Ege Postası
Geri

Karaburun kırkım şenliği ile renklenecek

Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği, yetiştirici ve emekçinin dayanışma sembolü Karaburun Kırkım Şenliği, bu yıl 6. kez düzenlenecek.
Karaburun kırkım şenliği ile renklenecek
Haberler / İzmir
1 Haziran 2016 Çarşamba 12:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği, yetiştirici ve emekçinin dayanışma sembolü Karaburun Kırkım Şenliği’nin 6.’sı 5 Haziran Pazar günü düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi ve İzmir İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle yapılacak şenlik, Kavaklıkuyu mevkisinde gerçekleştirilecek.

Anadolu Yörük kültürünün en özel ve eski törenlerinden biri olan kırkım şöleninin merkezini teşkil eden Karaburun’un, turizmin yanı sıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri bir konumda bulunmasıyla bölgeye özgü kıl keçisi yetiştiriciliğinde odak noktası olduğuna vurgu yapan Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, koruma altına alınan Karaburun kıl keçisinin, Karaburun ve Mordoğan başta olmak üzere yarımada bölgesinin sembolü olduğunu kaydetti. Başkan Çakır, yetiştiricinin düğünü olarak bilinen kırkım ritüelinin gelenekten geleceğe ışık tuttuğunu söyledi. Bu kültürü korumayı amaçladıklarını kaydeden Çakır, "Keçi ürünleri, en sağlıklı ürünler. Bu yüzden keçi üretiminin devamı ve sağlıklı nesil için ürünlerinin de devamını istiyoruz. Bu geleneği yaşatmak için kırkım şenliğinin de devam etmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Şenliğin, bölge çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşan ailelere destek olunması, kamuoyu ilgisinin bölge ekonomisinin temelini oluşturan besiciliğe çekilmesi için gelenek haline getirildiğini söyleyen İzmir İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer de Karaburun kıl keçisinin literatüre girmiş özel bir ırk olduğunu, birlik olarak yaptıkları "Halk Elinde Islah" çalışmaları ile bu türün genetik özelliklerini bozmadan, verimini kendi içinde arttırdıklarını kaydetti. İZKA desteğiyle uyguladıkları soğuk zincirde süt toplama projesi sayesinde yetiştiricinin ürettiği sütün artık değerinde pazarlanabildiğine dikkat çeken Türer, hafta sonu sektör temsilcilerini destek, Egelileri ise hoş bir gün geçirmeleri için Karaburun’a davet etti.

ÇOBANLARIN GELENEKSEL İMECESİ İZMİR’DE YAŞIYOR

Bölge halkı için ekonomik değeri büyük olan kıl keçisinin iyileştirilmesi ve Yörük kültürünün yaşatılmasını amaçlayan Karaburun Kırkım Şenliği, Bozdağ Yayla Mahallesi Kavaklıkuyu mevkiinde yapılacak. Anadolu’nun saf ırklarından olan Karaburun kıl keçisinin korunması ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan keçilerin yaz mevsimine hazırlanması için kıllarının kırkılması işleminin imece usulüyle yapılması geleneğinin yaşatılması amacıyla düzenlenen şenlikte, "en güçlü teke" ile "en inatçı keçi" yarışmaları gerçekleştirilecek. Konser ve yarışmanın yanı sıra üreticilere yönelik seminer ve eğitimlerin yer alacağı şenlikte misafirlere oğlak etinden çoban kavurma, keçi ayranı ve keçi sütünden dondurma ikram edilecek, yerli üreticiler için satış stantları kurulacak ve yöreye özgü keçi sütü ve peynir çeşitleri tanıtılacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası