Ege Postası
Geri

Karaburun'da flaş gelişme: RES krizine Danıştay dur dedi

Bölgedeki tarım arazileri, mera ve yerleşim alanlarını saran rüzgar enerji santrallerine karşı mücadele eden Karaburun halkına bu sefer yargı da hak verdi. Bölge halkının Lodos A.Ş.’ye ait Karaburun RES projesine karşı açtığı davada temyiz talebini kabul eden Danıştay, yerel mahkemenin kararını bozdu. RES krizine Danıştay dur dedi
Karaburun'da flaş gelişme: RES krizine Danıştay dur dedi
Haberler / İzmir
27 Ağustos 2015 Perşembe 09:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Danıştay tarafından verilen kararla birlikte bölgenin yüzde 61'ini kaplayan enerji santrali projesiyle ilgili verilen ÇED iznine dair iptal talebi yeniden değerlendirilecek. Geçtiğimiz ay içerisinde firma tarafından yapılan tanıtım toplantısını protesto eden ve CHP İzmir milletvekillerinin de desteğini alan Yarımada halkı, tartışmalı tesisle ilgili gelen son kararla birlikte sevindi.

DANIŞTAY VATANDAŞI HAKLI GÖRDÜ

Yargıdan gelen son karar sonrasında yaşanan süreçle ilgili yazılı bir açıklama yayınalayan Karaburun Kent Konseyi kamuoyuna şu bilgileri aktardı: "Lodos A.Ş.’ne ait “Karaburun RES Projesi” için Karaburun Yarımadası’nın %61’ini kapsayan bir alanda, 2005 yılında verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla  ve EPDK‘nın bu karara dayanarak 2011 yılında verdiği üretim lisansıyla 50 türbinin kurulumuna izin verilmişti. EPDK 2013 yılı Kasım ayında, yine 2005 yılında verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına dayanarak, 47  ilave türbinlik kapasite artışı için firmanın üretim lisansını tadil etmişti. “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istemiyle İzmir Valiliği’ne açılan, Karaburun Kent Konseyi’nin de müdahil olduğu davada İzmir 2'inci İdare Mahkemesi’nin süre aşımı gerekçesiyle verdiği ret kararı için temyiz başvurusu yapılmıştı. Danıştay 14. Dairesi, davanın süre aşımı nedeniyle reddi yönünden verilen Mahkeme Kararının  “bozulmasına, dosyanın  Mahkemesine gönderilmesine ve dosyanın karar düzeltme yolunun  kapalı olduğunun duyurulmasına” 28/05/2015  tarihinde oy çokluğuyla karar vermiştir. Şimdi, Karaburun RES Projesi “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesinin durdurularak iptali istemiyle açılan dava esastan görüşülecek.



ÖNCE İPTAL EDİLDİ, SONRA YENİDEN LİSANS VERİLDİ
Bu haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı ikinci dava, Karaburun RES Projesi’nin üretim lisansının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle EPDK aleyhine açılmış, yargı oybirliğiyle önce yürütmenin durdurulmasına ardından yine oybirliğiyle üretim lisansının iptaline karar vermişti. Bunun üzerine, EPDK, 2011 yılında verdiği üretim lisansıyla zaten kurulmuş olan Karaburun RES’in 50 türbini için 11/06/2015 tarihinde yeni bir üretim lisansı vermiştir. Karaburun RES Projesi’nin “ÇED Gerekli Değildir” kararı yargı aşamasındayken, 47 türbinlik kapasite artışı için T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, yine aynı alanda, yine Yarımada’nın %61’ini kapsayacak biçimde ve yangından mal kaçırırcasına yeni bir ÇED süreci başlatılmıştır. Bu yeni ÇED süreci kapsamında, 14/07/2015 tarihinde Yaylaköy’de yapılacağı duyurulan “Halkın Katılımı Toplantısı” Karaburunlular’ın itirazı ve güçlü protestolarıyla yaptırılmamış, Toplantının yapılmadığına ilişkin Tutanak, İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Zeynep Altıok, Karaburun Belediye Başkanı, Karaburun  Kent Konseyi Başkanı ve Karaburun Yurttaş davacıları tarafından da imzalanmıştı. ÇED Dosyası, 31/08/2015 tarihinde İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda görüşülecek.



"İNSANLIK SUÇU"
Karaburun RES Projesi’nin, Yaylaköy’ü çepeçevre sararak, Bozköy,Tepeboz Köyleri sırtlarına  konuşlandırılan 50 türbinin negatif etkilerinin Yarımada’nın %61’ine yayılmasına izin vermek bu hasas/nadir coğrafyanın geri dönüşsüz biçimde tahrip edilmesine, bölgenin kırsal kalkınma olanaklarının ortadan kaldırılmasına, halkın geçim kaynaklarının yok edilmesine ve sağlıklı ortamda yaşam hakkının elinden alınmasına izin vermek anlamına gelecektir. İtiraz gerekçelerimiz ve ÇED başvurusunun reddi talebimiz ilgi Bakanlıklara gönderilmiştir. Karaburun Yarımadası’nda RES’lere verilen izinlerin kapladığı toplam alan, Ege Denizi kıyılarının denizden en hızlı yükselen Akdağ/Bozdağ kütlesi çıkarıldığında, Yarımada’nın neredeyse tamamına ulaşmaktadır. Bu yıkımın önüne geçmek için her türlü demokratik, yasal mücadelemizi ulusal ve ulusal platformlarda sürdüreceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. HES'lere peynir ekmek gibi verilen izinlerin Karadeniz'de yaptığı tahribat, doğayı, yerel yaşamı düşünmeden verilen RES izinleriyle Ege'de yaşanacak. Bu uygulamaların adı “temiz enerji” değil talan ve yağmadır. Bu bir insanlık suçudur."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası