İZMİR - Karabağlar Belediyesi meclis salonunda düzenlenen toplantının moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Mobilya Dekorasyon Program Koordinatörü Selçuk Demirci'nin yaptığı söyleşiye konuşmacı olarak EBSO Mobilya Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Selim Dalgaç, EBSO Mobilya Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ali Fuat Gürle, İZTO Mobilya Meslek Komitesi Üyesi Cüneyt Gündüz, İzmir Mobilyacılar Marangozlar Odası Başkanı Tevfik Özdemir ve İZTO Mobilya Meslek Komitesi Başkanı Erdal Durmuş ve meslek lisesi öğrencileri katıldı.
Sorunların çözümü için önerilerde bulunan meslek odalarının temsilcileri İzmir ve Karabağlar'da mobilya sektörünün gelişmesi için 100 metrekarelik yerlerden büyük üretim yerlerine geçilmesi, yurtdışı fuarlara katılım, sorunların hızlı çözüme ulaşması için işbirliği içinde olup dernek kurulması, markalaşmanın yapılması gibi çözüm önerileri sundular.
Amacımız farkındalık yaratmak Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu mobilya sektörünün sorunlarına ilişkin odaların komite temsilcilerini dinledi, ardından da değerlendirmelerde bulundu. Başkan Selvitopu , amacının mobilya günleri ile sektöre dikkat çekmek, kentte böyle bir sektör olduğunu gündeme taşımak ve tartışılmasını sağlamak olduğunu bir kez daha hatırlattı ve mobilya günlerini geleneksel hale getirileceğini söyledi. Selvitopu, “Mobilya günleri geleneksel hale gelecek ve biz her yıl belediye olarak bu günlerin arkasında olacağız. Aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odası ile meslek odamızın, üniversitelerin, bilim kuruluşlarının da işin içinde olmasında büyük fayda var. Amacımız farkındalık yaratmaktı ve yavaş yavaş bu günler amacına ulaşıyor. Olumlu tepkiler alıyoruz.” diye konuştu.
Söyleşiyi dinleyen meslek lisesi ve üniversitelerin mobilya dekorasyon bölümü öğrencilerine de seslenen Başkan Selvitopu , “Öğrenci kardeşlerimiz konuyu dikkatlice izleyin, araştırın. Çağımız bilim ve teknoloji çağı, bir çok şeye ulaşabilirsiniz. Yeter ki inanın ve kendinizi konuya verin. Bizlerin de yapacağı sizlere destek vermek olacaktır.” diyerek sözlerini noktaladı.
Mobilya sektöründeki sorunlar ve önerilere ilişkin komite temsilcileri şu görüşleri paylaştı: Selim Dalgaç: Mobilya dediğimizde, hepimizin evinde, işyerinde kendini mutlu hissedeceği bir dekorasyon. Mobilya İzmir'de ileri bir yol kat etti. Büyük fabrikalar kuruldu. İhracatta da önemli gelişmeler oldu. Ama biz İzmir'de bunu üzülerek söylüyorum iyiye gitmiyoruz. Sanat ve zanaatkarlık tükenme noktasına geldi. Zanaatkar yetişmiyor. Makinalaşmada oldukça başarılıyız. Ama üstat sayımız son nesillerini yaşıyor.
Tevfik Özdemir: Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Sorunların çözümü anlamında da odamızın nasıl mücadele ettiğini biliyoruz. Bunların bir çoğunu Başkanımızın desteğiyle de çözmeye çalışıyoruz. Bin 800 civarında üyemiz var. sanayi sitesi olmayan tek sektörüz. Çalışma şartlarımız iyi değil. 100 metrekare yerlerde çalışıyoruz. 2 bine yakın kayıt dışı, kaçak merdiven altı mobilyacı var. 11 tane meslek lisesi var, kaç tanesi bize geliyor. Çırak gelmiyor. Okullarla diyalog içinde olmalıyız. Tabi birde okullarda döner sermaye diye bir sistem var. üretim yapıyorlar. Peki benim 1-2 kişi çalışan elemanım ne iş yapaca? Eğitim konusu problem.
Erdal Durmuş: İnegöl rol modelimiz olması gerekiyor. Hem belediye hem okullar nezdinde çalışma yapılarak okulların bize destek olması gerekiyor. Eleman ile ilgili sıkıntılarımız var. Sizler meslek odalarında yetişip iyi bir cilacı döşemeci olarak ustalaşıp çok büyük paralar kazanabilirsiniz.
Cüneyt Gündüz: Kalifiye eleman yetiştirme konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Yanımızda çalışanlar işlerini tam olarak öğrenmeden sektörden kaçıyor yada başka yere geçiyor. Kültürel anlamda ahde vefa olması gerek, eleman konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu elemanların usta olmadan ürettiği ürün, tüketicinin eline geçiyor. Bu da sıkıntı yapıyor. Buda Karabağlar ve İzmir'de eksi bir durum yaratıyor”
Ali Fuat Gürle: Şu anda Karabağlar-İzmir mobilya sektörü olarak pazar payında ancak 4’üncü sıradayız. 78'li yıllarda 1. sıradaydık. 15 milyar dolar civarında üretim yapıyoruz. Gelinen sürece İzmir ayak uyduramadı. Toplam dünyada 300 milyar dolarlık bir pasta var. İhracat rakamlarına göre yüzde 32 Çin, yüzde 17 İtalya, yüzde 6 Almanya, Fransa, Polonya takip ediyor. Bizim pastadaki pazar payımız Türkiye olarak yüzde 1 civarında. İzmir şu an mobilyada 4. sırada. Kentsel dönüşüm olursa bu bir fırsattır. Belediyelerimize büyük iş düşüyor. Sanayi sitelerinin olması lazım. Perakende satış yapılamıyor. Kaç tane Karabağlar markası var. sorunlar bitmez. Başkanımız sağ olsun bu bir çıkış noktası ilk uygulamadır devamını gelmesi lazım.