Ege Postası
Geri

Kemeraltı esnafını AVM paniği sardı

Kısaca AVM de denilen, büyük alışveriş merkezleri yüzünden eski canlılığını yitirerek ticari anlamda bitme noktasına gelen Kemeraltı'na AVM yapılacağı iddiaları ortalığı karıştırdı.
Kemeraltı esnafını AVM paniği sardı
Haberler / İzmir
6 Şubat 2013 Çarşamba 11:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Kemeraltı'ndaki küçük esnafı AVM'lerin ağır rekabetinden kurtarmak ve çarşıya değer kazandırmak için büyük sermaye gruplarının bir araya gelerek kurduğu TARKEM'in, buradaki bazı hanları satın alarak, AVM olarak kullanacağı iddia edildi.
Dokuz Eylül Gazetesi’nden Mehmet Emin Al’ın özel haberine göre yıllarca bir dükkan kiralamak için ciddi paraların "hava parası" adı altında alındığı Tarihi Kemaraltı Çarşısı, büyük alışveriş merkezleri (AVM) karşısında kan kaybetmeye başladı. Özelikle 2007 ve sonrası için hava parası almak bir yana, talep olmadığı için çok sayıda dükkan boş kaldı. Uzun süre tarihi çarşıyı turizme kazandırmak için planlar yapıldıysa da, hamleler yeterli olmadığı için küçük esnaf gittikçe zarar etmeye başladı. Kredi borcunu ödeyemeyen çok sayıda esnaf kepenk kapattı. 2011 yılında İzmir Büyükşehir Beldiyesi, Arkas gibi 116 hissedarların bir araya gelerek kurduğu TARKEM sayesinde Kemeraltı Çarşısı'nın, büyük bir ekonomik değer haline getirilerek tarihi dokusuyla beraber marka olarak pazarlanması düşünüldü.
TARKEM'in, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda Çakaloğlu Han, Mirkelamoğlu Han, Karaosmanoğlu Han, Demir Han, Selvili Han başta olmak üzere 12 civarında hanı satın alması gündemde. Ancak küçük esnaf burada AVM kurulacağı yönünde iddialarda bulunarak endişeli olduklarını söyledi.

DERNEK AÇIKLAMA YAPACAK
Aldığımız duyumlar üzerine Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda TARKEM, Kemeraltı'nı gerek alışveriş, gerekse turizm açısından canlandırmak amacıyla AVM kurmayı planlıyor. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı İlyas Gönen'e iddianın doğru olup olmadığını sorduk. Başkan Gönen "Biz de AVM yapılacağı yönünde duyumlar aldık. Konuyu araştırıyoruz. Yakında basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz" dedi.

ESKİ BAŞKAN'DAN ELEŞTİRİ
Tarihi Kemeraltı Derneği eski Başkanı Mehmet Gülaylar ise "Kesinlikle bir şeffaflık problemi var. Ne yapılacağını esnaf da bilmiyor. Bu nedenle esnaf endişeli. TARKEM'in alacağı hanları ne yapacağını esnaf olarak bilmiyoruz, onlar da açıklamıyor. Ya bilmiyorlar, ya da bilinçli olarak saklıyorlar. AVM olması aynı zamanda tarihi dokuya da zarar verecektir.
Tarihi dokuya zarar vermeden de alışveriş merkezi yapılabilir pekala ama bu hanları nasıl işleteceklerini, nasıl bir plan proje ortaya koyduklarını esnaf olarak bilmiyoruz. Yönetim ve şeffaflık porblemi var" şeklinde konuştu.

TARİHE SAYGI GÜVENCESİ
TARKEM Yönetim Kurulu Görevli Üyesi Uğur Yüce ise her şeyin aslına uygun yapılacağını, eğlence-dinlence, sanat ve sosyal hayatın canlanacağını ifade etti. Hanların ne şekilde işletileceği yönünde de "Tarihi dokusunu bozmayacak şekilde, aslına uygun bir şekilde yapılacak" diyen Uğur, hanların alışveriş merkezi olarak kullanılıp kullanılmayacağı noktasında henüz açıklama yapmanın erken olacağını dile getirerek, görüş belirtmekten kaçındı.
TARKEM Görevli Üyesi Yüce "Kemeraltı'daki hanları ne şekilde işleteceğimiz yönünde henüz bir karar almadığımız için bir fikir belirtmem doğru olmaz. Amacımız alışveriş hayatını canlandırmak. Alışveriş ayaklardan biri olacak. Bunu içinde eğlence, dinlence, sosyal hayat olacak. Ancak somut bir yargıda bulunmam doğru olmaz çünkü Şubat ayında 60 kişilik kurul toplanacak. O zaman tam olarak planlama ve hanların ne şekilde nasıl kullanılacağı kesinleşebilir. O zaman açıklayabiliriz," dedi.

"BİLGİMİZ VAR SADECE KİM OLDUKLARINI BİLMİYORUZ"
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu konuya ilişkin bilgilerinin olduğunu söyleyerek, "TARKEM'den önce de yaklaşık 2-2.5 yıldır, İstanbul başta olmak üzere büyük sermaye gruplarının Kemeraltı'nda dükkanlar aldığını duyuyoruz ancak kim oldukları yönünde bilgi alamadık. Muhtemelen duyulmasını da istemiyorlar, hem değer kazanmaması için, hem de ne yapacakları konusunda polemiklerin doğmaması için" şeklinde konuştu. (Dokuz Eylül gazetesi)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası