Ege Postası
Geri

Kayyum madenine 'altın' vize geliyor

İzmir'in Bergama ve Dikili ilçesinde halkın karşı çıktığı ve altın direnişine konu olan Çukuraltı'ndaki altın madeni büyümeye devam ediyor. Kayyuma devri sonrasında önü açılan Koza Holding'e ait tesise onay geldiği takdirde madenin sahası ikiye katlanacak. Direnişe rağmen ikiye katlandı
Kayyum madenine 'altın' vize geliyor
Haberler / İzmir
13 Mart 2017 Pazartesi 11:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bergama'da başta çevre örgütleri ve hukukçular olmak üzere, yöre halkı, sivil toplum örgütleri ve yerel idarenin karşı çıktığı Ovacık Altın Madeni'nin ardından Çukuraltı Altın Madeni de kapasite artışına gidiyor. Üretim kapasitesini katlayarak arttıran madeni iki kat büyütecek talep nihai onay için İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'na sunulacak.

TARTIŞMALI ALTIN MADENİ İKİYE KATLANACAK

Gülen cemaatine mali destek verdiği gerekçesiyle önce polis operasyonu yapılan ardından da Ankara 5'inci Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile 26 Ekim'de bünyesindeki tüm şirketlerin yönetimine kayyum atanmasına karar verilen Koza Holding'e bağlı Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin önü açıldı. Geçtiğimiz yıl Bergama'daki tartışmalı altın madeninin ardından bu kez de Dikili'deki tesis maden sahasını genişletiyor.

Geçmişteki hukuki sürece ve alınan onca yargı kararına karşın katlayarak büyüyen holdinge ait Dikili Çukuraltı'ndaki ikinci altın madeni bir kez daha kapasite artış talebinde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çeşitli resmi kurumlardan oluşan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun (İDK), önümüzdeki günlerde yapılacak toplantının ardından tesisin bu talebiyle ilgili nihai onayı vermesi bekleniyor.

KAYYUMA GEÇTİ ÖNÜ AÇILDI

2009 yılında ÇED vizesi alan altın madeni 141 hektarlık üretim alanını 2010 yılında 184 hektara, ardından 2011 yılındaki kapasite artışı sonrasında da toplam 192 hektara çıkartmıştı. Bergama ve Dikili sınırlarında kalan Çukurlatı Altın Madeni 3'üncü kapasite artış talebine de vize aldığı takdirde 192 hektarlık üretim alanını 132 hektar ilaveyle 324 hektara çıkartacak ve maden ocağı neredeyse iki kattan fazla büyümüş olacak. 45 milyon liralık yatırımla altın ve maden çıkarttığı maden sahasını bir kez daha büyütecek olan Koza Altın İşletmeleri, paralel yapı operasyonları sonrasında kayyuma devredilmiş ve önü açılmıştı.

ÖNCE RUHSATLAR İPTAL EDİLDİ, SONRA İZİN ÜSTÜNE İZİN GELDİ

Meslek odaları, hukukçular, yöre halkı, yerel idare, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yıllardır durduramadığı maden işletmesi, geçtiğimiz yıl "Paralel yapıya" yönelik operasyonların ardından tüm izinleri askıya alınıp ruhsatları iptal edilince hukuk ile baş başa kalmıştı. Ancak holdingin kayyuma devri sonrasında 1997 yılından bu yana halkın direnişine konu olan ve siyanürlü atık iddiaları ile adı sıkça gündeme gelen tesislere yönelik izinler de üst üste gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıl dördüncü atık ünitesi için kapasite artış talebinde bulunan Bergama Ovacık'taki altın madeninin Dikili Çukurlatı'ndaki istediği üçüncü genişletme talebine de onay çıkması bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası