BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın yolsuzluk ve rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada altıncı duruşması tamamlandı.
"BAŞKAN KAYALAR'DAN TALİMAT ALMADIM"
Menderes Belediyesi çalışanı M. tanık olarak dinlendi. Tanık M. ifadesinde, "İmar ve şehircilik müdürülüğü personeli olarak çalışmaya 2019 yılında başladım. 2023 Şubat ayına kadar imar ve şehircilik müdürülüğünde çalıştım. Mart ayında bahsi geçen dilekçe müdürlüğe geldi. O zaman ne kadar büyük bir dosya olduğunu farkında değildim. Çok büyük bir inşaat alanı olduğu için ekip kurmamız gerektiğini belirttim. Personel yetersizliğinden ve müdür eksikliğinden dolayı o süreçte hemen bir işlem yapamadık. İşlemler Nisan-Mayıs ayında başladı. Ön tespitleri yaptık. Alanın büyük olduğunu fark edip müdürüme gittim ve inşaat mühendisi gerektiğini söyledim. Personeller pandemi sebebiyle o dönem bazı günler gelmiyordu. Bu sebeple biz ancak Eylül ayında işlem yapabildik. Ağustos ayında ölçümler devam etti. Eylül ayında mühürleme işlemini gerçekleştirdik. Çevre ve Şehricilik bizden belge talep etti, biz daha inceleme aşamasında olduğumuzu aktardık. İnşaat çok büyük oranda zaten tamamlanmıştı. Basit işlemler kalmıştı. Ara süreçte inşaatta ilerleme olmadı. Bu süreç içerisinde Belediye Başkanı bana talimat vermedi. Personel olarak başkan ile hiyerarşi olduğu için görüşmedim. Ertan Bey'in imar işlerinde bir vasfı yoktu. Biz otele 20 milyon civarında bir ceza kestik" ifadelerine yer verdi.
Sanık meclis üyesi Ertan Güleç, "2019-2022 tarihleri arsından encümen üyeliği yaptım. 2022 yılı Nidan ayında imar komisyonuna seçildim. Nisan-May-Haziran aylarında görev yaptım" dedi.
"SİYASİ SAİKLERLE UZATILMASIN"
Mustafa Kayalar'ın müdafi Murat Aydın, "Ertan Bey belediye meclisi ihtisas komisyonları üyeliğidir. Belediye kanunu uyarınca bu komisyonlar belediye idaresinde görevli değildir. Bu komisyonlar siyasi nitelikteki komisyonlardır. Belediye idaresinde görev ve fonksiyonu yoktur. 6. celsedeyiz bütün sunulan deliller ortadadır. Müvekkillerin hakları avrdır. İhlal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Açılan davada toplanan tüm delillerde rüşvet suçunu işlemediği anlaşıldı. Haksızlığa uğrayan herkes gibi son sığınak mahkemedir. Biz sizden talep ediyoruz. Mükevvil suçluysa ceza suçsuzsa beraat verin. Siyasi saiklerle uzatıılmasına izin vermeyin" ifadelerine yer verdi.
"SUÇLAMALAR ASILSIZDIR"
Mahkeme Başkanı Mustafa Kayalar'dan görevi ihla etme noktasında bir savunma daha istedi. Mustafa Kayalar ek savunmasında, "Üzerme atılan suçlamaları kabul etmyorum. İddialar, suçlamalar asılsızdır, beraatimi talep ediyorum" dedi.
SAVCI KAYALAR'IN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ
Savcı mütalaasında Mendere Belediye Başkanı Kayalar'ın otel inşatın üstlenicisi şirket sahibi Ali Bektaş ile otel inşatlarındaki usulsüzlüklerle ilgili olarak belediyenin yetkisinde olan denetim ve yatırımları yapılmadığını belitti. Savcı mütalaasında Kayalar ve Bektaş'ın rüşvetle ilgili anlaşmaya vardığını öne sürdü. Savcı, Ertan Güleç, Songül Van, Nurallah Ercan'ın beraatini isterken, Mustafa Kayalar, Ali Bektaş ve Ruhi Durak'ın cezalandırmasını talep etti.
AYDIN'DAN 'KURGU' SİTEMİ
Kayalar'ın müdafi Murat Aydın savunmasında, "Önümüzdeki davanın mantık silsilesi şöyle; bir otel inşaatında imara aykırılıklar var. Bu aykırıklara başkan göz yumsun diye başkanın kayınpederi bir taşınmaz alıyor. Değerinin altında alındığı için rüşvet aldığı iddia ediliyor. Bu kurgunun doğru olmadığını delillerle ortaya koyduk. Ruhi Bey'in taşınmazı aldığı zaman 1 yıl önce. Bir yıl önceden mi rüşvet aldı? Bir rüşvet anlaşması yapıldı ve imara aykırılıklar tespit mi edildi? Nisan ayında ilk işlem başlıyor. Temmuz ayında belediyede incelemeler başlıyor. Ağustos ayında ekip gidiyor. Eylül ayında mühürlendi. Bunlar pandemi döneminde gerçekleştiyor. Bir yerden dosya istediğinizde 8 ay cevap alamayabilirsiniz. Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı 2 yıl soruşturmayı bitiremedi. 6 aylık süreç içerisinde bu işlemler yapıldı, bir gecikme yok. Rüşveti kamufle etmek için taşınmaz alındı meselesine gelmek istiyorum. Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı bu kurgu için bilirkişi raporu aldı. 'Bu taşınmaz o gün kaç para eder' dedi. Bilirkişi 3 milyon 700 bin rayiç değeri olduğunu söyledi. Bu rapor sahte bir rapordur. Biz 2 tane ekspertiz raporu sunduk. Vakıfbank 2 müşterisi için ekspertiz yaptı. Birine 700 birine 800 rakam belirledi. İnsaf... Bu taşınmaz satın alındıktan sonra bir avukata 1 milyon 400'e satıldı. Banka kayıtları da verildi. Sayın Başkan satın aldıktan sonra 1 milyona satılan taşınmazı bilirkişi nasıl 3 milyon 700 bin lira söylüyor? Bu taşınmazın değerinin o olmadığını 2 belge ile ispat ettik. Bu taşınmazın değerini ispat ettiğimize göre hayatın olağan akışına aykırı denilemez. İddianın 2 dayanağı var. 1 yıl önceden rüşvet anlaşması yaptınız, hayır kabul etmiyoruz, rüşvet alınmadı. Taşınmaz değerinin altında iddiası da doğru değil o tarihte yapılan ekspertiz ve satışından bu taşınmazın değerinin bilirkişinin belirlediği değer olmadığı ortaya çıktı. Davanın içinin boş olduğu anlaşıldı şimdi tekrar başa dönüldü. Bu Menderes halkının oylarıyla seçilen başkanın görevini yapmaması için kurulan bir kurgudur. Bu soruşturma aşamasında çok fazla şeyle boğuştuk. Karşınızda bir rüşvet davası yoktur. Kayalar rüşvet almamıştır. İmara aykırıklıların tespit edildiğini bilirkişi raporu söylemektedir. Taşınmazın değeri gerçek satış ile ispat edilmiştir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.
"İLÇEME HİZMET EDEMİYORUM"
Kayalar son savunmasında " Avukatımın beyanlarına katılıyorum. bu süreçte görevden defalarca uzaklaştırıldım. Menderes'e hizmet edemiyorum. Bu sürecin beraat ile sonuçlanmasını istiyorum" ifadelerine yer verdi.
KAYALAR'A 10 BİN TL PARA CEZASI VERİLDİ
Mustafa Kayalar yönünde rüşvet suçu oluşmadığı kabul edildi ancak imara aykırılık sebebiyle görevini ihmal ettiği sebebiyle 8 ay ceza verildi. Duruşmalardaki iyi hali göz önünde bulundurularak ceza 6 ay 20 güne düşürüldü. Hapis cezası para cezasına çevrildi. Görevi ihmal suçundan 10 bin TL para cezası verildi.