Ege Postası
Geri

Karabağlar'da flaş gelişme: Planlar askıya çıktı!

TOKİ’nin Karabağlar'da inşa etmeye çalıştığı konut ve üniversite projesinin imar planları askıya çıktı.
Karabağlar'da flaş gelişme: Planlar askıya çıktı!
Haberler / İzmir
22 Mayıs 2024 Çarşamba 16:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi sınırlarında ve imar planı bulunmayan alanda gerçekleştirmek istediği konut ve üniversite projesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planları dördüncü kez askıya çıktı. 

AK PARTİLİ KAYA AÇIKLAMIŞTI 

AK Parti İzmir milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’in Karabağlar ilçesinde dar gelirli ve dezavantajlı vatandaşların faydalanacağı 750 adet Uzundere Mahallesi TOKİ Konutları İmar Planın bakanlık tarafından onaylanarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü'ne gönderildiğini açıklamıştı. 

PLANLAR ASKIYA ÇIKTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan planlar askıya çıktı.

NELER OLMUŞTU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 25  Temmuz 2018  tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle TMMOB tarafından Danıştay 6. Dairesinin 2019/1462 Esas sayılı dosyası üzerinden dava açılmıştı.  

1.9 HEKTARLIK ALAN ORMAN NİTELİĞİ TAŞIYOR!

Açılan davada, Danıştay 6. Dairesinin kararı ile orman kadastrosu sınırları içerisinde orman alanı niteliği taşıyan alanın yaklaşık 1.9 ha olduğu, bu büyüklükteki bir alanının 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında gösterilmesinin mümkün olmadığı, dava konusu planla aynı tarihte onaylanan 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğinde 1.9 ha.lık alanın orman alanı olarak planlama sınırı dışında bırakıldığı ortaya çıktı.  Çevre Düzeni Planı Değişikliği’nin iptaline yönelik olarak açılan davada İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin kararı ile dava konusu imar planları iptal edilmişti. Söz konusu mahkeme kararı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından temyiz edildi ve  İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti.

TMMOB DAVA AÇMIŞTI

Bu kez, TMMOB tarafından 25.07.2018 onay tarihli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin iptali ve yürütmenin durdurulmasına yönelik açılan dava İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin kararında,  toplamda 90 ha'lık alana yönelik 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri bilirkişi raporunda belirtilen gerekçelerle, planların kademeli birlikteliği ilkesine, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemlerin iptaline” şeklinde karar verilmişti.

İPTAL GEREKÇELERİ DİKKATE ALINDI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, “Söz konusu plan değişikliğine konu alan İzmir içerisinde önemli bir konumda bulunmakta olup, yaklaşık 78.69 ha alan büyüklüğe sahiptir. İzmir’de hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesi, amacıyla; çevresi ile güçlü bir ilişki kurma potansiyeli yüksek olan planlama alanında sağlıklı, insan odaklı yerleşimlerin üretilmesi hedeflenmiştir. Planlama alanı İzmir 4. İdare  kararlarında yer alan iptal kararları doğrultusunda; iptal gerekçeleri dikkate alınarak üst ölçekli plan kararları doğrultusunda planlanmıştır” ifadeleri yer aldı.

TETİKLEYİCİ UNSUR

Üniversite alanın getireceği sosyal yapıdaki dönüşümün, fiziksel mekandaki dönüşümde de tetikleyeceği bir unsur olacağı ön görüldüğüne vurgu yapan raporda, “ Söz konusu alanda yeni ve örnek olabilecek güçlü sosyal altyapıya sahip, erişilebilir yeşil alanları ile çevre konut yerleşim alanları ile bütünleşebilecek, gelişme konut alanı öncelikli bir gereklilik arz etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

KENTSEL GELİŞME VE ÜNİVERSİTE YERLEŞKE ALANI

Raporda, “Sonuç olarak mahkeme iptal gerekçeleri göz önünde bulundurularak ve süreci yürütülmekte olan 1/25.000 ölçekli İzmir bütünü nazım imar planı ile uyumlu 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı hazırlanarak planlama alanı; kısmen “Kentsel Gelişme Alanı”, ve “Üniversite Yerleşke Alanı” olarak planlanmıştır” denildi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası