Ege Postası
Geri

Katkı maddeleri reflü yapıyor

İZMİR Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, reflünün, özellikle atıştırmalık denilen ve içlerinde katkı maddeleri bulunan yiyecekleri tüketen genç kesimde daha sık görüldüğünü söyledi.
Katkı maddeleri reflü yapıyor
Haberler / Genel
17 Aralık 2015 Perşembe 13:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Asit yapıdaki mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması reflü olarak adlandırılıyor. Bu durum sağlıksız beslenme, stres, uyku problemleri ve kısacası yaşam tarzındaki yanlışlar neticesinde ortaya çıkıyor. İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Vedat Göral, reflünün kişileri, özel hayatlarında ve iş yaşamında olumsuz etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Göral, "Reflü günümüzde çok sık görülen bir hastalık. Önceki yıllarda 10 kişiden sadece 1 veya 2'sinde görülürken, şimdi 10 kişinin 8'inde görülmekte. Gıdalardaki katkı maddeleri, mayalı gıdalar, alkol, sigara, çikolata, yağlı gıdalar, aşırı yemek yemek reflüyü tetikliyor" dedi. 

Reflünün birçok rahatsızlık ile ilişkilendirildiğini dile getiren Göral, “Midede yanma ve ağrı, ağıza acı su gelmesi ve midede ekşime gibi şikayetler olabilir. Bu şikayetler haftada iki gün ya da daha sık hafif, veya haftada bir gün orta-şiddetli derecede ise, o kişide reflü var denilmektedir. Ayrıca, öksürük, ses kısıklığı, ses tellerinde rahatsızlık, kötü ağız kokusu, göğüs ağrısı, astım, gece apnesi, kalp bölgesinde ağrılar da görülebilmektedir. Hasta, bazen bu şikayetlerle kulak burun boğaz veya kardiyoloji doktoruna başvurabilmektedir. Teşhiste en iyi yöntem yemek borusu ve midenin endoskopi ile incelenmesidir" diye konuştu. 

ALKOL VE SİGARAYI BIRAKIN
Reflüden kurtulmak için alkol ve sigaranın kesilmesi, şişmanlık varsa kilo verilmesi, dar kıyafetlerden kaçınılması, akşam az yemek yenmesi, yatmadan 3 saat önce yeme-içme faslının kesilmesi, aşırı çay ve kahve içilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Göral, "Gece yatarken reflü yastığı kullanılması veya çift yastıkta yatılması yarar sağlar. Düzelme olmazsa, doktor tavsiyesine göre mide asidini azaltan ilaçlar yani mide koruyucuları kullanılır" dedi. 

Prof. Dr. Göral reflüsü olanlara, "Rafine ürünleri, unlu, şekerli besinleri azaltın. Kızartmaları azaltın. Fast food yiyeceklerden uzak durun. Aşırı yağlı yiyecekler yemeyin. Yemeği erken yiyin. Bol ve sık su için. Portakal suyu, domates suyu, limon, limonata, greyfurt suyu reflüyü tahrik edebilir. Çay, kahve, çikolatayı azaltın" önerilerinde bulundu. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası