Suriyeli veya Iraklı vatandaşların Türkiye’ye kabul edilmesinin insani bir uygulama olduğunu belirten Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, “Ancak Suriyeliler sınırdan kontrolsüz olarak girerek, ülkemizin çeşitli illerine dağıldılar. Sağlık Bakanlığı sınır hattında oluşturacağı tampon bölgelerle özellikle Suriyeli çocukların aşılanmasını yapmalıydı. Tam olarak bu aşılama çalışmaları yapılamadığı ve yanlış izlenen sağlık politikaları nedeniyle şu an ülkemiz yıllar sonra kızamık ve çocuk felci hastalıklarıyla yeniden karşı karşıyadır” dedi.
Suriyeli çocuk ve yetişkinlerin, aşı ve tedavi takibinin kamu veya özel hastanelerde değil Suriyeli Polikliniklerinde yapılması gerektiğinin altını çizen Doğruyol, “Sağlık Bakanlığı Suriyeli Poliklinikleri açarak mantıklı bir çalışma yapmıştır. Ancak bu polikliniklerin ülke geneline yaygınlaştırılması gerekmektedir. Suriyelilerin yoğun yaşadığı yerlerde çocuk felcinin görüldüğü ile ilgili çok ciddi iddialar bulunmaktadır. Çocuk Felci, ülkemizde son olarak 1998 yılında görüldü. 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü, ülkemizin içerisinde yer aldığı 51 ülkede tamamen Çocuk Felci hastalığının bittiğini açıkladı. Ancak bu hastalığın ülkemizde yeniden gözükmesi acıdır. 2004 yılında en son görülen kızamığın hortlamış olması, yanlış sağlık politikalarının bir sonucudur” diye konuştu.
Sağlık Personeli Yoğun Çaba Gösterdi
Sağlık Bakanlığı aşılama kampanyalarında özellikle Suriyeli çocuklar olmak üzere aşılandığını anlatan Doğruyol, sağlık personellerinin, adresleri belli olmayan pek çok Suriyeli’ye aşı yapmak için büyük çaba gösterdiğini ifade etti.
İzmir’in Aşılama Maliyeti Aylık 450 bin TL
Bir çocuğun bir tur aşılama maliyetinin 50 tl civarında olduğunu kaydeden Doğruyol, “Suriyeli polikliniklerindeki aylık aşılama maliyeti sadece İzmir için 450 bin tl’dir. Türkiye genelini düşünürsek büyük bir harcamanın yapıldığı ortadadır” dedi.