Ege Postası
Geri

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi hedef kızgın seçmen: Önlemler sembolik

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı. Ekonomistler paketin seçmenin kızgınlığını gidermek için sembolik önlemlerden oluştuğunu belirtti.
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi hedef kızgın seçmen: Önlemler sembolik
Haberler / Ekonomi
13 Mayıs 2024 Pazartesi 14:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı toplantı ile açıklandı.

Tasarruf paketinin açıklanmasının hemen ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, “Bu pakette asıl hedef yerel seçimlerde 1. parti olan CHP’yi zayıflatmak ve CHP’li belediyeleri iş yapamaz hale getirmektir” diyerek tepki gösterdi.

Ekonomistler ise, açıklanan tasarruf paketinin bütçe açığını kapatmayacağını belirterek, hedefin seçmenin kızgınlığını gidermek olduğunu belirtti.

HEDEF SEÇMENİN KIZGINLIĞINI GİDERMEK 

Tasarruf paketinde ciddi eksiklikler olduğunu aktaran Ekonomist Güldem Atabay,” Bir iyi niyet beyanı olarak kamu araçları, çoklu maaşlar gibi sembolik önemli konuların  ön plana çıktığı Tasarruf Paketi’nde önemli eksiklikler var. Enflasyonu yavaşlatmaya anlamlı bir destek vermeyecek. Yüksek enflasyonla mücadele için değil, yerel seçim sonuçlarından yansıdığı şekliyle artan seçmen kızgınlığını gidermek için tasarlanmış gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

SABİT GELİRLİNİN ÖDEYECEĞİ BEDEL UZUYOR

Atabay açıklamasının devamında, “Bütçede etkili şekilde ve hızla bir mali disiplin sağlamaz, ima ettiği gibi kademeli, vadeye yayılan bir süreç bu zayıf adımlarla izlenirse enflasyonla mücadele ve artan bütçe açığını aşağıya çekmekte başarı beklenemez. Mevcut planın altı doldurulmazsa para politikasında sıkılaşmadan beklenen etkiler da boşa gidecek. AKP’nin ekonomik tercih olarak yarattığı çok yüksek enflasyonla mücadelede geniş halk kesimlerinin, başta sabit gelirlinin ödeyeceği bedelin süresini uzatacak” dedi.

“İKTİDARIN ŞATAFATI TEPKİLERE YOL AÇTI”

Ayrıntıların açıklanmadığına dikkat çeken Ekonomist Hayri Kozanoğlu ise, “Kalem kalem ne kadarlık bir tasarruf olacağı bilinmiyor. Bu sebeple net bir değerlendirme yapamıyoruz. 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi iktidarın şatafatlı harcamaları, kamu görevlilerinin israfları, lüks arabalara binmeleri son dönemde yoksullaşan yurttaşların tepkisine yol açtı ve sandığa yansıdı. İlk hedef bu tepkileri bir ölçüde gidermek” diye konuştu.

“KEMER SIKMA”

Uygulanan ekonomi programının ciddi bir kemer sıkma boyutu içerdiğine dikkat çeken Hayri Kozanoğlu, “Ekonominin giderek daralması söz konusu. Bu daralma iki sonuç yaratacak. Bütçe gelirleri düşecek. Sene başında Orta Vadeli Programda gösterilen yüzde 6,4’lük bir bütçe açığı vardı. Bunun da tutturulması zor olacak. Bütçe açığı KDV, ÖTV gibi ağırlığı dolaylı vergi olan sisteme sahibiz. Alışveriş yaptığımız zaman ödediğimiz vergiler, vergi gelirlerinin yüzde 70’ını oluşturuyor. Biz daha az harcayınca, talep düşünce bu gelirler de düşecek. Dış ticaretten alınan vergiler önemli bir ağırlık taşıyor. Bunların hepsine gerileme olacak” dedi.

İŞSİZLİK KABARACAK

İşsizliğin artacağına dikkat çeken Kozanoğlu, “Faizleri yükselterek ekonomiyi kontrol etmeye çalışıyorlar. Bu bütçedeki faiz harcamalarını arttıracak. Aynı zamanda işsizliğin kabarmasına ve sosyal harcamalarda artışa yol açacak. Bunları ön gördükleri için harcamaları sınırlı da olsa kısarak bütçe açığının büyümesini engellemeye çalışıyorlar” diye konuştu.

RADİKAL ADIMLARA CESARET EDİLEMEMİŞ!

Sembolik önlemlere vurgu yapan Kozanoğlu, “Sermaye kesimlerinden vergi alınması, asgari harcamaların kısıtlanması bütçe dengelerini önemli ölçüde etkileyecek hem de toplumun vicdanında karşılık bulacak daha radikal adımları atmaya cesaret edememişler. Bina alımları, yurtdışı seyahatleri, yönetim kurulu üyeliğine sınırlama getirmek gibi maddi boyutu sınırlı ama sembolik önlemleri öne çıkarmışlar” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası