Ege Postası
Geri

Kılıçdaroğlu: 'Türkiye'yi toplama kampı yaptırmam'

Kılıçdaroğlu: "Türkiye’nin, AB’nin toplama kampı olmasına vize vermem."
Kılıçdaroğlu: 'Türkiye'yi toplama kampı yaptırmam'
Haberler / Politika
26 Ekim 2015 Pazartesi 10:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP lideri Kılıçdaroğlu, ülkenin kaos ortamından yeni hükümet ve akılcı politikayla çıkabileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin AB ile mülteci pazarlığı yapmasını da kabul edemiyorum” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği (AB) ile gündeme gelen mülteci pazarlığını hatırlatarak, “Türkiye AB’nin toplama kampı olmamalı” uyarısında bulundu. Seçim turları kapsamında İstanbul’dan Malatya’ya giderken uçakta ekonomiden siyasete Sözcü’nün sorularını cevaplandıran Kılıçdaroğlu, ülkenin bugün içinde bulunduğu kaos ortamından yeni bir hükümet ve uygulanacak akılcı politikalarla çıkabileceğini belirtti.

SİLAH GÖNDERİLMEYECEK
Ekonomide atacakları stratejik adımları ve izleyecekleri yolları aktararak söze başlayan CHP lideri sorumuz üzerine AB ile gündeme gelen mülteci pazarlığına dikkat çekti ve “Bırakın 3 milyar Euro’yu, AB ülkeleri 13 milyar Euro da verse, Türkiye toplama kampına dönüşmeyi kabul etmemeli. Biz bunu kabul edemeyiz. AB ülkeleri, “Biz parayı verelim, siz Suriyelileri barındırın” diyor. Bu kabul edilebilir değil. Ayrıca etik bir öneri de değil“ dedi. AB ile vizenin kaldırılması karşılığı imzalanan “geri kabul anlaşması”na değinen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
“AKP, bu konuyu TBMM’ye getirdiğinde de karşı çıkmıştık, engel olamadık. 2 milyon Suriyeli ölüm korkusuyla çareyi Türkiye’ye sığınmakta buldu. Biz iktidara gelirsek, önceliğimiz Suriye’de iç barışın sağlanmasına katkıda bulunmak olacak. Ülkede barış ortamı sağlandıktan sonra ülkemize sığınan Suriyeliler kendiliğinden dönecektir.”

Suriyelilerin Türkiye’ye sığınmasının arkasında AKP’nin yanlış dış politikası yatıyor. AKP’nin yanlış dış politika çizgisi, Suriye’de çatışmanın taraflarından birini desteklemesi bizi Ortadoğu bataklığına sürükledi. Fatura da giderek ağırlaştı. İktidara gelirsek ilk işimiz, Suriye’ye Türkiye üzerinden silah gidişini durdurmak olacak. Oradaki radikal örgütlerle ülkemizin bağını keseceğiz. Ardından ülkede barışın sağlanması için çalışacağız.”

SOSYAL DOKUMUZ BOZULUR
Suriyelilerin Türkiye’de kalış sürelerinin uzamasıyla ilgili endişelerini dile getiren Kılıçdaroğlu, “3-4 yıl sonra yer altı dünyası güçlenebilir. Uyuşturucu ticareti ve kullanımı yaygınlaşabilir. Sosyal dokumuz bozulabilir” ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Beşar Esad’ı Moskova’da kabul etmesine de dikkat çeken CHP lideri, “Putin’in Esad’ı kabul etmesi, AKP’nin Suriye politikasının çöktüğünün göstergesidir” dedi. ,

Faiz silme herkesi rahatlatır
KEMAL Kılıçdaroğlu, CHP’nin kampanyalarında en dikkat çeken vaatleri arasında gösterilen vatandaşın sırtındaki birikmiş kredi kartı ve tüketici kredisi faizi yükünün en az yüzde 80’ini silme planını bir finansçının önerisiyle gündeme getirdiklerini söyledi.
Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de 8 milyar liralık alacağını varlık yönetim şirketine 2 milyar liraya satan bankalar olduğunu biliyoruz. Bırakın faizin bir bölümünü silmeyi, ana parasının da bir bölümünden vazgeçebiliyor bankalar. Hal böyle iken vatandaşın kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun faizinin en az yüzde 80’ini neden silmeyeli? Bizim bu planımız sadece vatandaşı değil, bankaları da rahatlatır.”

Annemin tatlısı: Yağlı dut kurusu
Kemal Kılıçdaroğlu ile uçak sohbetimizde konu bir ara mitingler, yoğun tempo, dengeli beslenme ve enerjiye geldi. Konu tatlıya uzandığında, annesinin, kendisi küçükken yaptığı terayağı ile kavrulmuş dut kurusunun tadını hiç unutamadığını aktardı. Kılıçdaroğlu, “O günlerde tatlımız oydu” diyerek, rahmetli annesini de andı. CHP liderine dut kurusu alıp sürpriz yaptık. Kılıçdaroğlu ise dutu, “lezzetle yiyeceğini” ifade etti.

Asgari ücrette vergiye dikkat
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimleri öncesinde gündeme getirdikleri 1500 liralık net asgari ücret formülünü bu kez AKP’nin de kendilerinden kopya çekerek kısmen benimsediğini hatırlatırken, iki formül arasındaki vergi farkına dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “AKP, 1 Kasım’dan sonra asgari ücreti 1300 liraya yükseltme vaadi veriyor. Yalnız onların modelinde yük işverende kalıyor. Biz asgari ücreti vergi ve primden muaf tutacağımızı taahhüt ediyoruz” dedi.
İşverenlerin net asgari ücretin 1300 veya 1500 liraya yükseltilmesinin çalışma barışını bozacağı ve asgari ücret artışının daha yüksek maaş alanlar arasında da zam talebini gündeme getirebileceğine ilişkin eleştirilerini hatırlatmamız üzerine CHP Lideri, “İşveren endişe etmesin. Bizim formülde 1500 lira, vergi ve SGK priminden muaf olacak. Bu, asgari ücretliye de, yüksek maaş alana da yansıyacak” karşılığını verdi.

Digiturk aboneliğimi iptal ettim
KEMAL Kılıçdaroğlu, bir süre öce Katarlılara satılan ancak onay süreci bir türlü tamamlanmadığı için halen TMSF’nin kontrolünde bulunan Digiturk aboneliğinden çıktığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde 7 televizyon kanalını platform dışına çıkaran Digiturk’e tepkisini abonelikten ayrılarak gösterdiğini belirten Kılıçdaroplu, “Evdeki Digiturk sistemini söktürdüm. Aboneliğime de noktayı koydum” dedi.

Bürokratlar su gibidir kabına uyar
CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde görev süresi devam eden bürokratlara dokunmayacakları mesajını verdi. Kılıçdaroğlu, “Bürokratları görevden almak, şık olmaz. Görevini kurallara uygun yürüten bürokrat, işinin başında kalır. Bürokratların hepsini AKP’nin kadroları olarak görmek doğru olmaz. Öyle olsa bile bürokratlar su gibidir. İçinde bulunduğu kabın şeklini alır” dedi. 
Hayri ÇETİNKAYA / SÖZCÜ 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası