Karabağlar'da 50 bin engellinin yaşamı kolaylaşacak
CHP Karabağlar belediye başkan adayı Muhittin Selvitopu sosyal projelerini anlatmaya devam ediyor. Tüm Engelliler Federasyonu'nu ziyaret eden Selvitopu Karabağlar'ın İzmir'in en büyük ilçesi olduğunu ve ilçede yaklaşık 50 bin engelli vatandaşımızın bulunduğunu belirterek semt merkezlerini oluştup engelli vatandaşlarımızın da buralara katılımını sağlayacaklarını, daha aktif bireyler olmalarına katkı koyacaklarını söyledi.
İZMİR-CHP Karabağlar belediye başkan adayı Muhittin Selvitopu, ilçe yönetim kurulu üyeleri, gençlik ve kadın kolları üyeleri, meclis üyesi adayları ve bir grup partiliyle birlikte Tüm Engelliler Federasyonu (TEF) Genel Başkanı Ahmet Gültekin ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Ziyarette Selvitopu, önce engellilerin karşılaştıkları sorunları dinledi, ardından da belediye başkanı seçilmesi halinde engellilerin yaşamını kolaylaştıracak projelerini anlattı.
Federasyonun 2005 yılında 5 engelli derneğin bir araya gelmesiyle oluştuğunu ve bugün üye dernek sayısının 19'a ulaştığını belirten TEF Genel Başkanı Ahmet Gültekin doğuştan veya daha sonra herhangi bir nedenle engelli olmuş kişilere maddi ve manevi yardımda bulunmak ve eğitimle onlara destek olmak, engellileri topluma kazandırmak, hayata tutunmalarını sağlamak için federasyonun kurulduğunu ifade etti. Engellilerin karşılaştıkları sorunların çözümü konusunda Muhittin Selvitopu'ndan yardım isteyen Gültekin üyelerinin sorunlarına ilişkin hazırladıkları dosyayı da Selvitopu'na verdi. Gültekin ayrıca, "İnşallah sizin gibi değerli adaylarımız kazanır" diyerek de Selvitopu'na sahip çıktı.
Engellilerin yaşamını kolaylaştıracağız
Karabağlar nüfusu içerisinde engelli oranının yüzde 14 olduğunu ve yaklaşık 50 bin engelli vatandaşımızın yaşamını sürdürdüğü belirten CHP Karabağlar belediye başkan adayı Muhittin Selvitopu ise engellilerin yaşamını kolaylaştıracak projeleri sivil toplum kuruluşları ve Karabağlar halkıyla paylaşıp hayata geçireceklerini söyledi. Engelli vatandaşlarımızın kent konseyleri ve diğer alanlarda aktif görev üstlenmeleri konusunda çalışmalar yürüteceklerini belirten Selvitopu açık, şeffaf, katılımcı bir anlayışla belediyeyi yöneteceklerini söyledi. Selvitopu şöyle konuştu:
"Engelli insanlarımız bu toplumun bir parçası. Yaşam devam ettiği sürece bu insanlarımızın da toplumsal yaşamda yerlerini almalarını, günlük yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak hepimizin toplumsal olarak görevidir. Yerel yönetimlere de bu konuda çok görevler düşüyor. Kentleşme açısından baktığımızda engelli insanlarımızın normal günlük yaşamlarında kent içindeki yaşamlarını rahatlatıcı önlemleri almak, onlara uygun yolları düzenlemek, parkları düzenlemek, ihtiyaçlarını rahatlıkla sağlayıcı şekilde düzen vermek de yerel yönetimlerin görevi. AB'ye aday bir ülkeyiz ve AB'nin engellilere ilişkin de belli standartları var. Biz bu kriterleri de dikkate alıp projelerimizi oluşturacağız ve çalışmalarımızı yürüteceğiz. İzmir'in en büyük, engelli oranının da en çok olduğu ilçeyiz. Onların sorunlarını, ihtiyaçlarını takip etmek, çare aramak bizim görevimiz olacak. Büyükşehir belediyemizin de engelli işleriyle ilgili birimleri var. Biz bu çalışmaların hepsini büyükşehirle iyi bir iletişimle, karşılıklı bir destekle yürüteceğiz. Engelli insanlarımızın kent konseylerinde ve diğer alanlarda yer almalarını sağlamak da bizim görevlerimiz arasında. Açık, şeffaf, katılımcı bir tavır sergileyeceğiz. Kapalı kapılar ardında belediyeyi yönetme gibi bir anlayışımız yok."
Engellilerin sorunlarını biliyoruz
Selvitopu 33 yıllık belediyecilik deneyimi ile engellilerin sorunlarını yakından takip ettiğini, sorunlarını bildiğini belirterek göreve gelir gelmez bu sorunların çözümü için çalışma başlatacaklarını söyledi. Selvitopu, "Engelli vatandaşlarımız özellikle sokaklarda rahat yaşayabilecek ortamları bulmalılar. Sadece sokak değil, parklardan, oyun alanlarından yararlanacak düzenlemeleri yapmamız gerekir. Sivil toplum kuruluşlarının mekan sorunları var, kira ödemelerinde problem var. Günlük masraflarını karşılamada sıkıntılar var. Semt merkezleri oluşturarak buralarda sivil toplum kuruluşlarına yer ayırmayı, ortak proje geliştirmeyi yapmamız mümkün olabilir. Yasal anlamda da bir sakınca yok. Karabağlar'da eksik olan kültür merkezleri ile semt merkezlerini projelendirileceğiz. Sivil toplum kuruluşlarının ve bu bölgelerdeki halkın tüm faaliyetlere katılabilmelerini sağlayacağız. 5 yıllık süreçte bunları gerçekleştireceğiz. Sonuçta; yerel yönetim olarak engellilerin yaşamını kolaylaştıracak, çevreye uyumlarını sağlayacak, üretkenliklerini arttıracak ve yaşamlarına kalite katacak her türlü desteği sağlayacak projeleri hayata geçireceğiz." diye konuştu.