Kocaeli'nin Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda patlama meydana geldi. Patlamada 3'ü ağır 12 kişi yaralandı.
İlçenin sahil kesiminde saat 14.40 sıralarında TMO Kocaeli Başmüdürlüğü liman silosunda henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.
Yoğun duman ve toz bulutuna neden olan patlama sonucu bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Patlama sesi Körfez'in birçok kesiminden duyuldu. Vali Seddar Yavuz, AA muhabirine, TMO silolarında patlama yaşandığının iletildiğini belirterek, "Bütün arama kurtarma ekiplerini yönlendirdik. Yaralılar olduğu yönünde bilgi var. Ben de bölgeye seyir halindeyim." dedi.
Son olarak Sağlık Bakanı Koca'nın yaptığı açıklamaya göre üç kişi entübe edildi. Bakan Koca'nın açıklaması şöyle:
"Kocaeli Derince Toprak Mahsulleri Ofisi deposunda meydana gelen patlamadan 12 kişi etkilenmiş olup, 3’ü yoğun bakımda entübe durumdadır.
Yaralıların tedavileri Kocaeli Şehir Hastanesi, Derince Devlet, Seka Devlet ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde devam ediyor. Yaralılara, Kocaeli Derince Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanlarına ve şehir halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."
AFAD: BİR KİŞİ GÖÇÜK ALTINDAN KURTARILDI
AFAD'dan yapılan açıklamada da, "Bugün, saat 14.50 sıralarında, liman bölgesinde bir patlama meydana gelmiştir. Patlama sonucunda meydana gelen yangına AFAD, emniyet, jandarma, itfaiye ve 112 ekipleri tarafından müdahale edilmektedir. Patlama sonucunda göçük altında kalan bir vatandaşımız kurtarılmıştır. AKOM’dan alınan bilgiye göre; olayda 10 vatandaşımız yaralanmış olup, an itibarıyla can kaybı bulunmamaktadır. Olaydan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" ifadeleri yer aldı.
BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait KIYEM-3 hızlı tahlisiye (can kurtarma) botumuz olay yerine yönlendirilmiştir. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan Nene Hatun Acil Müdahale Gemimiz ve Tuzla’da konuşlu bulunan Şark römorkörümüz kalkışa hazır beklemektedir. Yapılan kontrollerde, limanda bulunan gemilerde herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir. TMO silolarında yaşanan patlamanın kıyıdan içeride olması dolayısıyla KIYEM-3 botumuz olay yerinde hazır bir şekilde beklemektedir" denildi.
"PATLAMA BUĞDAY SIKIŞMASINDA KAYNAKLANDI"
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz son yaptığı açıklamada da, "Şu anda enkaz altında kimsenin olmadığını değerlendiriyoruz. Patlamanın buğday sıkışmasından kaynaklı bir patlama olduğunu biliyoruz. Şu anda bu konuda yeni bir patlama riski öngörmüyoruz. Ancak bu konuda tedbirlerimizi aldık" ifadelerini kullandı.
ÜÇÜ AĞIR 12 KİŞİ YARALANDI
Patlamanın iddiaya göre kimyasal maddelerin etkileşime girmesi sonucu meydana geldiği öğrenildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "Şu anda 12 yaralımız var. Maalesef 3'ü ağır yaralı ve entübe durumda. Tedavilerine devam ediliyor. Yaralı sayısında bir artış beklenmiyor aranan biri yok. Tüm yaralılar hastanelere sevk edilmiş durumda" ifadelerine yer verdi.
GÜLDAL: 13 SİLO ZARAR GÖRDÜ
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Habertürk’e yaptığı açıklamada patlamanın toz sıkışmasından kaynaklandığının değerlendirildiğini belirterek incelemenin yapılacağını söyledi. Güldal, 60 silonun bulunduğunu, 13 silonun zarar gördüğünü söyledi. Siloların sürekli kontrol edildiğini ifade eden Güldal, “Denetim ve kontrol noktasında bir eksiklik yok” dedi.
"BUĞDAY SİLOLARINDA 50 BİN TON BUĞDAY VAR, NE KADARI ZARAR GÖRDÜ BELLİ DEĞİL"
Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, patlamanın olduğu Derince'ye doğru yola çıktığını söyledi. Güldal, "Patlama nedeni henüz belli değil. Buğday tozu sıkışmasından kaynaklı olduğu söyleniyor. Buğdayın çürümesinden kaynaklı patlama söz konusu değil. Buğday silolarında 50 bin ton buğday var. Ne kadarının zarar gördüğü henüz belli değil" dedi.
"BELEDİYE BİNASINDA PATLAMAYI HİSSETTİM"
Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün de olay yerinde yaptığı açıklamada, ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydederek, "Şu anda yaralıları tespit edip hastaneye ulaştırmakla meşgulüz. İncelemeler yapılıyor. Ekiplerimizle olayı takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Patlamanın tahıl silosunda meydana geldiğini aktaran Aygün, "Tabii teknik bir olay, izahatını bizim anlatmamız veya bilmemiz mümkün değil. Arkadaşlar inceledikten sonra bilgilendirme yapılacak. Yangın yok, sıkışmadan kaynaklı patlama oldu ama şiddetli patlamaydı. Belediye binasında oturduğum yerden bile bunu hissettim. İnşallah ölüm olmamıştır, olayı böyle atlatırsak bizim için önemli olan bu." diye konuştu.
"TOZLAR PATLAYICI MADDE GİBİ"
Yangın risk uzmanı Cemal Kozacı, Habertürk TV’de yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Buğday tozu, her türlü hububat tozu, un, şeker aynı zamanda patlayıcı tozdur. Burada görüldüğü gibi çok şiddetli bir patlayıcı maddeymiş gibi etkisi olur. Tozlar hareket ederken statik elektrik üretirler. Başka küçük metallerin sürtünmesi ile kıvılcım çıkmasıyla bu toplar patlar. Patlama dediğimiz kısa zaman içinde yanma olayıdır. İkinci patlama şeklinde gelişir. Bütün tesisi yıkıma kadar götürebilir. Benzeri patlamalar silolarda çok olmuştur. Son yıllarda bu konularda çalışmalar yapılmaktadır.”
“RİSKLERİN ORTADAN KALDIRILMASI GEREKİYOR”
Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Yas, Habertürk’e yaptığı değerlendirmede “Özellikle organik maddelerin tozları patlama derecesinde hızlı yanarlar. Hem yakıcı hem yıkıcı etkisi ile karşı karşıya kalırız. Özellikle kapalı alanlardaki organik madde tozlarının yanma riski fazla olduğu için patlamaya meyillidirler. Daha önce de bu tür olaylar oldu. Ama bundan büyüğünü hatırlamıyorum” diye konuştu.
Bu tür tesislerde gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Yasa, “Burada öncelikle patlamadan koruma dokümanının hazırlanmış olması gerekiyor. Oradaki patlamayı tetikleyecek riskleri ortadan kaldırmaya yönelik bir dokumandan söz ediyoruz. Havalandırma sisteminin de meydana gelen transfer sırasında tozu emip dışarı atacak şekilde dizayn edilmiş olması gerekiyor” diye konuştu.
TOPLAM 60 SİLODAN 13’Ü YIKILDI
Kocaeli’de toplam 60 tane silo var. Siloların 13 tanesinde yıkım olduğu ifade edildi. 60 ton silonun toplam kapasitesi 102 bin 500 ton civarında. Limandaki siloların 95 bin tonu beton silolardan oluşuyor. TMO’nun 32 ilde olmak üzere 3.7 milyon tonluk silo depolama kapasitesi bulunuyor.