Kanadoğlu: Türk isminin çıkarıldığı bir anayasaya evet demeyeceğiz
İZMİR'de Konak Belediyesi ve Türk Hukuk Kurumu tarafından düzenlenen 'Adil Yargılama' adlı panele katılan Yargıtay Onursal Başsavcısı ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, "Türk isminin çıkarıldığı bir anayasaya evet demeyeceğiz" dedi.
İZMİR- Konak Belediyesi ve Türk Hukuk Kurumu tarafından 'Adil Yargılama' adlı panel düzenlendi. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde gerçekleşen panele İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Dikmen Canikoğlu, Avukat Turgut Kazan, Avukat Münci Özmen ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel konuşmacı olarak katılırken oturum başkanlığını ise Yargıtay Onursal Başsavcısı ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu yaptı.
Türkiye'nin hukuk sisteminin tartışıldığı panelde ilk sözü Sabih Kanadoğlu aldı. Panelin konusu olan adil yargılama hakkının bağımsız ve tarafsız mahkemeler önünde elde edileceğini belirten Kanadoğlu, "Bağımsız mahkemeler hukuk devletinde olur. Çağdaş bir demokrasiden bahsetmek için hukuk devleti olmalıdır. Hukuk devleti için lazım olan başka noktalarda var. Bunun başında tam bağımsızlık ilkesi gelir. Eğer bağımsızlık yok ise bu durumda adil yargılama mümkün değildir. Tam bağımsız ülkede ulus devlet anlayışı uygulanmalıdır. Bir ülkede milletin bugüne kadar yerleşmiş ilkelerini değiştirmeye kalkıyorsunuz, birliği bütünlüğü ortadan kaldırırsınız. Ulu önder Atatürk "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk ahalisine Türk denir' demiştir. Eğer Türk kavramını ortadan kaldırırsanız ulus devleti yok edersiniz. Böyle bir ülkede ne demokrasi, ne hukuk ve adil yargılama olur. Ben Türk olarak doğdum ve Türk olarak öleceğimi, bu durumu göğsümü kabartarak söylüyorum. Hiçbir güç benim bu tanımımı ortadan kaldırımız. Bu aidiyeti muhafaza etmemiz gerekiyor" dedi.
"BALIK BAŞTAN KOKMUŞTUR"
Anayasa uzlaşma komisyonu hakkında görüşlerini açıklayan Kanadoğlu, "Eğer bir masada anayasa yapma amacıyla kurulmuş bir uzlaşı komisyonunda bugüne kadar binlerce kişinin katili belirli bir görüşün temsili olarak orada bulunuyorsa, o zaman balık baştan kokmuştur. Eğer bir katil ile aynı masada oturmaya devam edecekseniz, orada oturmaya devam edin. Çünkü sizin yapacağınız anayasa sizin iktidar ömrünüz kadar olacaktır. Türk isminin çıkarıldığı bir anayasaya evet demeyeceğiz. Bunun için elinizden gelen her şeyi ortaya koymak zorundayız" diye konuştu.
OYUN OYNANIYOR
Türkiye'de oynanan bir oyunun olduğunu ve bu oyunun figüranlarının cezaevine atılanlar olduğunu belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Dikmen Canikoğlu, "Karşımızda adil bir hukuk kurumu yok. Türkiye Anayasası'na baktığımızda hukuk devletidir, ama maalesef birçok davada bu durumu göremiyoruz. Biz bu salona muhalefet yapmak için gelmedik. Biz hangi savaşta kimlere yenildiğimizi ve bize barış süreci adı altında dayatılan sürecin bize neye mal olacağını merak ediyoruz" dedi.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise adil yargılamada hafızalarda iz bırakmış konuşmacılar ile panel düzenlemekten dolayı gurur duyduğunu söyledi. "Balbay'a Özgürlük Girişimi" üyeleri panelin yapıldığı Selahattin Akçicek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi önünde stant açtı. Stantda, tutuklu CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'a mektup göndermek isteyenlerin mektupları kabul edildi. (DHA)