ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kültürpark İzmir Sanat bünyesinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış töreninde söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,Mavişehir ve Mersinli gibi bölgelerde kurulan sistemler ile sel baskınlarının önüne geçen sistemler ürettiklerini belirtti ve bilim adamları ile yürütülecek çalışmalar vasıtasıyla benzer sorunların önüne geçmeye çalıştıklarını dile getirdi.
“MAVİŞEHİR VE MERSİNLİ’DE BAŞARILI OLDUK”
Kentte meydana gelen su baskınları ve benzeri durumlara karşı belediye ve İZSU olarak yürütülen çalışmaları özetleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Şiddetli yağmur sonrası Mavişehir ve Mersinli’de yaşanan su baskınlarının önüne geçmeyi başardık. Yaptığımız cebri pompalarla biriken suyu deniz seviyesinin üzerinden tahliye ediyoruz. Ancak denizin yükselmesi sorunu yani med cezir ile nereye kadar mücadele edebileceğimiz ise meçhul. Mavişehir’de denedik, başarılı oldu. Bir de Mersinli’deki alt geçitte aynı pompayı yaptık, iki yerde de problemi çözdük. Ama İzmir’in problemi, karadaki suyu denize yukarıdan tahliye etmekle çözülecek bir sorun değil. On altı deremiz var. Denizin yükselmesine nereye kadar mücadele edebiliriz, bu bizim için de meçhul” dedi.
“VAHŞİ KULLANIMIN ZARARLARINI GÖRÜYORUZ”
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar ve kamu kurumlarından temsilcilerin de katıldığı sempozyumda küresel ısınmanın önemine vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, “İzmir üç tarafı dağlarla çevrili, denize açılan bir çanak, bundan dolayı da küresel ısınma İzmir’i daha çok ilgilendiriyor. Küresel ısınma bir olgudur. Doğanın yaptığı uyarıları acilen dikkate almamız gerekiyor. Aklı ve bilimi, yeni gelişmeleri, araştırmaları dikkate alacağız. Çok kullandığımız ve alabildiğine de yıprattığımız ‘sürdürülebilirlik’ konusu var. Bizim bundan da önce mutlaka düzeltme, tamir etme, geri kazanma gibi işlerimiz de var. Maalesef tüm dünya doğayı, suyu, havayı alabildiğine bir şekilde vahşi şekilde kullandı. Bunun zararlarını görmeye başladık. Son derece önemli bir konu olarak Dünya’nın gündemine gelmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üç tarafı dağlarla çevrili, denize açılan bir yeriz. Hiçbir yerde ‘çukur’ lafı kullanılmaz ama İzmir’de kullanılır. İzmir gerçekten çukurdur. İzmir’i küresel ısınma çok etkiliyor. Kentimiz uzun yıllardan beri ilklerin kentidir. Birçok ilkler bu kentte yapıldı. Tereciye tere satacak değilim. Konunun uzmanlarına meseleyi anlatamam. Büyükşehir Belediyesi bu konuda birçok önemli tedbirler aldı ve almaya devam ediyor” diye konuştu.
YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZİ ANLATTI
Yüzülebilir körfez projesinde gelinen aşamayı da özetleyen Başkan Kocaoğlu konuşmasına şöyle son verdi; “Körfez giderek sığlaşıyor. İZSU ile yaptığımız bir çalışma var. Dokuz Eylül Üniversitesi Deriz Bilimleri Enstitüsü’nün büyük katkısı var. Ona göre bilgi birikimini artırarak bir proje yaptık. Şu anda ÇED aşamasında. Körfezde bir yandan liman yolunun derinleşmesiyle limanın büyümesi ve deniz ticaretinin gelişmesi söz konusu, bunu Liman İdaresi yapıyor. Biz de kuzeye bir sirkülasyon kanalı yaparak körfezin yeniden canlandırılmasını sağlayacağız. Doğal sitlerle arkeolojik sitlerin ayrı olmasıyla ve bir de araya Kültür, Orman ve Çevre bakanlıkları girdiği için uzuyor. Son aşamaya geldik. Araç gereç ve ekipmanları aldık, hepsi hazır. Ragıp Paşa dalyanının yıkılması ile ilgili de çalışmaları hızlandırdık. Ama asıl, projeye sirkülasyonu bağlayıp körfezde canlıların korunmasını ve suyun oksijenini artırılmasını sağlamak. Büyük körfez projesi ile yüzülebilir körfez hedefine ulaşmak istiyoruz.”
(8).jpg)