Ege Postası
Geri

Kocaoğlu'ndan çarpıcı mesajlar!

Geçtiğimiz günlerde anayasa değişikliği teklifine karşı sosyal medyadan 'hayır' açıklaması yapan ve referandum sürecinde alanda aktif rol alacağının mesajını veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu katıldığı TV programında canlı yayında çarpıcı açıklamalar yaptı. Canlı yayında gündemi anayasa değişikliği ve referandum oldu
Kocaoğlu'ndan çarpıcı mesajlar!
Haberler / Yerel Politika
6 Şubat 2017 Pazartesi 20:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGE POSTASI - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, katıldığı TV programında anayasa değişikliği teklifi ve referandum sürecine yönelik mesajlar verdi.

Geçtiğimiz günlerde teklife karşı sosyal medyadan 'hayır' açıklaması yapan ve referandum sürecinde alanda aktif rol alacağının mesajını veren Kocaoğlu canlı yayında şunları söyledi;

"EKONOMİK DARALMAYA DOĞRU GİDİYORUZ"

“İçeride PKK terörü var. Suriye ve Irak'tan gelen başta IŞİD olmak üzere çeşitli terör odakları var. Ordumuz El Bab'ta ve Türkiye'de terörle mücadele ediyor. Ülkenin birlik beraberliğe en çok ihtiyacı olduğu dönem.

15 Temmuz darbe girişimi hala bakıyoruz hükümetimiz bunları temizlemeye çalışıyor. Böyle bir atmosferdeyiz.

Ekonomiye geldiğimizde henüz pazarda ve hayatta kriz diyeceğimiz ekonomi yok ama makro göstergeler bir durağanlığa belki sonunda kimse istemez biz de istemiyoruz belediyeyi yönetiyoruz herkesin işi var bir ekonomik daralmaya doğru gidiş var. 

Tablo bu...

Bir de 2015 yılının birinci 6 ayı, 7 Haziran seçimleriyle geçti. 6 ay öyle kaybettik. İkinci 6 ay 1 Kasım seçimleri...2016'da ilk 6 ay Başbakanlık krizi...İkinci 6 ay da bu darbe girişimi oldu. 

Geldik 2017'ye...Birinci 6 ayı referandumla geçiriyoruz. İkinci 6 ay da ne olacak bilmiyoruz. Hiçbir ekonomi hiçbir toplum sadece seçimle siyasetle yaşayamaz.Yazık ekonomimize yazık ülkemize...

İster Cumhurbaşkanlığı sistemi seçimi deyin ister Başkanlık sistemi seçimi deyin. Adı önemli değil. İçeriği önemli. Dünyada güçlü parlamentoların güçlü devlet kurumlarının olduğu ülkelerde, istikrarlı büyüme demokrasisi de hukukun üstünlüğü de insan hakları da barışa katkısı da güçlü parlamenter rejimlerin daha başarılı olduğu aşikar.

"DEVLET EROZYONA UĞRADI"

Özellikle benim hissettiğim ve altını eş dost sohbetlerinde parti içi toplantılarda çizdiğim bir tablo vardı. Devlet erozyona uğruyor. Devlet kurumları...Ben söylediğimde ortada hiçbir şey yoktu. Devlet kurumları devletin tamamına milletin tamamına eşit davranan kurumlar adil davranan kurumlar. Ordu ülkeyi koruyacak. MİT bir devlet kurumudur. Koruyacak. Emniyet aynı şekilde. Yargı adelet dağatacak. Tarafsız olacak kurumlar. Devlet erezyona uğrayınca bu kurumlara siyaset giriyor ticaret giriyor. Devlet zayıflıyor. Ben 2010'da hissettim bunu. Problem devlet kurumlarının 2010'dan beri erezyona uğraması. Anadolu'da bir laf var. Devlet başa kuzgun leşe...Kişiler gelir geçer. Devlet daim olacak, güçlü olacak bütün vatandaşlarını koruyacak.

Amerika'da başkanlık sistemi var ama yargı başkana 'dur' diyebiliyor. Parlamento orada tamamen özgür. Anayasamızın değişmesi gerek bana göre de...Bugünün koşullarına göre bir anayasa değişikliği ile hareket etmemiz gerekiyor. Hukuku güçlendirmeden devlet kurumlarını güçlendirmeden, tarafsızlıklarını korumadan seçim yasasını değiştirmeden yapacağınız anayasa, uygulamalar adı ne olursa olsun hepsi hiçbir iyilik getirmez. 

"UZLAŞI YOK"

17 defa 1982 anayasası değişti. Hepsinde uzlaşı sağlandı. 18. değişiklikte uzlaşı yok.

Bütün sistemler yönetim sistemleri o coğrafyaya o millete o devlete tarihine geleneğine özelliklerine uygunsa başarılı olur. Uygun değilse başarılı olmaz. 

Ulu Önderimiz Cumhuriyet kurdu. Devrimleri yaptı. 100 senedir devam ediyor. Demek ki yaptığı bütün devrimler Anadolu insanının geçmişine inancına değerlerine uygun. 

Bu coğrafya da devletin kesinlikle ve kesinlikle zayıflamaması gerek. Devlet güçlü olacak. Devlet kurumlarıyla güçlü olacak. 

"PARLAMENTER SİSTEMDEN YANAYIM"

Ben parlamenter sistemden yanayım. Başkanlık sistemi olmaz diye de bir şeyimde yok. Bu coğrafyaya getirirsiniz güçlü parlamentoyu getirirsiniz yargının bağımsızlığını sonra başkanlık sistemi de olabilir. Ancak benim inancım biz de parlamenter sistem ülke koşullarımıza daha uygun. 

Bu coğrafyada Anadolu'da 33 medeniyet kuruldu. Geçiş dönemlerle bu sayı ikiye katlanıyor. İstilalar gelenler gidenler...Bu toplum var olabilmek için iki tane tecrübe edinmiş. Topluma sinen iki özellik var. Biri sabırlı olması...Bu toplum sabırlıdır. İkincisi de yaşayabilmek için dayanışma içinde olmasıdır. 

Daha önce uzlaşılan maddeler getirilmeliydi meclise...İşte size 64 maddede anayasa değişikliği...Bu uzlaşı sağlanmıştı. Bu niye geçmedi. Götürülürdü geçerdi. Kimse tek başına uzlaşı yok ben her şeyi idare edeceğim böyle bir şey yok. Uzlaşı kültürünün bu ülkeye yerleşmesi lazım...

Sistem değişecekse demokrasiyi geliştirmeli. Anayasa demokrasi değişsin diye katılımcılık artsın diye değiştirilir. Anayasa ceza kanunu değildir. Ülkede yaşayanların ortak metnidir. 

Rahmetli Demirel'in ve 82'deki siyasilerin yasağının kalkıp kalkmaması için referandum yapıldı. Siyasi yasaklar kalksın mı kalkmasın mı diye soruldu. Bunun referandumu yapılır. 18 madde, bir çok maddeyi etkiliyor. Benim diyen hukukçuların bile zorlandığı bir sistemde böyle acele bir değişiklik yapılması doğru değildir. Değişiklik yapacaksanız konunun uzmanları tecrübeli siyasiler hepsi beraber teknokrat kadroyla birlikte yapmalı. Burada köklü bir değişiklik yapılıyor ortada uzman yok, kadro yok. 

Adalet ve Kalkınma Partisi'ne 1 Kasım'da oy verenler yine oy verirse buradan 'evet' çıkar. Matematik bunu söylüyor. Ben Adalet ve Kalkınma partililerinde bu değişiklikten rahatsız olduğunu ve 'hayır' oyu vereceğine inanıyorum. MHP'lilerin de bir kısmının rahatsız olduğunu ve 'hayır' diyeceğini düşünüyorum. CHP'ye oy vermeyen solda ve sağda yer alan diğer partilerin de 'hayır' dediğini görüyoruz.

Bu sadece CHP'nin değil, 80 milyonun sorunu...Şu maddeyi istiyorum da öbürünü istemiyorum yok burada. Onun için bu bir dursun sakinleşelim, başımızdaki problemler halladilsin, 2019'da daha var. Oturalım konuşalım, seçim yasasını da konuşalım. Anayasayı da baştan konuşalım.

"CHP'YE FETÖ, PKK BULAŞMAZ"

CHP sıradan bir parti değiil. Dünyanın en eski partilerinden. İlk meclis Cumhurbaşkansız sadece meclis başkanıyla hükümetiyle Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış bir meclis, parti...Bu partiye terör bulaştırmaya çalışmak onun bunun yanına koymaya çalışmak doğru değil. 

Geçmişimize bakarsak. 2000 yılından bu yana kim kimle ne iş yapmış, kim kimle nasıl ittifak kurmuş bu ayna gibi ortada. Bana bulaşmaz. Bana dediğim CHP'ye... Bize bulaşmaz. Ne PKK, ne FETÖ, ne IŞİD bulaşır. Bize hiçbir şey bulaşmaz. Biz vatanın milletin geleceği için uğraşan insanlar topluluğuyuz. CHP'ye yafta yakıştırmaya çalışmak bence büyük hatadır. Çok büyük hatadır. Bunun altından kalkmak mümkün değildir. CHP'ye terörist dersen, vatan hainleriyle işbirliği yapıyor dersen olmaz. Ben bu lafı söylenmemiş yok farz ederim.  

Biz 'hayır' cephesindeyiz. Çalışacağız. Termel görevimiz. Adalet ve Kalkınma Partisi de çalışacak. Ne biz tekiz. Ne de Adalet ve Kalkınma Partisi...Bu anayasanın gelecek kuşaklara fayda sağlayacağına inananlar 'evet' diyecek. Fayda sağlamayacağını düşünenler demokrasinin güçlenmesini isteyenler 'hayır' diyecek. Şu parti bu parti işi değil. 80 milyon insanımız var. Karar verecekler. Hayırlı olsun."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası