Ege Postası
Geri

Kentsel dönüşüme bilimsel bakış

İzmir’de, kentsel dönüşümün sembolü haline gelen Örnekköy ve Uzundere’deki sosyal konut alanlarına yerleşen vatandaşların yeni yaşam biçimleri ve beklentileri akademisyenlerin araştırma konusu oldu. Kentsel dönüşüme bilimsel bakış
Kentsel dönüşüme bilimsel bakış
Haberler / İzmir
6 Nisan 2016 Çarşamba 10:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yaşar Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gülsüm Baydar’ın yürütücü, Doç. Dr. Murat Komesli, Yrd. Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Kılınç ve Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez’in araştırmacı olarak yer aldığı "İzmir’de Kentsel Dönüşüm Bağlamında İnşa Edilen Toplu Konutlarda Mekan, Tasarım ve Gündelik Yaşam İlişkilerinin Analizi: Örnekköy ve Uzundere Yerleşimleri" başlıklı araştırma projesi tamamlandı. Araştırmada kentsel dönüşümün olumlu ve olumsuz yönleri gözler önüne serilirken, bazı vatandaşların, "Bahçeye ektiğimiz çiçeğe bile karışıyorlar, müstakil evimizi özlüyoruz" sözleri dikkat çekti.

Araştırmada, Örnekköy ve Uzundere’deki sosyal konut yerleşimlerinde uygulanan mimari projeler ile bu bölgeye yerleşen vatandaşların yeni yaşam biçimleri ve mekansal ihtiyaçları çeşitli mülakat ve anket çalışmalarıyla belirlendi. Araştırmanın tüm bulguları ise coğrafi bilgi sistemleri tabanlı bir internet sitesi aracılığıyla toplumun tüm kesimine açık bir şekilde paylaşıldı.

ÇALIŞMALAR İKİ YIL SÜRDÜ
Toplu konut projelerinin insanların günlük yaşamlarına daha uyumlu biçimde hazırlanmasına yol göstermek amacıyla tamamlanan proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gülsüm Baydar, “Ön hazırlık süreçleri ile birlikte iki yıla yakın bir sürede gerçekleştirilen proje kapsamında öncelikle Uzundere ve Örnekköy yerleşimlerinde alınmış olan tasarım kararları saptandı. Ardından proje kapsamında öngörülen fikirlerin medya aracılığı ile nasıl yorumlandığı ve iletildiği analiz edildi. Araştırmanın en önemli boyutlarından birisi ise söz konusu yerleşkelerde vatandaşlarla yapılan derinlemesine görüşmeler oldu. Bu çalışmalar sonucunda da daha sonra yapılacak benzer projeler için somut öneri geliştirildi. Araştırmanın tüm verilerine http://yeniyer.yasar.edu.tr internet sitesinden ulaşılabilmesi mümkün. Bu internet sitesinin Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde yeni kentsel dönüşüm projeleri hazırlayacak olan karar vericilere de rehber oluşturmasını umuyoruz” dedi.


ARAŞTIRMACILAR NE DİYOR

Projede görev alan araştırmacılar, toplu konutlarda yaşayan vatandaşlarla kişisel öyküler, aile yapıları, gündelik yaşam pratikleri ve gelir durumlarının mekan üzerine olan etkilerine dair çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelere göre araştırmacılar; ‘topoğrafyanın yer seçiminde göz önüne alınması’, ‘yaşayanların aidiyet duygusu için önemli olduğu anlaşılan açık alanların bakımı için site yönetimi oluşturulması’, ‘kamusal yaşamın etkin biçimde sürdürülebilmesi için sosyal aktiviteleri barındıracak mekanların planlanması’, ‘kullanıcıların ihtiyaç ve taleplerine dair ön araştırmanın yapılması’, ‘farklı kullanıcı profillerine göre konut tipi çeşitliliğinin artırılması’ ve ‘daha fazla depo ve balkon mekanı planlanması’ gerektiğine dair görüşlerde bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN EV SAHİPLERİ MEMNUN DEĞİL
Vatandaşlar araştırmalarda bazı olumlu ve olumsuz görüşleri ise şöyle paylaştı; 
"Eski komşuluk ilişkileri kalmadı. Güvenlik iyi değil. Müstakil evlerimizi özlüyoruz. Bahçeye dikmek istediğimiz çiçeğe bile karışıyorlar. Mahrumiyet bölgesinde yaşıyoruz. Eskiden yardımlaşma çoktu, şimdi kimseden yardım göremiyorum. Toplu konutlarda hava kirliliği yaşamıyoruz. Eskiden çok üşürdüm, toplu konutta ısındım." (İHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası