Ege Postası
Geri

Kayıp vatandaşlar özel eğitilmiş köpeklerle aranacak

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de halen 8 bin 431 kişi kayıp olarak aranıyor. Kayıp vatandaşların bulunması için çeşitli yöntemler geliştiren ve kaybolmadan itibaren ilk 24 saatin önemini bilimsel araştırmalarla tespit...
Kayıp vatandaşlar özel eğitilmiş köpeklerle aranacak
Haberler / Güncel
13 Mayıs 2013 Pazartesi 12:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de halen 8 bin 431 kişi kayıp olarak aranıyor. Kayıp vatandaşların bulunması için çeşitli yöntemler geliştiren ve kaybolmadan itibaren ilk 24 saatin önemini bilimsel araştırmalarla tespit eden polis, bu kez koku ve iz araştırmasına ağırlık vererek özel yetiştirilmiş köpeklerle kayıpların peşine düşecek. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, 1000 metreye kadar koku takibi yapan köpeklerin eğitiminin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Kayıp ve Aranan Şahıslar Şube Müdürlüğü verilerine göre; 2 bin 648'i çocuk ve 5 bin 783'ü yetişkin olmak üzere toplam 8 bin 431 kişi kayıp olarak aranıyor. Emniyet, kayıp kişilerin bulunması amacıyla yapılan araştırmalarda, kaybolma anından itibaren ilk 24 saatlik süreç ayrı bir önem taşıdığını belirledi. Kaybolma anından itibaren ilk 24 saatlik sürecin önemine vurgu yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı ‘koku ve iz araştırmasına’ ağırlık verilmesi amacıyla koku ve iz takibi yapan özel yetiştirilmiş köpekleri eğitiyor. Uygulamanın bazı ülkelerde başarıyla yapıldığını açıklayan Başkanlık, “Özellikle kayıp kişilerin son görüldükleri mekanların ve bulundukları yerlerin inceleme altına alınabilmesi ve kayıp kişilere dair muhtemel bilgilerin temin edilebilmesi bakımından koku ve iz takibi yeteneğini haiz köpeklerin kullanılması planlanmıştır. Kayıp olaylarının araştırılması ve kayıp kişilerin bulunması için şehir içi insan takibinde, koku ve iz takibi yeteneğini haiz köpeklerin kullanılması amacı ile konuya ilişkin uzman eğitmenleri eşliğinde amaca uygun 5 seçilmiş köpek, koku moleküllerinden hareketle şehir içi insan takibi yapmak üzere eğitimlerine başlanılmıştır” açıklamasında bulundu.

Asayiş Daire Başkanlığı açıklamasında, 500- 1000 metreye kadar koku izi takibinde başarıya ulaşan koku iz takibi köpeklerinin 2 yıl kadar süreceği düşünülen eğitimlerinin bizzat Daire Başkanlığı personeli ve gönüllü köpek eğiticileri tarafından verildiği belirtildi.

Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü; kağıt para, uyuşturucu madde silah-mühimmat, çay-tütün, patlayıcı madde arama köpeklerinden sonra şehir içi insan takibi ve iz takibi köpeklerinin yetiştirilmesi için harekete geçmişti. Eğitimlerin tamamlanmasıyla koku ve ize duyarlı köpekler ülke genelindeki emniyet birimlerine gönderilmesi bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası