Ege Postası
Geri

Kaynaklar'dan ÇED muhalefeti

Buca Kaynaklar Mahallesi’ne bağlı Gökdere Köyü’nde yapılması planlanan kil ocağı madenine karşı çıkan halk, birlik olarak ÇED süreci resmen başlayan projeye “toplu muhalefet” kararı aldı. 11 Eylül’de yapılması planlanan halkın katılım toplantısına kesinlikle katılmayacaklarını duyuran Kaynaklar sakinleri, bir yandan da “Kaynaklar çöl olmasın” diyerek 5 bin imza topladı.
Kaynaklar'dan ÇED muhalefeti
Haberler / İzmir
18 Ağustos 2014 Pazartesi 13:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’de büyük tartışmalara neden olan kil ocağı krizi tam gaz devam ediyor. Buca ve Bornova ilçelerinin kesişiminde yer alan Kaynaklar Mahallesi’ne bağlı Gökdere Köyü’nde yapılması planlanan kil ocağına karşı direnişe başlayan halk, ÇED sürecinde giren projeye karşı mücadele kararı aldı.

KİL OCAĞINA KARŞI 5 BİN İMZA TOPLANDI
Yaptıkları çeşitli eylemler ve gösteriler ile bölgede kurulması planlanan kil ocağına tepki gösteren Kaynaklar halkından kritik bir hamle geldi. Batı Anadolu Çimento A.Ş. tarafından hayata geçirilecek proje için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından incelenen başvuru uygun görülürken, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci öncesi vatandaşlar muhalefet kararı aldı. Resmi prosedür gereği firma yetkililerince ilki 11 Eylül’de gerçekleşecek olan halkın katılım toplantısına gitmeyeceklerini duyuran Kaynaklar Mahallesi sakinleri “Doğa’yı katletmeyin” çağrısı yaptı.



DEVLET ONAY VERDİ, HALK İZİN VERMİYOR
Bölgede hayata geçecek taş ocakları ve kil ocakları gibi yatırımların yöredeki çevreye büyük bir zarar vereceğini belirten halk, tepkisini dile getirmek adına beş bin imza toplarken, “Halk olarak projeye izin vermiyoruz” dedi. Kaynaklar sakinleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca da duyurusu yapılan ÇED süreci ile ilgili hiçbir toplantıya katılmayacaklarının altını çizerken, “Biz doğamızın ve çevremizin kirletilmesine karşıyız. Zehir  solumak istemiyoruz. Bornova ve Altındağ’da diğer taş ocaklarının yer aldığı bölgelerde yaşayan halkın durumu ortada” dedi.

“SİT ALANINA KİL OCAĞI YASAL DEĞİL”
Kaynaklar halkı bölgenin birinci derecede SİT alanı olduğunu da hatırlatarak, “Gerekirse burada nöbet tutarız, çadır kurarız ama asla ve asla buraların talan edilmesine izin vermeyiz. Topladığımız imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, İlçe Kaymakamlığı’na, ilçe belediye başkanlarına ve İZSU’ya gönderdik. Kil Ocağı yapılması planlanan bölge birinci derecede doğal ve tarihi sit alanı. Böyle bir bölgeye kil ocağı kurulması yasal değil, suç işleniyor. Bir yandan organik tarımı teşvik edeceksiniz, diğer taraftan ise kil ocağı açacaksınız. Burada bir çelişki var ama yanlış hesap Bağdat’tan döner. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Kil ocağı yaptırmayacağız” diye konuştu.

VATANDAŞTAN ÇED MUHALEFETİ
Kaynaklar Mahallesi Muhtarı Ayhan Şen de, ÇED raporuyla ilgili yapılması planlanan toplantıya bölge halkının sıcak bakmadığını söyledi ve şöyle konuştu: “Firma yetkilileri Kaynaklar Mahallesi’nde toplantı yapmak istiyor. Ancak buradaki vatandaşlar taş ve kil ocaklarının bölgeye zarar vereceğini düşündükleri için toplantı yapılmasına karşı çıkıyor ve iş yerlerinde toplantı yapılmasına müsaade etmiyorlar. Buradaki tüm arkadaşlar bu konuda oldukça duyarlı. Firma yetkililerinin de toplantıyı kalkıp da sokakta yapacak halleri yok. ÇED raporu alabilmek için bu toplantıyı yapıyorlar. Batıçim firmasının yetkilerine toplantı yapmak için hiç kimse yer vermeyecek. Biz doğamızın, çevremizin kirlenmesini istemiyoruz.”

MAHKEMELİK OLMUŞTU
Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından Batıçim adına ruhsatlandırılan 49 hektarlık alanın 11 hektarlık bölümünde kil ocağı planlanıyor. Bu alanda 2007 yılında “ÇED gerekli değildir” belgesi alınan yerdeki üretim faaliyetleri, mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Tahtalı Barajı uzak koruma mesafesinde olan bölge için yeni başlatılan alanda, yıllık 150 bin ton kil çıkarılması planlanıyor. Bu kil, 18 kilometre mesafedeki, faaliyet sahibi tarafından işletilen çimento fabrikasına gönderilecek. Üretim yapılacak toplam 49 hektarlık alanın bir kısmı orman, bir kısmı ise şahıs arazisi içinde yer alıyor. Faaliyet alanının tamamı ise orman sahasında bulunuyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası