Kasumov: Nükleer santraller başı boş değil, sürekli denetleniyor
Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapılacak Akkuyu NGS A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, nükleer santrallerin başıboş olmadığını, ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından sürekli denetlendiğini belirtti....
Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapılacak Akkuyu NGS A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, nükleer santrallerin başıboş olmadığını, ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından sürekli denetlendiğini belirtti. Kendilerinin yapacağı santralin 9 şiddetindeki bir depreme, tusunami dalgaları ve uçak çarpması gibi etkenlere karşı dayanıklılığı bakımından dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacağını kaydetti.
Kasumov, Devlet ve Halkla İlişkiler Genel Müdürü Tahir Agayev, PR Bölüm Başkanı Vasiliy Korelskiy ve proje ekibi ile birlikte Toros Üniversitesi öğretim üyelerine Akkuyu Nükleer Santral projesi ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Toros Üniversitesi Rektörü Tayyar Şen’in daveti üzerine gerçekleşen toplantıya, rektör yardımcıları, mühendislik fakültesi öğretim üyeleri ve akademisyenler katıldı.
Türkiye için önemini anlattığı proje için seçilen ‘yap-sahipol-işlet’ modelinin avantajlarından bahseden Kasumov, Türkiye'deki elektrik tüketimi ve milli gelir artış hızının bu model için ülkeyi cazip hale getirdiğini belirtti. Kasumov, Türkiye’deki elektrik piyasasında son yıllarda yaşanan serbestleşme gelişmeleri ve iki ülke hükümetinin bu modeli desteklemesinin de önemli olduğunu söyledi.
ÇED RAPORUNU BAKANLIĞA SUNDUK
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun Çevre Bakanlığı’na sunulduğunu hatırlatan Rauf Kasumov, "Olumlu kararın alınmasından sonra diğer süreçler planlandığı gibi devam edecek." dedi. Akkuyu NGS A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı, projenin inşaat aşamasında maksimum 12 bin kişinin, işletme sürecinde ise toplam 3 bin 500 kişinin çalışacağını açıkladı. Projenin yüzde 40’lık bölümünün inşaat aşamasında Türk firmaları tarafından yapılabileceğini vurgulayan Kasumov, ekipman ve materyallerin yüzde 20’sinin de Türkiye tarafından karşılanacağını açıkladı.
9 ŞİDDETİNDEKİ DEPREME DAYANIKLI OLACAK
Akkuyu Nükleer Santrali’nde alınan güvenlik önlemlerine değinen Kasumov, "Santral 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak yapılacak. Santral en şiddetli tsunami dalgaları, uçak çarpmaları, kasırga ile kar ve buz gibi dış etkenlere karşı dayanıklı bir tasarıma sahip. Akkuyu NGS dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacak." diye konuştu. Rauf Kasumov, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve bu kurumun bağlı olduğu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından adım adım tüm işlemlerin denetlendiğini kaydetti. Konunun hassasiyeti ve güvenlik nedeniyle özel sektör tarafından denetimlerin yapılamayacağını belirten Kasumov, “Nükleer santraller başı boş değildir. Ulusal ve uluslararası kurumlar sürekli denetim yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.
TURİZMİN EN YOĞUN ÜLKELERDE ÇOK SAYIDA NÜKLEER SANTRAL VAR
Kasumov turizmle ilgili endişelere de Fransa ve İspanya örnekleri ile cevap verdi. Katılımcılara Dünyanın en pahalı turizminin yapıldığı aynı zamanda da en çok turist çeken ülkesinin Fransa olduğunu söyleyen Kasumov, "En pahalı turizm Fransa'da yapılmaktadır. Bu ülkede Nice, Cannes ve Cote d' Azur gibi en pahalı turizmin olduğu yerler aynı zaman en çok turist çeken yöreler. Bu bölgelerin bir özelliği daha var. Burası dünyada nükleer santrallerin en yoğun olduğu bölgelerden biridir. İspanya turizmde Fransa’dan çok geri değil. Ve bu ülkede de aynı şekilde birçok nükleer santral var. Ancak hiç kimse bu ülkelere tatile giderken nükleer santraller var diye korkmuyor. Riskleri gösterebiliriz ancak fobileri tedavi edemeyiz." şeklinde konuştu.
NÜKLEER ENERJİ TÜRKİYE İÇİN ZORUNLULUK
Sunumun ardından söz alan Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Yusuf Zeren, nükleer santrallerin mühendislik açısından dünyada rastlanabilecek en harika olaylardan olduğunu söyledi. Zeren sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz istesek de istemesek de nükleer santrallerin dünya elektrik üretimindeki payı yüzde 17. Gelişmiş ülkeler yaşanan kazalara rağmen nükleer enerjiden vazgeçmiyor. Her geçen gün yeni santraller inşa ediliyor. Türkiye enerji üretiminde çeşitliliğe gitmek zorunda. Diğer enerji kaynaklarının yetersizliği ve sınırlı olması nedeniyle nükleer enerji stratejik güvenlik açısından Türkiye için zorunluluktur."
Toros Üniversitesi Rektörü Tayyar Şen ise davetlerine katıldıkları için Akkuyu NGS A.Ş. yöneticilerine teşekkür etti. Şen, "Üniversite olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Üniversiteler politikalar üstü, her türlü tartışmanın yapılabildiği bilimsel ortamlardır. Biz bu ortamları size sunmaya hazırız." diye konuştu.