Ege Postası
Geri

Kemalpaşa'da işçi kıyımından dram çıktı

Kemalpaşa Belediyesi’nde yeni yılla birlikte kapı önüne konulan şirket çalışanları, içlerini KRT FM’de döktü. Ozan Özerdem ile Gün Ortası programında konuşan işçiler, belediye şirketinin çıkış işlemi yapmadığını, belediyeye gittiklerinde ise “Burada çalışamazsınız” yanıtı aldıklarını belirtti, bu nedenle işsizlik maaşı gibi yasal haklarından da yararlanamadıklarını söyledi. Kemalpaşa’da işçi kıyımından dram çıktı
Kemalpaşa'da işçi kıyımından dram çıktı
Haberler / Yerel Yönetimler
15 Ocak 2016 Cuma 12:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGEPOSTASI – AK Partili Belediye Başkanı Arif Uğurlu’nun seçildiği yerel seçimlerle birlikte, Kemalpaşa Belediyesi’nde devam eden işçi kıyımının son halkasında, eziyet ve mağduriyet sergilendi. Belediyeye alınmayan, ancak yasal olarak çıkışlarının da yapılmadığını belirten işçiler, “Bu yüzden ne bir iş başvurusu yapabiliyoruz, ne de işsizlik maaşına başvurabiliyoruz” dedi. Kadın işçilerden Gülsüm Gergin, bir kadın olarak uğradıkları zor çalışma koşullarından dert yanarken, Belediye Başkanı Arif Uğurlu hakkında konuşmakla suçlandığını savundu.
Kemalpaşa Belediyesi’nde yeni yılla birlikte işten çıkarılan 100’e yakın işçiden bazıları KRT FM’de, “Ozan Özerdem ile Gün Ortası” programının konuğu oldu. Ozan Özerdem, Egepostası yazarı Mithat Umutoğulları ve Raif Bolat’ın sorularını yanıtlayan işçilerden Tahsin Yazıcı, 31 Aralık itibariyle işlerine son verilmesine karşın kendilerine bildirilmediğini, 12 gün sonra şirketten gönderilen noter onaylı “Neden işinize gitmiyorsunuz” şeklindeki ihtarnameyle tesadüfen öğrendiklerini söyledi. Yazıcı, “Sorduğumuzda işveren ‘işinizin başına dönün’ diyor, belediyeye gidiyoruz. ‘Burada çalışamazsınız’ yanıtı alıyoruz. Bizi böyle günlerdir oyalıyorlar. Ne yazılı çıkış bildirimimiz yapıldı, ne yasal olarak işimize son verildi. Bir iş için başvuruda bulunamıyoruz, çünkü çalışıyor görünüyoruz. Bu yüzden işsizlik maaşına da başvuramıyoruz.  Yapmadığımız, yapmayacağımız suçlamalarda bulunuyorlar, inciniyoruz. Yıllarımızı vermişiz, hizmet etmeye, evimize ekmek götürmeye çalışmışız, neden böyle bir duruma maruz kalıyoru? Kiradayız, masraflarımız var, mağduruz. Zararlarımız nasıl karşılanacak” dedi.

"BAŞKAN HAKKINDA KONUŞMUŞSUN"
Temizlik işçilerinden Gülsüm Gergin de 31 Aralık günü, telefonla aranarak “Sözleşme süreniz dolduğu için sizi işten çıkartıyoruz” denildiğini söyledi. Gergin, “Yeri geldi, sabah 05.00’lere kadar çalıştık. İki kadın çalışandık, kendi imkanlarımızla evimize geliyorduk, yanımıza görevli verilmiyordu. Ben belediyede 7 yıldır çalışıyorum. Sonra hakkımızda ‘Çalışmıyorsun’, ‘Arif Uğurlu hakkında konuşuyormuşsun’ gibi suçlamalar ortaya atıldı. 7 yıldır çalışıyordum da, şimdi mi çalışıyorum. Başkan hakkında da asla konuşmadım. Beni sorguya çektiler. İlçe başkan yardımcısı Yahya bey ile görüştüm. Arif Uğurlu için laf etmişsin dedi. Asla dedim. Ben ekmeğime bakıyorum. İki çocuk okutuyorum. Kış ortasında bizi böyle bıraktılar. 12 gün boyunca çıkışımızı, çalıştığımız şirkete bildirmemişler. Sonra 12 günlük maaşınızı yatıracağız diyorlar. Bizim burada mağduriyetimiz var. İşsizlik maaşından faydalanalım diyoruz. Onu da alamıyoruz. Şirkette çalışıyor görünüyoruz. Şirketten ‘izinsiz işe gitmiyorsunuz’ diye tebligatlar geldi. Şirket, işimize son verilmediğini bildirdi, görevimizin başına dönmemizi istedi. Gittik, belediye yetkilileri ‘çalışamazsınız’ diyorlar. Bu işi temizleyin ki hakkımızdan hukukumuzdan faydalanalım” diye dert yandı.
Bir diğer işçi Zihni Güvendik de 65 yıldır çalıştığı belediyede, gece vardiyasında çalıştığı sırada, işe gitme hazırlığı yaparken, telefonla işten çıkış bildirimi yapıldığını belirtti, şunları söyledi.

“Bu yüzden işe gitmedim. Şirketten ‘Niye çalışmıyorsunuz’ diye tebligat geldi. İlçe başkanına gittim, yaptıklarının ayıp olduğunu söyledim. Müdürün yanına gittim, rekreasyon alanında beklememiz söylendi. Bu soğukta, iki gün, sabahtan akşama bekledik, gelen giden yok. Yasal olarak çıkışımız verilmemiş ama belediyeye de bizi almıyorlar.”

BU KADAR EZİYET NİYE YAPILIR
Programa katılan ve işçilerin sıkıntılarını dinleyen Umutoğulları, Belediye Başkanı Arif Uğurlu’ya seslendi. Umutoğulları, şöyle konuştu:
 “Şirket sözleşmenin uzatıldığını, belediye ise feshettiğini söylüyor. İnsanlar işsizlik parası almaya gidiyor, alamazsınız, çünkü çalışmaya devam ediyorsunuz yanıtıyla karşılaşıyor. Bu kadar eziyet niye yapılı? Başkan, adaletli olarak hizmet etse, belki uzun süre görevde kalabilecek bir kişi olabilir. Herhalde başkanların oturdukları koltukta bir şey var. Partizanlık da yapabilirsiniz. Teşkilatınıza üye olanları çalıştırmak isteyebilirsiniz. Bunu yaparken bile insanlara eziyet etmeden yapmak lazım. Çünkü bu insanlarla işiniz bitmiyor. Sokakta bir şekilde karşı karşıya geleceksiniz. Kalp kırmamak lazım.  Başkan iyi bir hatip. Ama konuştuklarıyla yaptıkları birbirini tutmuyor. Bu kadar acımasızca eziyet edilmez. İnsanların ekmeğiyle oynanmaz. Başkanın gelecekle ilgili planlaması olsa insan biriktirir. 300 kişiyi, aileleriyle birlikte bin 200 kişiyi karşısına almış. Diğer belediyelere bakıyorum. Oralarda da başkanlar değişti. Bayındır’da, Torbalı’da, Ödemiş, Menderes’te duydunuz mu yüzlerce kişinin işten çıkarıldığını. Niye Kemalpaşa’da bunlar oluyor. Başkanın işçiyle işi olmaz ki.Göreve geldiğinde başkanın neler yaptığını hep beraber gördük. Dile getirdiğimizde kötü medya, kişisel sorunu olan medya diye adlandırılıyoruz. Hayır biz doğruları yazıyoruz, yazmaya devam edeceğiz. Bu işçinin, evine ekmek götüremeyen insanların mağduriyetini görmeyeceğim de neyi göreceğim. Belediye Başkanı şeffaf olacak. Veremeyeceği hesabının olmaması lazım. Kapalı kapılar arkasında, bizim arkamızdan konuşmayacak, çıkacak açıklama yapacak. Bu mikrofonlar ona da açık. Başkan gelsin, burada halka ne yaptığını anlatsın. İki yıl geçmesine rağmen hala gariban işçiyle uğraşıyor. Ne hesabın var. Çalışan garibandan ne istersin.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası