HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Konak Belediyesi yeni bir Avrupa Birliği (AB) projesi ile farkını ortaya koymaya hazırlanıyor. Uluslararası ağa dönüşen 'Sharing Cities' (Paylaşan Kentler) hareketine dahil olma sürecini başlatan belediye, hazırladığı proje ile AB fonundan destek aldı.
İzmir’in kalbi Konak’ta gençlerin paylaşım ekonomisiyle tanışmaları ve gönüllülük bilinciyle kent hayatına aktif katılmalarını sağlayacak yeni bir proje hayata geçirilecek.
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında Konak Belediyesi kardeş şehirler; Bahadın (Yozgat), Bozkurt (Denizli) ve Hekimhan (Malatya) ile güç birliği yapacak. Başka Bir Okul Mümkün Derneği, Genç İşi Kooperatif ve Zumbara Derneği’nin işbirliğiyle hazırlanan 'Gençlerin Dayanışmasıyla Paylaşan Kentler Oluşturmak' adlı proje ile gençlerin paylaşım ekonomisiyle tanışmaları ve gönüllülük bilinciyle kent hayatına aktif katılımının sağlanması amaçlanıyor.
DAYANIŞMA VE PAYLAŞMAYI ÖNCELEYEN BİR SİSTEMİ BİRLİKTE ÜRETECEĞİZ
Projenin tanıtım toplantısı Dario Moreno Sokağı’nda yapıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, projenin başarı getireceğine inandığını belirterek,
“3 ayrı belediye ortağımız. Denizli Bozkurt, Yozgat Bahadın ve Malatya Hekimhan Belediyesi. Hep birlikte bir fikir ortaya çıkaracağız. Bu fikir paylaşma ve dayanışmayı önceleyen bir fikir. Artan nüfus büyüyen kent. İzmir’in nüfusu 4 milyon. Motorlu araçların yayınlaşması son 20 yılın ihtiyacı. Karbon salınımının çoğaldığı ve piyasa ekonomisinin her şeyi belirlediği, objelerin ve karın öne çıktığı bir sistem. Şehirlerimizi yeniden düşünmeliyiz. O kadar karamsarız ki işsizlik, insan onurunun yok sayılması, savaşlar, piyasanın her şeyi belirlediği çözümünün de konuşulduğu ancak hayata geçmediği bir süreçte gençlerin enerjisine ihtiyacımız var. Sahneye gençlerin ve farklı fikirlerin çıkma zamanı. Tüketim yeniden nasıl düşünülmelidi? Dayanışmayı ve paylaşmayı önceleyen, insan onurunu koruyan-gözeten bir kavramı önceleyen politikaları birlikte yeniden nasıl hayata geçirmeliyizi birlikte üreteceğiz. Bize dayatılan eğitim sistemine esir mi olacağı? Yoksa delikler açan yeni sistemleri mi hayata geçireceğiz. Bu proje bunun ilk adım. Projeye başarılar diliyorum” diye konuştu.
LEVENT KAHRAMAN: PAYLAŞA PAYLAŞA GÜZEL BİR KENT YARATMAYI İSTİYORUZ
Başka Bir Okul Mümkün Derneği Başkanı Levent Kahraman, “Ebeveynlerle eğitim kooperatifleri kurup çocuklarımızı kendi okullarımızda okutuyoruz. Türkiye’de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. İzmir’de okul öncesi ve ilkokul olarak bir tane okulumuz var. Bu platforma dahil olduk. Konak’ta da buna benzer örgütlenme ve yapılar oluşması için elimizden geleni yapacağız. Paylaşa paylaşa güzel bir kent yaratmayı istiyoruz” dedi.
PROJE İLE ADIM ADIM PAYLAŞAN KENT AĞI OLUŞTURULACAK
Konak Belediyesi’nin yürütücülüğünü yapacağı projeyle, dört kentin gençlerini buluşturulacak. Projede yer alan Konak, Bahadın, Bozkurt ve Hekimhan’dan 18-30 yaş arası toplam 30 genç farklı zaman aralıklarında düzenlenecek etkinliklere katılacak. Paylaşım ekonomisinin araçları konusunda deneyim kazanacak gençler kendi şehirlerinin kültürünü de göz önünde bulundurarak adım adım paylaşan kent oluşturulması için bir rehber görevi görecek.
PAYLAŞAN KENT ŞENLİĞİ
Projenin ilerleyen aşamalarında Konak’ta kardeş şehirlerden gelen gençlerin yanı sıra tüm İzmirlilerin de davetli olacağı 'Paylaşan Kent Şenliği' düzenlenecek. Benzer etkinlikler projeye katılan diğer kentlerde de düzenlenecek. Bunun yanı sıra Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri ve yerel politikacılarla buluşarak 'Paylaşan Kent Zirvesi' de düzenlenecek. Proje süresi boyunca Konak'ın farklı semtleri armağan çemberi, takas, plak dinletisi, merdiven boyama ve servis değişimi gibi keyifli ve renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Gençlerin paylaşım ekonomisine katılması, zaman değişimi sağlanarak kentlilerin ihtiyaçlarının sağlanması konusunda farkındalık yaratacak projeye gönüllü olarak herkesin dahil olması planlanıyor. Konak Belediyesi öncülüğünde hazırlanan ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından kabul edilen projenin bütün bütçesi AB fonundan karşılanacak. Tüm uygulamalar proje ortaklarının desteği ve kardeş şehirlerdeki belediyelerin katkılarıyla sürdürülecek.