Ege Postası
Geri

Karaburun açıklarında 4,8 büyüklüğünde deprem

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir merkez ve bazı ilçelerinden hissedilen depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Karaburun açıklarında 4,8 büyüklüğünde deprem
Haberler / Güncel
1 Şubat 2021 Pazartesi 23:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege Denizi'nde, İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinden yapılan bilgilendirmeye göre, sarsıntı saat 23.46'da ve 10.23 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Kısa süreli paniğe neden olan depremde ilk belirlemelere göre, can ve mal kaybı yaşanmadı.

23.58'te 7.00 kilometre derinlikte 3,1 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.

Öte yandan dün sabahtan beri bölgede deprem fırıtınası yaşanıyor. 

Bölgede meydana gelen ilk deprem saat 08.03’te kaydedildi. AFAD tarafından 4,1 olarak ölçülen bu depremin ardından saat 08.46’da 5,1, saat 08.47’de 4,8, saat 09.00’da 4,7, saat 09.34’te 4,2, saat 10.51’de 3,6, 11.35’te 5,1, 12.42'de 4.0, 14.39'da 3.2, 16.10’da 4,7, 17.21'de 3.3, 19.30'da 3,7 ve 20.11'de de 3.7 büyüklüğünde sarsıntılar kaydedildi.  

Deprem uzmanından "Midilli fayı" değerlendirmesi

Midilli fayının kırılması ile gerçekleşen ve İzmir Karaburun'da da hissedilen 5.1 şiddetindeki depremi değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu fay, ‘normal fay' dediğimiz bir fay türü. Bu fay, 2017 yılında 6.3 büyüklüğünde bir depreme neden olmuştu. O depremde, bizim tarafta belli ölçeklerde sarsıntı oldu ama herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmamıştı. Bu da, Midilli fayı 6.3 büyüklüğünde bir deprem ürettiğinde herhangi bir problem yaşamayacağımız anlamına geliyor. Dolayısıyla 5.1 büyüklüğündeki depremde hiçbir şey yaşamayız. Ancak bu fayın diğer segmentleri ile ilgili çalışma yaptığımızda, bu fayın 6.6'ya varan büyüklükte deprem üreten segmentleri var. Onlar tetiklenirse, kırılırsa belli ölçekte zarar görme ihtimali var” dedi.

DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Midilli fayının kırılması ile gerçekleşen ve İzmir Karaburun'da da hissedilen 5.1 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Sözbilir, “Deprem, Midilli Adası'nın güneyinde oldu. 5.1 büyüklüğündeki depremin öncesinde de 4'e ulaşan öncü depremler yaşandı. Depremden sonra da 4'ün üzerinde artçı depremler meydana geldi. Uluslararası istasyonlardan, depremi üreten fayla ilgili ‘odak mekanizma çözümü' dediğimiz çözüm gelmeye başladı. Bu fay, ‘normal fay' dediğimiz bir fay türü. Deprem sırasında Midilli tarafı yükseliyor, Karaburun tarafı düşüyor. Bu, böyle bir fay türü. Fayın türü ortaya çıkınca o fayın hangi fay olduğu da ortaya çıkmış oluyor. Bu depreme neden olan fay, Midilli fayıydı. Midilli'nin güneyinden geçen bir fay olarak değerlendirebiliriz. Bu fay, 2017 yılında 6.3 büyüklüğünde bir depreme neden olmuştu. O depremde, bizim tarafta belli ölçeklerde sarsıntı oldu ama herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmamıştı. Bu da, Midilli fayı 6.3 büyüklüğünde bir deprem ürettiğinde herhangi bir problem yaşamayacağımız anlamına geliyor. Dolayısıyla 5.1 büyüklüğündeki depremde hiçbir şey yaşamayız. Ancak bu fayın diğer segmentleri ile ilgili çalışma yaptığımızda, bu fayın 6.6'ya varan büyüklükte deprem üreten segmentleri var. Onlar tetiklenirse, kırılırsa belli ölçekte zarar görme ihtimali var. Midilli fayında kırılmalar yeni başladı. Bunlar bir süre devam edecek. Bu fayın üzerinde farklı segmentlerde belli bir tetiklenme gerçekleşirse o fayların yeniden devreye girip yeni depremler ortaya çıkabilir” diye konuştu.

“Suskunluk ve gerilim sürekli artıyor”

Bölgedeki faylar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sözbilir, şöyle konuştu:

“Burada Midilli fayı gibi normal faylar var. Hem Midilli Adası'nın olduğu kesimlerde hem de Manisa taraflarında benzer özellikte faylar var. Bunların arasındaki bölgede, yani İzmir-Gümüldür tarafında, Balıkesir'e kadar olan kısımlarda kuzey-güney ya da kuzey-doğu uzanımlı faylar var. Bunlar ‘doğrultu atımlı fay mekanizması' olarak geçiyor. Dolayısıyla bunların üzerinde belli bir suskunluk var. Normal faylar çalıştığında, normal koşullarda buradaki jeolojik yapı gereği o fayların da çalışması gerekiyor. Dolayısıyla bu bölgelerdeki suskunluk ve gerilim sürekli artıyor. Samos fayı da, Midilli fayı da bizim karasularımızda olan faylar değil. Ancak bu iki fayın arasında kalan bölge, İzmir'in faylarının yer aldığı yerdir. İzmir il ölçeğinde 17, merkezi anlamda 13 tane fay var. Kuzeydoğu uzanımlı faylarda belli bir birikimin gerçekleştiği anlamına geliyor. Tabii o faylar devreye girerse 7'ye varan büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahipler. Gülbahçe fayının 1300'lü yıllarda deprem ürettiği ortaya çıktı. Yani Gülbahçe fayı, 700 yıldır deprem üretmeyen bir fay sınıfına girmiş oldu. Bu da o fay üzerindeki gerilimin belli ölçekte biriktiği anlamına geliyor. Gülbahçe, Yağcılar, Seferihisar, Tuzla fayı gibi faylar üzerinde gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor. Özellikle kentsel dönüşüm alanındaki çalışmaların yoğunlaştırılması gerekiyor.”

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası