Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanıp yerine kayyum atanmasının ardından eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk açıklamasını yaptı. X hesabından paylaşım yapan Kemal Kılçdaroğlu, AKP iktidarına karşı Sine- Millet çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, kayyum atanmasını da garabet olarak tanımladı. Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi:
"Yargı ve yürütme, tek adamın emrine girdi. Yasama organımız işlevsiz hale getirildi. Liyakat gerektiren bütün makamlar, hukuksuz talimatlara itaat eden beceriksizlerle dolduruldu. Denetleme mekanizmaları yok edildi. Şeffaflık ve hesap sorulabilirlik ortadan kaldırıldı. Muhalif siyasetçiler, gazeteciler, aydınlar, öğrenciler, sanatçılar, karşı duran herkes davalarla ve hapis cezalarıyla sindirilmeye çalışıldı. Yaratılan korku ikliminde toplum edilgenleştirildi.
Ahlaksızlık ve yolsuzluk olağanlaştı ve kurumsallaştı.
Dillerinden düşürmedikleri "dış güçler," metaforuyla kendilerine bağlı kalacak bir kitle ve tek adam rejimini tesis ettiler. Talimatlarına harfiyen uyacak ve her türlü hukuksuzluğu gerçekleştirecek sözde savcıları etkin yerlere atayıp, onlar eliyle millet iradesini yok sayacak işlemler yaptırdılar. Böylesi ahlaksız bir yapı ile karşı karşıyayız.
Karşımızda bir kişi yok; emperyal güçler tarafından teslim alınmış ve bütün gücü elinde bulunduran, onların emriyle hareket eden bir yapı var.
O nedenle buradan tekrar ediyorum: Müzakere yok, mücadele var...
Saray ve kullanışlı aparatlarından kurtuluşumuzun tek yolu: Sine-i Millettir.
Halkın helal oylarıyla seçilmiş bir siyasetçiye yapılan hiçbir hukuksuzluğu ve kayyum garabetini kabul etmiyoruz."
SİNE-İ MİLLET NEDİR?
"Sine-i millet," Osmanlı döneminden itibaren kullanılan bir terim olup halk arasına dönme anlamına gelir. Bir siyasetçinin veya bir kurumun mevcut görev ve statüsünden istifa ederek halkın arasında, sivil bir konumda varlık göstermeyi tercih etmesi durumunu ifade eder. Genellikle bir protesto veya tepki olarak kullanılan bu kavram, bir nevi halka dönerek onlardan destek istemeyi ifade eder.
Bu terim, özellikle Türkiye siyasi tarihinde, bazı milletvekillerinin veya siyasetçilerin, Meclis’teki görevlerinden ayrılarak siyasi bir duruş sergilemek amacıyla kullandığı bir yöntem olarak bilinmektedir.
‘Meclis zeminini terk ederek millete dönmek’ olarak tarif edilen ‘sine-i millet’ nasıl uygulanır?
Anayasa, sine-i millet kararının uygulanabilmesi için TBMM Genel Kurulu'nun onayını şart koşuyor. Anayasa'nın 84'ncü maddesi, milletvekili istifasının Genel Kurul'da kabul edilmesini öngörüyor. Madde şöyle, "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır."
Kavram, siyasi arenada muhalefetin iktidara karşı son ‘silahı' olarak tanımlanıyor. (HALK)