Ege Postası
Geri

Katliama yargı freni

​Urla’nın Ovacık Köyü’nde yapılması planlanan rüzgar enerji santrali projesi için orman alanında ağaçların kesilmesi ile başlayan kıyıma yargı freni geldi. İzmir’i ve Türkiye’yi ayağa kaldıran olay sonrasında çevrecilerin ve sivil toplum örgütlerinin direnişi ile gündeme gelen ağaç katliamına dur diyen Bölge İdare Mahkemesi, söz konusu RES projesi için hazırlanan imar planlarının iptal edilmesine karar verdi.
Katliama yargı freni
Haberler / İzmir
10 Aralık 2014 Çarşamba 17:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Urla Ovacık’ta Sancak Holding’e bağlı Hassas Elektrik ve Enerji Üretim firması tarafından hayata geçirilmek istenen RES projesi için başlayan çevre kıyıma yargı dur dedi. Yörede yaşayan köy halkının ve Ege Çevre Platformu’nun (EGEÇEP) 1’inci derece SİT alanı olan orman arazine yönelik hazırlanan 1/1000 ve 1/5000’lik imar planlarının iptali istemi ile açtığı davada gelen sonuca göre, projeye yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan planlar mahkeme tarafından geçersiz sayıldı.  
 
YARGI KIYIMA “DUR” DEDİ
İzmir 2’inci İdare Mahkemesi Urla’da ağaç kesimleri ile gündeme gelen Sancak Holding’in RES projesine durdurma kararı verdi. Ovacık’ta Urla’nın ciğerleri konumunda bulunan Mevsim Boğazı’nda devlet ormanlarında bin 800 ağacın katledilmesi ile başlayan projeye dair itirazları değerlendiren mahkeme Temmuz ayında açılan davalardan ilkini karara bağladı. Bölge halkının sivil toplum kuruluşları ile başlattığı direnişin dördüncü gününde, EGEÇEP ve köylülerin yürütmenin durdurulması talebi ile açtığı davayı karara bağlayan mahkeme, imar planlarını iptal etti. Ormanlık alanda başlayan ağaç kesimlerini gerekçe gösteren İdare Mahkemesi’nin, dava konusu işlemlerin telafisi güç zararlar doğuracağına ve bir kamu yararı olmadığına hükmeden bu kararı ile birlikte Sancak Holding’in RES projesi de plansız kalırken, yeni bir ağaç kıyımının da önüne geçilmiş oldu.
 
ORMANA GİRİŞİ YASAKLANAN KÖYLÜ RAHAT NEFES ALDI
Ormanlık alanda yüz yıllık çam ağaçlarının şirket tarafından görevlendirilen taşeron firma tarafından kesilmeye başlamasıyla birlikte ayağa kalkan sivil toplum örgütleri ve köy halkı, Pazar günü başladıkları ağaç nöbetinde rahat bir nefes alırken, yargıdan gelen karar sonrasında eylemlerinden zaferle ayrılmanın mutluluğunu yaşadı. Dün ormana girişleri Orman Müdürlüğü tarafından yasaklanan ve RES projesinin hayata geçirileceği ağaçlık alanın jandarma ekiplerince kapatılması ile başlayan gerginlik de Ovacık’ta yerini sakin bir bekleyişe bıraktı.
 
“YARGI DOĞRU KARARI VERDİ”
EGEÇEP Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Hande Atay karar hakkında yaptığı değerlendirmede “En azından geçici bir tedbir oldu. Demek ki Yırca’da yaşananlardan sonra gerekli dersler alınmış. Biz aynı şekilde Danıştay’daki davadan da yürütmenin durdurulması kararı çıkmasını bekliyoruz. O dava da karar aşamasında umarız çok geç olmadan karara bağlanır. Yaşanan durum zaten bir hukuk tanımazlıktı. Yargının bu yeşil katline dur demesi ve hakkın yerini bulması sevindirici bir gelişmedir. Zeytinliklerimiz, ormanlarımız, köylerimiz; hayatlarımız ve geleceklerimizle yan yana kurulması planlanan “yeşil maskeli” bu davetsiz misafire karşı hukukî mücadelemiz devam edecek” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası