Ege Postası
Geri

Kılıçdaroğlu: Yok arkadaşlar yok. Devlet yönetimi ciddiyet ister

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş'ta; sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, esnaf, ticaret, sanayi, ziraat odalarının temsilcileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi, çözüm önerilerini anlattı.
Kılıçdaroğlu: Yok arkadaşlar yok. Devlet yönetimi ciddiyet ister
Haberler / Politika
11 Mart 2023 Cumartesi 20:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş'ta; sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, esnaf, ticaret, sanayi ve ziraat odalarının temsilcileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi, çözüm önerilerini anlattı. Kılıçdaroğlu, "Devleti yönetenler kısa vadede, orta vadede, uzun vadede ne yapacaklarını açıklasınlar. Devlet dediğiniz kurum, bir riskle, tehlike ile karşı karşıya kaldığında neyi, nasıl yapacağını, hangi vadede yapacağını oturup topluma ifade eder. Sanayici arkadaşlara sordum, acaba değişik alanlardan bürokratlar gelip de sizinle konuştular mı? Var olan sorunlarını için size bir proje sundular mı diye… Yok arkadaşlar yok. Devlet yönetimi ciddiyet ister. Günübirlik kararlarla devlet yönetilmez. Bu anlayış sorunları çözmez, var olan sorunlara çok daha büyük yeni sorunlar ekler" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dördüncü kez deprem bölgesine geldi. Dün Malatya'da gelen Kılıçdaroğlu, geceyi Kahramanmaraş'da bir çadırkentte geçirdi. Kılıçdaroğlu, bugün Kahramanmaraş'ın ilçelerini ziyaret ederek depremden etkilenen yurttaşların sorunlarını dinledi. 

Kılıçdaroğlu'na; CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen eşlik etti.  

Kılıçdaroğlu, bir çadırda Kahramanmaraş'daki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, esnaf, ticaret, sanayi ve ziraat odalarının temsilcileriyle bir araya geldi, sorunlarını dinledi. Görüşlerini temsilcilere aktaran Kılıçdaroğlu, daha sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.  

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“ESNAFIN, SANAYİCİNİN, TÜCCARIN, EVİ, DÜKKNI YIKILAN İNSANIN FAİZ BORÇLARININ MUTLAKA SİLİNMESİ LAZIM: Kahramanmaraş’ta sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, ticaret ve sanayi odası, esnaf odası, ziraat odası yetkilileri ile görüştük. Pek çok sorun aktardılar bize. Düşündüklerimizi, sorunun nasıl aşılacağı konusunda düşüncelerimizi kendileri ile paylaştık. Kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli programların mutlaka yapılması ve kamuoyuyla paylaşılması lazım. Kısa vadede esnafın, sanayicinin, tüccarın, evi, dükkânı yıkılan insanın faiz borçlarının mutlaka silinmesi lazım. Bunu kendilerine aktardık. Kredi borçlarını ise onların kaldırabilecekleri bir zaman dilimine göre ayarlanması ve taksitlendirilmesi lazım.

BU SANAYİ KURULUŞLARININ YENİDEN AYAĞA KALDIRILMASI LAZIM: Ciddi sorun yaşayan sanayi kuruluşları var. Bu sanayi kuruluşlarının yeniden ayağa kaldırılması lazım. Bu konuda da kredi destekleri ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçların da mutlaka sağlanması gerekiyor. Bankaların bu konuda iktidarla oturup konuşarak bu sorunu aşması için ya proje üretmeleri gerekiyor ya da siyasal iktidarın belli konuda bankalara güvence vermesi gerekir. Bu sorunu bu şekliyle aşabilirler.

ÇOK SAYIDA İNSAN MALATYA’YI, HATAY’I TERK ETTİĞİ GİBİ KAHRAMANMARAŞ’I DA TERK ETMİŞ DURUMDA: En önemli sorunlardan birisi de nitelikli eleman sorunu. Çok sayıda insan Malatya’yı, Hatay’ı terk ettiği gibi Kahramanmaraş’ı da terk etmiş durumda. Bunlar büyük ölçüde Kahramanmaraş’ın dışındalar. Çocuklarını da bunlar okula verdiler ve nitelikli personel, usta, mühendis gibi olmadığı için fabrikalar verimli çalışamıyor, bazı fabrikalar hiç çalışamıyor. Dolayısıyla nitelikli personelin fabrikaya, iş başına dönmesi ve çalışması için de belli teşviklerin getirilmesi gerektiği ifade edildi. Bir sanayici ‘bir maaşı biz verelim, en azından belli bir süre içinde bir maaş da devlet versin’ diye ifade etti. Bu yapılabilirse insanlar gelip iş başı yapabilirler, biz onlara konteyner imkânı sağlayabiliriz, burada çalışabilirler diye ifade ettiler. Ben de bunu dillendireceğimi, kamuoyuna yansıtacağımı ifade ettim.

GÜBRE, YEM DESTEĞİ VERİLECEK: Çiftçilerin sorunları var. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız bir protokol yaptı, burada esnaf ve çiftçilerle ilgili. Burada belli düzenlemeler olacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız kendilerini destekleyecek protokol çerçevesinde. Ankara’ya gelecekler, belli imkanlar sağlanacak, herhangi bir kira alınmayacak. Gübre, yem desteği verilecek. Bütün bunların tamamını yapacağız. Ankara Büyükşehir’in Kahramanmaraş’a verdiği desteği İstanbul, Muğla, Aydın gibi büyük belediyelerimiz de diğer sorumlu oldukları kentlere aynı desteği verecekler.

YOK ARKADAŞLAR YOK, DEVLET YÖNETİMİ CİDDİYET İSTER: İşin özü şu, devleti yönetenler kısa vadede ne yapacaklarını açıklasınlar, orta vadede ne yapacaklarını açıklasınlar, uzun vadede ne yapacaklarını açıklasınlar. Devlet dediğiniz kurum liyakatle yönetilir. Devlet dediğiniz kurum, bir riskle, tehlike ile karşı karşıya kaldığında neyi, nasıl yapacağını, hangi vadede yapacağını oturup topluma ifade eder. Kendilerine, sanayici arkadaşlara sordum, acaba değişik alanlardan Hazine, Maliye, Bayındırlık, Planlama’dan bürokratlar gelip de sizinle konuştular mı? Var olan sorunlarını için size bir proje sundular mı? Bunun yapılabilirliği konusunda sizi tatmin edip etmediği konusunda bir çalışma yaptılar mı diye… Yok arkadaşlar, yok. Devlet yönetimi ciddiyet ister. Günübirlik kararlarla devlet yönetilmez. Bu anlayış sorunları çözmez, var olan sorunları çok daha büyük yeni sorunlar ekler. Türkiye’nin iyi yönetilmesi lazım.

VAR OLAN SORUNLARIN TAMAMINI MİLLET İTTİFAKI OLARAK SIRTLANACAĞIZ: Buradan bütün vatandaşlarıma şunu söylemek isterim; hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bunların tamamını ama tamamını, var olan sorunların tamamını sırtlanacağız. Millet İttifakı olarak sırtlanacağız. Bütün sorunları çözeceğiz. Bütün vatandaşlarım emin olsunlar. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye güçlü ve yeterli kaynakları olan bir ülkedir. Eğer iyi bir yönetim, halkına hesap veren, saydam bir yönetim olduğu takdirde pek çok kuruluştan yardım da alabiliriz, pek çok kuruluştan düşündüğümüzden çok daha uygun koşullarda kredi de alabiliriz. Türkiye bu sorunu aşar.

MİLLET İTTİFAKI OLARAK BÜTÜN SORUNLARA TALİBİZ VE EMİN OLUN BÜTÜN SORUNLARI ADALET İÇİNDE ÇÖZECEĞİZ: Ayrıca deprem bölgesiyle ilgili alınacak kararların bir bütün halinde alınması lazım. Burada evler yıkıldı, fabrikalar zarar gördü. Aynı şey Adıyaman’da da Hatay’da da oldu. Dolayısıyla kararların bir bütünlük içinde ele alınıp değerlendirilmesi lazım. Bu bütünlükten uzak parça parça kararlar alınırsa yine sorunlar çözülemez. Ama biz Millet İttifakı olarak bütün sorunlara talibiz ve emin olun bütün sorunları adalet içinde çözeceğiz.

BİZ GÜZEL BİR GELECEK İNŞA EDİYORUZ: Bir binanın, bir iş yerinin yapımında sadece bir kişinin sorumluluğu yoktur. O binanın, o iş yerinin yapımından eve taşınıncaya kadar olan süreçte, onlarca kişinin imzası vardır. Ve onlarca kişinin her birisinin de ayrı ayrı sorumluluğu vardır. Sorumlular hakkında da davaların açılması lazım. Yani… bu kadar insanın ölümünden sorumlu olanların, imza atanların ellerini, kollarını sallayarak kentlerin sokaklarında gezmesini asla kabul etmiyorum. Yeri geldiğinde onların da hesap vermesi lazım. Yazıktır; günahtır. Bu kadar insanın kanı yerde kalmamalı. Eğer bu kadar insanın kanı yerde kalıyorsa biz, güzel bir gelecek, inançlı bir gelecek, adaletli bir gelecek inşa edemeyiz. Biz güzel bir gelecek inşa ediyoruz ki hesap verilsin ki o imzayı atanlar bir daha imza atarken o binayı o dükkânı satın alacak kişinin sağlığını düşünebilsin. Ona göre imza atabilsin. Yaptığı binanın sağlam olduğunu, altına attığı imzanın da güvenilir imza olduğunu herkese duyurabilsin.”

KILIÇDAROĞLU, CHP KADIN KOLLARI’NIN 'YAŞAMHAK KONTEYNERKENTİ'Nİ DE ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş’ta CHP Genel Merkez Kadın Kolları tarafından kurulan 'YaşamHak Konteynerkenti’ni ziyaret etti. Burada Kılıçdaroğlu’na; Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, burada kadın depremzedelere şöyle seslendi:

“Bütün Kahramanmaraşlı kardeşlerime sesleniyorum. Büyük bir felaket yaşadığınızın farkındayım. Üzüntü sadece sizin değil, Anadolu’nun neresinde yaşarsak yaşayalım; hepimizin ortak acısı. Bizler buradayız, Kadın Kolları burada. Mansur Başkanımız, diğer belediye başkanlarımız buradalar. Sizin yaralarınızı sarmaya çalışıyorlar. Önemli olan acı günlerde, tasada ve kıvançta beraber olmak, birlikte olmak. Bu birlikteliği sergilemek için de Kadın Kolları’nın bir projesi var. YaşamHak projesini hayata geçirdi Türkiye genelinde. Eğer bir kadın kardeşimiz, haksızlığa uğruyorsa rahatlıkla buraya başvurabilir. Kadın kardeşlerimiz, o kadın kardeşlerinin sorunlarını çözer. Maraşlıların başı sağ olsun, geçmiş olsun.”

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından depremzede yurttaşlar ile bir araya geldi, bir çocuk Kılıçdaroğlu’nun yanına gelip “İnşallah kazanırsınız” dedi. Kılıçdaroğlu ise çocuğa “Kazanacağız, beraber kazanacağız. Benim kazanmam demek, senin de kazanmak demek” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu sonrasında, Konak Belediyesi’nin kurduğu çadır kampında depremzedeleri ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun kucağına aldığı 4 aylık bebeğin annesi, “Geldiğiniz için teşekkür ederiz” dedi. Bir başka depremzede kadın ise Kılıçdaroğlu’na ve Yavaş’a, “Benim çocuklarım okul birincisi. Okulu yıkıldı, ne yapacağım hiçbir fikrim yok. Dışarıda da gidecek yer bulamadım. Başka bir şehre gidip, okutayım dedim, benim en büyük sorunum o” diye dert yandı. Yavaş ise kadına yardımcı olacağını söyledi.

Bir başka depremzede kadın ise Kılıçdaroğlu’na “Bizim evimizde çatlak çok, hiçbir yardım yok. Arabamız var, oradayız. Arabamız olmasaydı ne yapacaktık? Hiçbir şey yok” diye konuştu.

Bölgede incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu’na Yavaş bilgi verdi. Yavaş, “Sol tarafta makine ikmalimiz var, şehre ait iş makineleri arızalanınca makine ikmal onarıyor” dedi. Kılıçdaroğlu, sonrasına Ankara Büyükşehir Belediyesi afet koordinasyon birimini ziyaret etti.

KILIÇDAROĞLU: BİRAZ SABREDİN. 15 MAYIS’TAN SONRA TÜRKİYE’DE ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesi Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinin Tekir mahallesinde depremzedelerle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’na; CHP Genel Başkan Yardımcısı, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, burada kendisini karşılayan depremzedelere, şöyle seslendi:

“Hepinize geçmiş olsun. Büyük bir acı yaşadık. Biz de yüreğimizde taşıdık aynı acıyı. Sizden isteğim; moralinizi asla bozmayın. Bütün sorunlar aşılabilir. Türkiye güzel ve zengin bir ülke. Bütün bu sorunları aşabilecek kabiliyeti ve yeteneği olan bir ülke. Emin olun beraber yaraları sarmaya çalışıyoruz.

İşte Mansur Bey, burada. Ekibi ile beraber, donanımı, araçları ile gereçleri ile beraber… Kırsalda hayvan yemi taşıyor. Fideler taşıyacak. Ama bunlar yeter mi, yetmez. Herkes evinde huzur içinde yaşamak ister. Depreme dayanıklı evlerinde yaşamak ister. Onu da bekleyin, biraz sabredin. 15 Mayıs’tan sonra Türkiye’de çok şey değişecek. Türkiye’de zihniyet değişecek. Hiçbir ayrılık gayrılık olmayacak. Herkes birbirini kucaklayacak. Daha güzel, daha yaşanabilir bir atmosferi hep birlikte hayata geçireceğiz. Hep beraber mücadele edeceğiz.”

Bir depremzede, Kılıçdaroğlu’na şunları söyledi:

“Bizim burası, Orman Dairesi var. Türkiye’nin en büyük fidanlıklarından biri burada. Her tarafımız su. İnşallah iktidara gelirseniz, meslek yüksek okulu istiyoruz. Ormancılık veya Su Ürünleri gibi… Onlar geldiği zaman bu Tekir’in bütün dertleri biter.” (ANKA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası