Ege Postası
Geri

Kemalpaşa'nın taşlara yazılan tarihi kitaplaştı

Kemalpaşa’da mezar taşlarını inceleyen araştırmacılar, Kemalpaşa Belediyesi aracılığıyla yayımlanan ‘Tarihi Mezar Taşları’ isimli kitabı okuyucuların beğenisine sundu.
Kemalpaşa'nın taşlara yazılan tarihi kitaplaştı
Haberler / Yerel Yönetimler
14 Mayıs 2021 Cuma 10:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tarihi Mezar Taşları isimli kitap, 2021 yılı Nisan ayında Kemalpaşa Belediyesi’nin destekleriyle basılarak okuyucuların beğenisine sunuldu. Tarihi Mezar Taşları kitabı; Rahim Sağ, İlker Mümin Çağlar, Hasancan Eralaca, Mustafa Altınbaş’ın emekleriyle hazırlandı. Kitabın editörlüğünü ise Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Muzaffer Tepekaya üstlendi. 34x25 santimetre boyutunda, yaklaşık 4 kilogram ağırlığındaki Kemalpaşa Belediyesi Kültür Yayınları’nın ilki olarak 768 sayfa yayımlandı.

32 MEZARLIKTA ÇALIŞMA

Kemalpaşa tarihine ışık tutan kitabın alan çalışması, 2018 yılının Ekim ayında Kemalpaşa merkez ilçesi ve mahallelerindeki mezarlıklarda başladı. Kent Tarihçisi ve Edebiyat Öğretmeni Rahim Sağ’ın paylaştığı bilgilere göre, ilk etapta 500 adet basılan kitabın çalışması, bölgedeki bilgi sahibi kişilerin danışmanlığında ve gözetiminde gerçekleştirildi.

BAŞKAN KARAKAYALI VE COŞKUN’A TEŞEKKÜR

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’yı makamında ziyaret eden Rahim Sağ, “Kitabımızın basılmasında emeği geçen başta Kemalpaşa Belediye Başkanı Sayın Rıdvan Karakayalı’ya ve Kültür Müdürü Pelin Gören’e çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca geçtiğimiz günlerde kaybının üzüntüsünü yaşadığımız Ramazan Coşkun’un da kitabımızda çok ama çok büyük bir emeği vardı, kendisini minnetle anıyoruz. Kültüre yatırım yapmak gerçekten çok ama çok önemli. Mezar taşlarının da maddi değerinden ziyade manevi değeri çok büyük. Kemalpaşa tarihine çok güzel sahip çıkmış, bunun herkese örnek olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“VASİYETİ GİBİYDİ”

Başkan Karakayalı ise, “Bu değerli çalışmada başta Rahim Sağ olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkürlerimizi iletiyorum. Merhum Ramazan Bey’in de basımında emeğinin olduğunu bildiğimiz bu kitabı onun anısına ilçemize daha çok tanıtmalıyız. Çünkü bu değerli çalışma onun bir vasiyeti gibiydi keşke bu günleri görebilseydi. Vatandaşlarımıza kendi tarihlerini öğrenmeleri ve ilçemizin tarihe ışık tutan yanlarını görebilmeleri açısından kitabı edinmelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

“MİRAS OLARAK SAKLANMALI”

Kemalpaşa’da çok sayıda eski yazılı mezar taşı olduğunu belirterek Başkan Karakayalı’ya açıklamalarda bulunan Sağ, “Kemalpaşa’ya görev için geldiğimde bu taşlar çok ilgimi çekmişti. Bu taşların çok iyi bir şekilde korunduğu ve kayıt altına alınarak gelecek yıllara miras olarak saklanılması gerektiğini düşünmüş, hatta çevreme böyle bir çalışmanın çok yararlı olabileceğini de defalarca söylemiştim.

“MEZAR TAŞLARIYLA DA ÜNLÜ OLMALI”

Sonrasında Celal Bayar Üniversitesi’nden bir grup arkadaşımız bir çalışma yapmayı planladıklarını bana söylediler ve yardımcı olmamı istediler. Yaptığımız konuşmalarda Kemalpaşa’nın kirazıyla meşhur olduğu gibi tarihi mezar taşlarıyla da ünlü olması gerektiğini söyledim. Ahlat Mezar Taşları nasıl meşhursa, Kemalpaşa’daki mezar taşları da yapısı ve bezemesiyle bir o kadar kıymetli. ” dedi.

“BİN 334 MEZAR TAŞI”

Kemalpaşa ilçe merkezi ve mahallelerinde 32 mezarlık ve Hazire’de yapılan alan çalışması sırasında 50’nin üzerinde tespit edilen mezarlıklardan sadece eski yazı taş bulunan mezar taşları kayıt altına alındı diyerek sözlerine devam eden Sağ, “Sadece Ege bölgesinde değil, tüm Türkiye'de yapılmış en kapsamlı ve geniş mezar taşı araştırması olma niteliğine sahip kitapta, Kemalpaşa ilçe merkezi ve köylerinde bulunan toplam bin 334 mezar taşı yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİ YANSITIYOR”

“Kitabın Kemalpaşa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden ücretsiz bir şekilde temin edilebileceğini belirten Rahim Sağ son olarak, “Mezar taşları, sadece orada yatan kişinin adının, doğum ve ölüm tarihinin yazıldığı taşlar olmaktan çok daha fazla anlam taşıyor; mezar taşlarına yakından bakıldığında: Orada yaşayan kişinin ve hatta bulunduğu yerin kültürünü, eğitim durumunu, ekonomik yapısını, orada yaşayan insanların demografik özelliklerini, aile yapısını, sosyolojik değerlerini, inançlarını ve kaderlerini de yansıtıyor” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası