Ege Postası
Geri

Karabağlar’da haklarını öğrenen kadınlara sertifika

Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen, Karabağlar Kent Konseyi, Karabağlar Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ve Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği'nin işbirliği ile gerçekleştirilen Kadının İnsan Hakları Programı’nın (KİHEP) kursiyerlerine katılım belgeleri verildi.
Karabağlar’da haklarını öğrenen kadınlara sertifika
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Aralık 2016 Cuma 11:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Eğitime katılan 29 kadın sertifikasını Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun elinden aldı. Başkan Selvitopu toplantıda yaptığı konuşmada, toplumsal yaşamda kadını daha hak ettiği yere oturtmanın yolunun eğitimden geçtiğini, bu nedenle eğitimin çok önemli olduğunu söyledi. 

Yedi ve sekizinci dönem KİHEP eğitim programlarına katılan ve 16 hafta boyunca “hak” eğitimi alan kadınların sertifika töreni Bozyaka Kültür Merkezi'nde yapıldı. Törene Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fahriye Kaşka, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Program Koordinatörü Zelal Ayman ve Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı Eğitmeni Ayla Erdoğan katıldı.

Kadınlar toplumun temel taşıdır
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fahriye Kaşka, toplumun yarısının kadın olduğunu, diğer yarısını da yetiştirenin kadın olduğunu ifade ederek, kadınların aynı zamanda toplumun temel taşı olduğunu belirtti. Kaşka, toplumda kadının hak ettiği yeri alması durumunda yüzünün güleceğini söyledi.

Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Program Koordinatörü Zelal Ayman konuşmasında, uzun zamandır İzmir'de KİHEP programının uygulanması için girişimde bulunduklarını, Karabağlar Belediyesi'nin bu çalışmaya olağanüstü katkısı olduğunu belirtti. Kadınlarla ilgili kazanılmış hakların tehlikede olduğunu belirten Ayman, özellikle 1990'lı yıllardan sonra kadın haklarının değiştirilmesi konusunda çabalarının olduğunu söyledi.

KİHEP yeni bir kapı açıyor
Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık ise toplumda kadın olmanın zorluklarına değinerek, eğitimi mesleği konumu ne olursa olsun genel anlamda kadın-erkek arasında ki eşitsizlikten dolayı kadınların her an cinsiyet ayrımına uğrayabileceğini belirtti. KİHEP programının önemine dikkati çeken Işık, "KİHEP bize kendi deneyimlerimizde hareket ederek yeni bir kapı açıyor. Bu kapı bizim kendimize ortak olan bilgi ile bakmak, bu bilgiyi ortaklaştırarak nasıl dünyada değişimi yaratabileceğimize bir adım attırmak. Gerçekten KİHEP'in sağladığı şey bence bu." dedi.

Kadınların eğitim programlarına duyduğu ilgi memnun edici
KİHEP Şenliği'ne katılan  Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da, Karabağlar'daki kadınların bu tür eğitim ve programlara göstermiş olduğu duyarlılığın çok mutlu edici olduğunu ifade etti.  “Bir yerde eğer kadınlar birşeyler yapıyorsa, oradan mutlaka bir ses gelir” diyen Başkan Selvitopu, "Bütün toplumsal olaylarda bu böyledir, toplumun en duyarlı kesimidir kadınlar. Ama malesef dünyadaki toplumlara baktığımızda kadınlar hep baskı altında tutulmaya çalışılmış, kontrol edilmesi gereken gibi görülmüş. Ülkemizde bu anlayış degişirse, toplumumuz gelişebilir. Malesef uzun yıllardır hem bizde hem diğer ülkelerde böyle bir anlayış var. Tabi bunun temeline baktığımızda, iktidar mücadelesidir, sermayenin herşeyi kendine göre yönlendirme arzusu ya da kar hırsıdır. Toplumsal yaşamda kadını daha hak ettiği yere oturtmanın yolu eğitimden geçer. Bu anlamda eğitim çok önemlidir. Ancak eğitimin de bir zaman dilimi var, bu zamanı kaçıranların eksiğini gidermenin bir yolu da bu tür çalışmalar. Burada çeşitli sivil toplum kuruluşlarına da görev düşüyor. Sadece kamu kurumlarının çabalarıyla bunlar gerçekleşmez. STK'ların da bu konularda önemi büyük. KİHEP'te de emeği geçen dernek ve yöneticilerimizi kutluyorum, bu bir gönüllülük işidir." dedi.

Amacımız kadınlarımızı kent yaşamına katabilmek
Karabağlar'da 81 ilden gelen insanların yaşadığı bir ilçe olduğuna da değinen Selvitopu, "Her ne kadar farklı yerlerden gelinse de ortak sorunları hep birlikte yaşıyoruz. Bu sıkıntılardan en büyük payı alanlar da kadınlarımız. Özellikle evde çocuklara bakıp, aileyi toparlayıp, yaşama katkı koymaya çalışıyorlar. Bu mücadeleyi sürdürürken daha bilinçli, daha donanımlı olurlarsa bu mücadeleyi daha kararlı sürdürebilirler. Bu anlamda da Karabağlar Belediyesi olarak çeşitli etkinlik ve çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Semt merkezleri kurmamızın temel hedefi, özellikle içinde bulunduğu koşullardan dolayı toplumsal yaşama katılamayan kadınlarımızı oraya çekebilmek, kent yaşamına katabilmek." dedi.

Katılım belgelerini aldılar
Konuşmaların ardından KİHEP eğitimine katılan kursiyerler, programın kendilerine kattığı faydaları anlatarak, daha bilinçli birey haline geldiklerini dinleyicilerle paylaştılar. Kursiyerler 16 hafta sonunda hak ettikleri katılım sertifikalarını Başkan Selvitopu'nun elinden aldılar. Yeni Çözümler Derneği Program Koordinatörü Zelal Ayman ve KİHEP Eğitmeni Ayla Erdoğan ise teşekkür belgelerini Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Güven Güngörmüş ve Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık'tan aldı. KİHEP Şenliği'nde sahne alarak kursiyerlere müzik ziyafeti veren İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu ve ekibine de katkılarından dolayı teşekkür belgesi Başkan Selvitopu tarafından verildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası