Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinliğe salgın koşulları sebebiyle izleyici alınmadı, Karşıyaka’da faaliyet gösteren 11 dernek temsilcisi katıldı. Program Karşıyaka Belediyesi sosyal medya hesabından canlı olarak yayınladı, izleyiciler ekran başında keyifli anlar yaşadı. Dernekler kendi yöresel oyunlarını oynadı, türkülerini söyledi ve şiirler okundu.
ŞİMDİ TAM ZAMANIDIR
Programın açılışında konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, günün farkındalığını artırmak amacıyla böyle bir etkinliği organize ettiklerini belirterek şunları kaydetti: “Bizce kültürel çeşitlilik bir yörenin, bir kentin en önemli güçlerinden biridir. Karşıyaka çağdaş, demokratik yapısıyla bunu en iyi şekilde temsil eden kentlerden birisidir. Geçtiğimiz günlerde 19 Mayıs 1919’da Samsun’a doğru yola çıkanları, başta ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bize büyük bir miras bırakanları saygı, sevgi, minnet ve bağlılıkla anmıştık. Biz o yolculuk sayesinde 7 bölge 4 iklim yaşayan ama farklılıklarını yurtseverlikle buluşturan; çürümüş bir imparatorluktan Türkiye Cumhuriyeti’ni yaratan bir halkın çocuklarıyız. Bugün bu gerçeği adı Türkiye olan bir bahçenin, birimiz olmadan diğerinin hiçbir değeri olmadığını anımsamanın ve anımsatmanın tam zamanıdır. Karşıyaka budur ve her zaman örnek olmayı sürdürecektir. Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Zübeyde Hanım’ın; demokratik, çağdaş, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin Karşıyaka’sıyız. Yaşasın Karşıyaka, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti”
MÜZİK, ŞİİR VE DANS
Açılış konuşmasının ardından etkinliğin ilk performansı Karşıyaka Ege’yi Sevenler Derneği’nden geldi. Derneğin başkan yardımcısı Gamze Sedir, kültürlerarası köprü görevi görmekten gurur duyduklarını vurguladı. Ardından iki güzel ege türküsü koro şefi Sezgin Topçu’nun önderliğinde solist Engin Kopmaz tarafından seslendirildi. Daha sonra konuşma yapan Karşıyaka Makedon Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Remzi Akyürek, sivil toplum kuruluşlarının ortaklığının önemine değindi. Recep Şikar da derneğin folklor gösterisi öncesinde şiir okudu.
DAVUL ZURNA VE BAĞLAMA
Bünyesinde 18 dernek barındıran Çorum Dernekleri Federasyonu da etkinliğe renk ve anlam katmak için salonda hazır bulundu. Dernek Başkanı İrfan Sakallı konuşmasında kültürel çeşitliliğin önemine dikkat çekti. Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Ali Ekber Güneş, halk ozanı Hüseyin Cırakman’ın şiirini okudu. Ardından dernek üyeleri davul, zurna eşliğinde folklor oyunlarını sergiledi. Malatya Haçova Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Gül Çat da konuşmasında ülkedeki demokrasi ve kültür düzeyinin yükselmesinde sivil toplum kuruluşlarının önemini vurguladı. Konuşmanın ardından Hikmet Tosun bağlama eşliğinde türkü söyledi.
BANDO SÜRPRİZİ
Şemikler, Fikri Altay, Yalı Mahallesi Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Kenan Kahraman ise dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konuşmanın ardından Grup Süper Menlissa bandosu sahne aldı. Başta eğitim sorununa çözüm bulma amacıyla kurulan Roman Toplumu Gençlik ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Seymen Kaplan, Ali Osman İnce, Bedri İnce derneğin kuruluş amacına ve çalışmalarına yönelik tiyatral bir bilgilendirme gerçekleştirdi. Ardından dans grubu etkileyici performansını sergiledi. Minik bir kız çocuğu sürpriz yaparak sahnede Türk Bayrağı açtı, 10. Yıl Marşı eşliğinde coşku dolu anlar yaşandı.
BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Çamerya Arnavutları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Bayru, buluşmada emeği geçen herkese dernek adına teşekkür etti. Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Şevket Balla da Çamerya Arnavutları hakkında bilgi verdikten sonra Arnavutça şiir okudu. Eskişehirliler, Dayanışma, Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Yaşar Hanlı kent için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Müzik eşliğinde Eskişehir'i Çok Özledim şiirini okudu. İki genç bağlama, gitar ve türküleri ile etkinliğe renk kattı. Zübeyde Hanım Alevi- Bektaşi Kültürünü Yaşatma Derneği adına konuşan Sadık Taşkaya, dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ardından Zihni Çabuk deyişiyle keyifli dakikalar yaşattı.
ZEYBEK GÖSTERİSİ
Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Büyükırmak etkinliğin çok değerli bir etkinlik olduğunu vurgulayarak teşekkür etti. Ardından Enver Şimşek de doğduğu köy ile ilgili yazılmış olan şiiri okudu. Karşıyaka Kültür Sanat Eğitim Vakfı adına konuşmayı vakfın ve Karşıyaka Belediyesi halk oyunları eğitmeni Alper Özarslan gerçekleştirdi. Özarslan, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinden ayrılmadan çalışmaya devam edeceklerini vurguladığı konuşmasında destekleri sebebiyle Karşıyaka Belediyesi’ne teşekkür etti. Ardından Özarslan ve ekibi hazırladıkları zeybek gösterisini sundu.