Kamu hastanelerinde kağıtsız dönem
İzmir'de, Sağlık Bakanlığı ve HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) arasında dijital ve kağıtsız hastane kavramını oluşturmak ve yaygınlaştırmak amacıyla imzalananan protokol çerçevesinde, "Dijital Hastane Bölgesel Eğitim Toplantısı" yapıldı.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) Sağlık Bilişimi Daire Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde Balçova Termal Tesisleri Konferans Salonu'nda düzenlenen "Dijital Hastane Bölgesel Eğitim Toplantısı" iki gün sürdü. Geniş katılımlı toplantıya TKHK Sağlık Bilişimi Daire Başkanı Yusuf Kara, İstatistik, Analiz ve Raporlama Daire Başkanı Aziz Küçük, İzmir Güney Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, HIMSS Türkiye Direktörü Dr. Korhan An, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu yetkilileri başta olmak üzere Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, İzmir Güney, İzmir Kuzey, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak ve Yalova Genel Sekreterlik yetkilileri ve bu genel sekreterliklere bağlı 54 hastane HIMSS temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasında dijital, kağıtsız hastane kavramının önemine değinen İzmir Güney Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan "Sekreterliğimize bağlı hastanelerimizde HIMSS kriterlerine önem veriyoruz. Türkiye genelinde sadece 11 hastane Stage 6 sertifikasına sahip iken bunlardan iki tanesi Sekreterliğimize bağlıdır. Ayrıca 10 Şubat tarihinde Urla Devlet Hastanemiz de belge almaya hak kazanmış olup Mayıs ayında yapılması planlanan HIMSS Türkiye kongresinde belgesini teslim alacak ve 3 hastanemiz HIMSS Stage 6 belgeli olacaktır. Genel Sekreterlik olarak HIMSS Sertifikası almak için çalışan diğer illerdeki sağlık yöneticilerimize elimizden gelen desteği yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Eğitimde HIMSS kavramının Amerika Avrupa ve ülkemizdeki durumu hakkında genel ve istatistiki bilgiler paylaşıldı. Hastanelerin dijitalleştirilmesi ve sağlıkta hizmet kalitesinin daha yüksek seviyelere çıkarılması için izlenmesi gereken yol hakkında bilgiler verildi. Hastanelerin HIMSS seviyelerinin hesaplanıp belge alabilmeleri için kullanılan anket verilerinin detaylı anlatımı yapıldı.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından yapılacak olan bölgesel toplantılarla kağıtsız, dijital hastane uygulamalarının Türkiye'deki tüm devlet hastanelerinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Hasta işlemlerinin tamamen dijital olması ve mobil ortama taşınmasıyla, bilgiye her yerden her an erişim, doğru hasta-doğru ilaç eşleştirmesi, hastaya ayrılan vaktin artması ve bakım hizmetlerinin kalitesinde artış imkanı tanınırken medikal hataların azalması sağlanacak.