Ege Postası
Geri

Karşıyaka'ya marina körfez temizliğine tehdit

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Karşıyaka Vapur İskelesi ile Nikah Sarayı arasına yapılmasını önerdiği, İzmir Büyükşehir ile Karşıyaka belediyelerinin tepki gösterdiği Karşıyaka Marina’yla ilgili Mimarlar Odası İzmir Şubesi rapor hazırladı. Her ölçekteki imar planına aykırı olduğu belirtilen marinanın, İzmir Körfezi'nin temizliği için tehdit içerdiği ve kıyıda yapılaşmaya yol açacağı öne sürüldü.
Karşıyaka'ya marina körfez temizliğine tehdit
Haberler / İzmir
24 Ağustos 2013 Cumartesi 13:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- İzmir’de tartışma yaratan Karşıyaka Marina (Yat Limanı) projesinin yeriyle ilgili kriz büyüdü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belediyelerin öngördüğü Mavişehir yerine Karşıyaka Vapur İskelesi ile Nikah Sarayı arasına yapmak istediği Marinaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nden sonra Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nden de tepki geldi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, önerilen marinayla ilgili rapor hazırladı.

"HER ÖLÇEKTE KENT PLANLAMALARINA AYKIRI"


Karşıyaka kıyısına önerilen marinanın, İzmir’in her ölçekteki kent planlarına aykırı olduğu, İzmir Körfezi'nin temizliği için tehdit içerdiği, kent halkının çok yoğun olarak kullandığı kıyıda yapılaşmaya yol açacağı belirtilerek, planlama ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığını açıklandı.

Odanın hazırladığı raporda, İzmir Kent Planları’nın önerisi olan ve körfezin daha etkin kullanımını sağlayacak Karşıyaka -Mavişehir, Bayraklı-Turan, Urla Marina-Yat Limanlarının biran önce uygulamaya geçirilmesi önerildi. Oda yönetimi, “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karşıyaka için önerdiği Marina-Yat Limanı ısrarından vazgeçmelidir. Bütün karar vericiler kent planlarının kararlarına özenli ve uygun davranmalıdırlar” görüşünü savundu.

YAT LİMANLARINDAKİ YAPILAŞMA ÖRNEK GÖSTERİLDİ


Raporda marina olarak önerilen kıyının Karşıyaka merkezine yakın konumda, kentlilerin denizle buluştuğu ve günün her saatinde çok yoğun olarak kullanılan bir rekreasyon alanı niteliğindeki aktif yeşil alan olduğuna dikkat çekildi. Mimarlar Odası raporunda, “Son yıllarda ülkemizde ve bölgemizde uygulanmış olan marinalar incelendiğinde, çoğunlukla tekne-yat ve benzeri deniz araçlarının bağlandığı ve marina işlevinin gerektirdiği hizmet mekanlarını içeren yapıların dışında oldukça büyük alanları kapsayan yiyecek içecek mekanları, restoranlar, kafeteryalar, alışveriş-ticaret alanları gibi yoğun yapılaşmalar izlenmektedir. Getirilen yapılaşmalar nedeniyle de toplumun kıyıya erişimi ve kıyının rekreasyon kullanımını, kıyı kullanımını engellemektedir” denildi.

PLANLARDA MAVİŞEHİR’DE

İzmir’in üst ölçekli planları olan 1/25000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı ve 1/25000 ölçekli İzmir İl Çevre Düzeni Planı’nda İzmir Körfezi’nde 4 marina alanı tanımlandığına dikkat çekilen raporda, bunların körfezin kuzeyinde Karşıyaka sınırları içinde Mavişehir kıyısında ve körfezin batısında İzmir yeni kent merkezi gelişmesi kapsamında Bayraklı-Turan kıyısında, körfezin güneyinde İnciraltı’nda ve Urla kıyılarında yer aldığına dikkat çekildi. Mimarlar Odası raporunda Bakanlığın önerdiği marinanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan 1/100000 ölçekli Manisa-Kütahya-İzmir Çevre Düzeni Planı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1/25000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı, 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanan 1/25000 ölçekli İzmir Çevre Düzeni Planı, Karşıyaka’nın yürürlükte bulunan 1/5000 ölçekli Nazım İmar planları ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarında da yer almadığı da belirtti.

“MARİNA SU SİRKÜLASYONUNA ENGEL”

Mimarlar Odası ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen İzmir Körfezi’nin bütünleşik iyileştirme projesi kapsamında İzmir Körfezi’ne yönelik yapılan ayrıntılı bilimsel analiz çalışmalarına da dikkat çekti. Bu çalışmalarda, iç körfeze temiz deniz suyu sirkülasyonunu sağlayan deniz akıntılarının körfez temizliği için yaşamsal önem taşımakta olduğunun ortaya konulduğu belirtilen Oda raporunda, “Bu çalışmanın iki önemli kararı bulunmaktadır. Birisi Alsancak Kruvaziyer ve Yük Limanın ulaşım kanallarının taranması, ikincisi körfezin kuzeyinde tuzladan başlayıp Karşıyaka kıyıları boyunca 13 kilometre uzunluğunda 250 metre genişliğinde körfezin su kalitesini yükseltmek için bir sirkülasyon kanalı öngörülmektedir. Karşıyaka’ya Vapur İskelesi ile Nikah Sarayı arasına önerilen Marina’nın, körfez projesine yönelik ayrıntılı analiz ve araştırmaların bulgularına göre liman yaklaşma ve körfez içi su sirkülasyonuna engel oluşturduğu ve sakıncalar içerdiği belirtilmektedir” bilgisi yeraldı. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası