”, “Kale bizimdir, bizim kalacak”, “Kale burada Başkan nerede'”, “Sürgüne hayır” sloganları eşliğinde Konak’ta bulunan Merkez Bankası önünden Büyükşehir Belediye sarayı önüne yürüdü. Grup adına basın açıklaması yapan Kadifekale Hak Arayanlar Derneği Başkanı Ali Korkut, “İzmir’in en güzel yerinde yoksul insanlarını oturmasını hazmedemeyen rant çevreleri kapalı kapılar ardında yıkım kararları almışlardır. Karar alma sürecinde Kadifekale halkı dışlanmıştır. Bundan 8 ay önce Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı açıklamada ‘kentler rant yaratıyor. Bütün problemde bu rantın paylaşılmasından çıkıyor. Uzlaşı olmazsa başarı olmaz. Belediye kar makamı değildir’ demiştir. Aziz bey’e soruyoruz. Kamulaştırma kararları alınırken Kadifekale’deki vatandaşlardan hangisinin fikri sorulmuş, hangisi ile uzlaşılmıştır. Bu durumda Aziz Kocaoğlu halen başarılıyım diyecek midir'”dedi.


“MADEM YIKACAKTINIZ NEDEN İZİN VERDİNİZ'”
Kale’de daha önce yapılan kamulaştırmaların heyelan bölgesinde olduğunu can güvenliği söz konusu olduğu için buraların sorunsuz olarak tahliye edildiğini belirten Korkut; “Burada toprak kayması ve kaçak yapılar vardı. Halkımız bu nedenle direnmedi. Kale’de bu gün yapılmak istenen kamulaştırmalar heyelan bölgesinde değildir. Kaçak yapı hiç değildir. Tamamı imarlı, planlı, projeli, tapulu yerlerdir. Belediye bunları yıkacak ise neden ve ne için imar izni verd? Ne için proje ücreti aldı, ruhsat verd? Şimdi ne için yıkıyo? Bu sorulara cevap bekliyoruz.”
 
“TEHDİTLE İMZA ATTIRIYORLAR”
Kadifekle’de geçmişte yapılan dönüşüm çalışması sonrasında Uzundere’ye taşınan hak sahiplerinin de mağdur olduğunu belirterek sürece tepki gösteren Korkut; “Nerede ise tüm zamanlarını mahallenin sokaklarında semtte geçiren ve uzun yıllardır aynı sokaklarda aynı evlerde yaşayan, semt kültürünün var olduğu, herkesin birbirini tanıdığı, çoğunun asgari ücret düzeyinde yaşadığı, bir çoğunun yol parası dahi vermeden yürüyerek işine gidebildiği kale halkını birbirinden koparmak, merkezden uzak ücra köşelerde yapılacak apartmanlarda yaşamaya zorlamak, kendi yaşam tarzlarına ve kültürlerinden uzak bir hayata mahkum etmek kabul edilemez. Bu düşüncelerle belediyeden halk olarak taleplerimizi dikkate almasını istiyoruz. Belediyeden evlerimizi yıkmamalarını istiyoruz. Kamulaştırmaya kesinlikle karşıyız. Yerinde dönüşüm istiyoruz. Onun için de uzlaşmaya hazırız. Rant çevrelerini değil bizi muhatap alınız” diye konuştu.

HAK SAHİPLERİ DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Kadifekale sakinlerinin temsil eden Avukat Kadri Mantu ise, belediye ile hak sahipleri arasında uzlaşma görüşmelerinin sürdürüldüğünü bildirerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kamulaştırmaların iptali için itiraz ettiklerini söyledi. Mantu, belediyeden gelecek yanıta göre dava açmaya hazırlandıklarını söylerken,  bölgedeki imar planlarının iptali için de ayrıca itirazlarını sunduklarını kaydetti. Bölgedeki 400’ü aşkın hak sahibinden yalnızca 4-5 kişinin kamulaştırmayı kabul ederek imza attığını da hatırlatan Avukat Mantu, 80 yılı aşkın süredir bölgede yaşayan halkın alınan ani bir kararla insan haklarına aykırı biçimde bölgeden sürgün edilmek istendiğini belirtti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası