Karşıyaka, Köy Enstitülerini unutmadı
Karşıyaka Belediyesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 73. Yıl dönümü nedeniyle etkinlikler gerçekleştiriyor. Karşıyaka Belediyesi Meclis Salonunda “Üç Kuşak Öğretmen” adıyla gerçekleştirilen panelde konuşanlar Köy Enstitüleri’nin ülkemizin aydınlanmasında önemli rol üstlendiğini belirterek “ Bu sistem dünyaya örnek bir eğitim ve öğretim sistemiydi. “ dedi.
İZMİR - Panelde konuşan Köy Enstitüsü mezunu, eğitimci-folklör derleyicisi Kadir Ak “ Köy enstitüleri o dönemde okuma yazma bileni olmayan köylerin aydınlanması ve kalkınması için kurulmuştu. Bu okullarda eğitimin yanında ziraat öğretiliyordu, resim, müzik, spor vardı. Köy Enstitüleri mezunları köylere baş öğretmen olarak gittiler. Okullar kurup öğrencileri yetiştirirken, köylüleri de eğittiler. Bu sistem ile köylerde üretim arttı, köyden kente göç engellendi.” Dedi. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Dernek Başkanı Eğitimci Birgül Çağrı’da konuşmasında Köy Enstitüleri’nin izinde öğretmen okullarında yetiştiklerini belirterek “ Köye gittiğimizde okuldaki zamanın dışında çocukların evlerine giderek anne ve babalarına katkı koymaya çalıştık. Atatürk ilkeleri ile yetiştik, öğrencilerimize de aynı sevgiyi aşıladık. “dedi. Eğitim İş Sendikası adına panele katılan eğitimci Necla Kendigelenbaşkan ise konuşmasında günümüzde yaşanan sıkıntıları anlatarak “ Okullarımızda kalite gittikçe azalmaktadır. 400 bin atanamayan öğretmenimiz var. Eğitim sistemimiz artık ulusal bireyler yetiştirmiyor.” Dedi. Etkinlik kapsamında araştırmacı Ahmet Gürel’de “Köy Enstitüleri Belgeseli’nin sunumunu yaptı.
Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlanan program çerçevesinde Karşıyaka Belediye Bandosu Öğretmenler Lokali önünde mini bir konser verdi, öğretmenlere karanfil dağıtıldı. Ayrıca 17 Nisan 2013 Çarşamba günü Köy Enstitüleri mezunları için hazırlanan programda Atatürk Anıtı’na çelek konulup, Hasan Ali Yücel ve İsmail Tonguç Kütüphaneleri ile Başkan Cevat Durak döneminde açılan Köy Enstitüleri Parkı’nı gezilecek.