Ege Postası
Geri

Kamyonlardan dökülen üre, 17 keçiyi telef etti

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde besicilik yapan Muharrem Özel’in, son iki yıl içinde 17 keçisinin Nemrut Limanı’ndan tarım ürünü soya taşıyan kimyasal madde ve gübre kamyonlarından dökülen üreyi yiyerek telef oldukları belirlendi. 7 keçinin de ölümle pençeleştiğini belirten Özel, sorumluların cezalandırılması için savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Kamyonlardan dökülen üre, 17 keçiyi telef etti
Haberler / İzmir
4 Ağustos 2013 Pazar 10:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Çakmaklı Köyü’nde 23 yıldır besicilik yapan Muharrem Özel’in otlattığı keçilerden 12’si geçen yıl telef oldu. Özel, yaptığı araştırmalar sonucunda, keçilerinin telef olmasına nakliye kamyonlarının neden olduğunu belirledi. Aliağa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Aliağa Belediyesi veterinerine durumu anlatan Özel, Nemrut Limanı’ndan kimyasal madde (üre) ve gübre nakliyesi yapan kamyonların kasalarını düzgün temizlemeden soya da taşıdıklarını, keçilerinin de bu kamyonlardan dökülenleri yemesi sonucu zehirlendiklerini ileri sürdü. Ancak, tüm çabalarına rağmen kimseyi ikna edemedi. İki gün önce Özel’in bu defa 5 keçisi daha telef oldu. 7 keçisinin de ölümle pençeleştiğini belirten Özel, durumu yine jandarma ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürüğü’ne bildirdi. Bunun üzerine Aliağa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veterineri Şenol Dönmez ve Aliağa Belediyesi Veterineri Rıfat Altınel, telef olan keçilere yaptıkları otopsi sonucu üre zehirlenmesinden öldüğünü tespit edip, tutanak tuttu. Keçilerin telef olduğu bölgede yok kenarına dükülmüş üre maddesi de bulundu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Hakkını yasal yollardan arayacağını belirten Özel, avukatının gereken dosyayı hazırladığını, 5 Ağustos Pazartesi günü savcılığa gidip, sorumluların bulunması için suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Kendisinin başına gelenlerin başka çobanların da başına gelebileceğini belirten Özel şöyle konuştu:

"Hayvanlarımın telef olmasının üzerinden iki gün geçti. Hala üreler orada duruyor. Her tarafa fabrika yapıldı, liman yapıldı. Tamam yapılsın ama sanayiciler ve buralardan yük alan nakliyeciler işlerini düzgün yapsınlar. Tedbir alsınlar, çevreyi kirletmesinler. Önüne gelen, kamyonun damperindeki pislikleri yol kenarına boşaltırsa ne olu? Bu tür atıklar özel yerlerde bertaraf edilmeli. Bizim, tek geçim kaynağımız besicilik. Bugüne kadar 17 keçim telef oldu. 7’si de ölmek üzere.".



VETERİNERLERİ BİLE ŞAŞIRTTI

Aliağa Belediyesi Veteriner Hekimi Rıfat Altınel, gördükleri manzaranın kendilerini hayrete düşürdüğünü belirterek şunları söyledi:

"Telef olan keçilere yaptığımız otopside, hayvanın kalbinin ve iç organlarının parçalandığını ve içinin kan dolduğunu gördük. Keçi, tek başına üreyi yemez ama soyayı çok sever. Soya ile üre karışınca ikisini birden yemiş. Hayvan ölümleri tamamen üre zehirlenmesinden olmuş. Bunu da tutanakla tespit ettik. Olay belli ama faili belli değil. Biz gerekli tutanakları tuttuk, gerekli yerlere verdik. Sanırım, kolluk kuvvetlerimiz bunu yapanları bulur. Bulamasa dahi bir daha böyle rastgele atıkların dökülmemesi için gerekli tedbirleri alır veya aldırır."

Jandarma, bölgeye üre döken kamyonların tespit edilmesi için çalışma başlattı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası