Ege Postası
Geri

Kayısı türleri salgın hastalıklara karşı koruma altına alındı

Dünyada kayısı üretiminde önemli yeri olan Türkiye, kayısı türlerini salgın hastalıklara karşı korumaya aldı. Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu tarafından oluşturulan 240 metrekarelik iki serada damızlık olarak seçilen 9 kayısı...
Kayısı türleri salgın hastalıklara karşı koruma altına alındı
Haberler / Güncel
29 Haziran 2013 Cumartesi 14:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünyada kayısı üretiminde önemli yeri olan Türkiye, kayısı türlerini salgın hastalıklara karşı korumaya aldı. Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu tarafından oluşturulan 240 metrekarelik iki serada damızlık olarak seçilen 9 kayısı türü bitkisel hastalıklara özel bir yöntemle korunuyor.

Kayısı Araştırma İstasyonu’ndan alınan bilgiye göre, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan protokol çerçevesinde meyve, bağ çeşit, anaç materyalleri yeni bir düzenleme başlatıldı. Virüsten arındırılmış sertifikalı fidan üretiminin yapılabilmesi, şarka ve benzeri salgın bitkisel hastalık karşısında kayısı türlerinin korunması amacıyla istasyona ait bahçe içinde iki tül sera oluşturuldu. Seralarda 9 kayısı çeşidi koruma altına alındı. Kayısı Gen Bankası olarak da adlandırılan bitkiler, Türkiye’de mevcut kayısı bahçelerinin herhangi bir salgın hastalık riski ile karşılaşması durumunda devreye girecek. Virüs ve benzeri hastalıklara karşı hastalıktan arî fidanlar üretilerek yeni kayısı bahçelerinin kurulması sağlanacak.

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, yaptığı açıklamada, ziraat mühendisi Remzi Kokargül ile birlikte yürüttükleri çalışma kapsamında projenin 2006 yılında temellerinin atıldığını belirtti. Bu yıl ilk aşamanın tamamlandığını söyleyen Zengin, proje kapsamında 2010 yılında 240 metrekarelik iki sera kurduklarını anlattı. Serada üretim izinli ve tescilli 9 kayısı türünün koruma altına alındığını ifade eden Zengin, virüsten arındırılan bu kayısı çeşitlerinin Türkiye’de herhangi bir salgın hastalık çıktığında sağlam kayısı bahçelerinin kurulmasını sağlayacağını kaydetti.

Kayısı üretiminde dünya da ilk sırada yer alan Türkiye; dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 15'ini, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 85'ini tek başına karşılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası