DAEŞ'in Rus yapımı Katyuşa füzeleri ile vurduğu Kilis ile sınır hattı için yeni koruyucuyu CNN Türk yayınında konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık açıkladı. Işık, ‘Türkiye’nin hava sistemini, sınırlarını koruyacak bir savunma modeli geliştirilmesi düşünülüyor m? Bu iller saldırılara karşı nasıl korunacak'’ sorusunu şöyle yanıtladı: “DAEŞ’in kullandığı daha çok Katyuşa füzeleri. Kısa menzilli ve duyarsız mühimmat. Müdahale etmek çok kolay olmuyor. Operasyonlar başladığı zaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak hemen Genelkurmayla irtibata geçtik.”
Havada imha edecek
Bakan Işık, Katyuşa’yı etkisiz kılacak sistemin başarılı olduğunu anlattı: “İki gün önce arkadaşlar bilgi verdiler. ‘Katyuşa füzelerini etkisiz hale getirecek bir modeli laboratuvar ortamında başardık’ dediler. Katyuşa füzelerini etkisiz hale getirecek bir çalışmayı yaklaşık 1,5 yıldır yapıyorduk. Yerli milli imkanlarla yapmaya başlamıştık. Laboratuvar ortamında başarıyı sağladık. Şimdi saha testlerine hızlı bir şekilde başlayacağız. Hedef, Katyuşa’yı havada yakalayıp, havada imha etmek. Bu hafta başlamasını bekliyorum. Saha testleri yapılacak. Sahada deneyler yapılacak. Katyuşa fırlatılacak, bu atılacak. Sonra havada imha edip etmediği değerlendirilecek.”
Hedef uçağı düşürdü
VATAN’ın savunma kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre Kilis ve sınır hattını koruyacak sistem geliştirilmesinde son noktaya gelinen ‘Kundağı Motorlu Hava Savunma Sistemi KORKUT’ olacak. ASELSAN tarafından 2010’da geliştirilmeye başlanan KORKUT, 1 Aralık Salı günü Konya Karapınar’da bulunan Milli Savunma Bakanlığı Atış, Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı yapılan testlerde katapulttan atılan yüksek hızlı hedef uçağı ASELSAN’ın geliştirdiği yerli radar sistemiyle tespit edip, başarılı bir şekilde vurarak düşürdü. KORKUT test atışlarında sabit hedefleri de başarıyla vurdu.
Akıllı mühimmatla vuracak
Katyuşa füzelerini havada imha edecek olan kritik araçlardan biri KORKUT’un attığı 35 mm’lik akıllı mühimmat olacak. ASELSAN, MKEK ve Tübitak-SAGE işbirliğiyle geliştirilen akıllı yapıdaki 35 mm parçacıklı mühimmat, 3 Boyutlu Atış Kontrol Radarı’nın yaptığı hesaplamayla içinden 160 parçacık çıkan her bir mermi, nerede ve ne zaman patlayacaklarını ayrı ayrı programlandıktan sonra namludan ayrılarak hedefe yöneliyor. Hava tehdit unsuru yüksek kinetik enerji ve penetrasyon yeteneğine sahip parçacıklardan oluşan bir bulut içerisinde engelleyen mühimmat, klasik mühimmat tipleriyle etkili olunamayan hava tehditlerine karşı kullanılıyor. 35 mm’lik akıllı mühimmat Katyuşa gibi hızlı ve küçük hedeflere karşı son derece etkin savunma yapıyor.
Dakikada 1100 mermi
KORKUT sistemi hem çekili toplar hem de FNSS’nin ürettiği ZMA-30 paletli Zırhlı Muharebe Aracı’na takılıyor. Nehir ve göletlerden geçiş yapabilmesi için iki adet su jeti takılan ZMA-30 KORKUT’un rakipleri Rus Tunguska ve Alman Mantis-Nahbereich sistemlerinden daha güçlü ve vurucu güce sahip olduğu belirtiliyor. Ateş gücü MKE tarafından üretilen iki adet 35 mm’lik toptan oluşan ve hareket halinde atış yapabilen KORKUT, dakikada 1100 adet mermi atıyor.
Üç batarya Kilis’i korur
İki ayrı mermi besleme sistemi ve namlu kullanan KORKUT’un menzili 4 kilometre. Savunma uzmanları en yakın sınır hattına 6 km. uzaklıkta bulunan ve doğu-batı doğrultusunda 6 km. genişlikte, kuzey güney doğrultusunda yaklaşık 4 km. uzunlukta bir şehir olan Kilis’in 3 km. arayla yerleştirilen 3 batarya ve bir ateş idare merkeziyle birlikte, 4 km. menzilli sistemin şehri etkili bir şekilde koruyabileceğini belirtiyor.