Törene İzmir Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen, şairler, yazarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğinin açılış konuşmasını yazar-şair Hidayet Karakuş üstlendi. Karakuş, “Türkçe, yalnız bu etkinliğe katılan dostların işi değil, tüm Türkiye’dekilerin işi. Türkçeye büyük emek veren Muzaffer İzgü’yü, Erdoğan Tokmakçıoğlu’nu, Emir Özdemir’i sevgi ve saygıyla anıyorum. Onların dili, onların kitaplarında bize ışık tutmaya devam edecek” dedi. Törene katılan şairlerden Cem Seyhun Ünbay, Süheyla Soyteki ve dil emekçisi Abdullah Bolulu şiirler okuyarak günün önemine dikkat çekti.
14. KEZ DÜZENLENDİ
Açılış töreninin ardından 14. İzmir Türkçe Günleri etkinlikleri Konak Belediyesi’nin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda gerçekleşen söyleşi ve panellerle devam etti. ‘Türkçe ile 85 Yıl’, ‘Atatürk Devrimi, Çağdaşlaşma ve Türkçe’ ve ‘Gençlerle Türkçe Sosyal Ağlardan Sokağa’ panelleri öncesi söz alan İzmir Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen; “Dil Derneği Atatürk’ün çağdaş uygarlığı ve Cumhuriyet’in temel değerlerini de savunmak üzere yola çıktı. Özgür bir toplumun yaratılabilmesi ve yeniden çağdaş uygarlık düzeyine yol alan bir Türkiye olabilmesi için gönülden çalışarak amaçlarımıza ulaşacağız. Ben inanıyorum ki bu çabalarla Dil Devrimi’nin yanı sıra Atatürk’ün bize hedef belirlediği çağdaş uygarlık yolunda da yeni aşamalar kazanırız” dedi.
ATATÜRK DEVRİMİ VE ÇAĞDAŞLAŞMA
Umut Türküler Grubu’ndan İrem Sezginer ve Bilgesu Özkan’ın müzik dinletisiyle renklenen etkinlikte Düriye Ayyıldız ‘Türkçe ile 85 yıl’ başlıklı panelde Türkçenin zenginliği, önemi ve korunması hakkında kapsamlı bir konuşma yaptı. Etkinliğin ilk gününe Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, yazarlar Hidayet Karakuş ve Abdullah Bolulu’nun konuşmacı olduğu ‘Atatürk Devrimi, Çağdaşlaşma ve Türkçe’ paneli ile devam edildi. Yöneticiliğini Altıok’un yaptığı panelde Türkçenin ne kadar zengin bir dil olduğu ve ona sahip çıkmamız gerektiği üzerinde duruldu. “Dilimizi düzgün kullanmalıyız” diyen Altıok, “Ben çocukken bir sözcüğü hatalı şekilde söyledim mi annem ve babam bana hemen doğrusunu söylerdi. Bunun yanı sıra okullarda Divan Edebiyatı’nın okutulmasına devam edilmesinden yanayım; çünkü Divan Edebiyatı da Türk dilinin bir parçasıdır” diye konuştu. Yazar Hidayet Karakuş ise, “Atatürk, Cumhuriyet kurulmadan önce bile Çanakkale Savaşları’nda komutanken Almanya’dan dil kitapları getirmiş, Cumhuriyeti ilan ettikten 9 yıl sonrada Türk Dil Kurumu’nu kurmuş ve Türkçeyi geliştirmek için olağanüstü çabalar göstermiştir. Atatürk’ün ardından bu çabalar ara vermeden sürmüş ve pek çok Osmanlıca sözcük ari Türkçe haline dönmüştür” dedi. Abdullah Bolulu ise yaptığı konuşmada, “Çok zengin bir dile sahibiz. Dünyanın hiçbir dilinde bir sözcükte 8 tane ünlü harf bulamazsınız. Dilimizin kökü hiç değişmedi. Bundan dolayı Türkçeye var gücümüzle sahip çıkmalıyız” diye konuştu. 14. İzmir Türkçe Günleri’nin ilk gün etkinlikleri Öykü Şenol ve Barış Can Türkdoğan’ın konuşmacı olduğu ‘Gençlerle Türkçe, Sosyal Ağlardan Sokağa’ konulu panel ile sona erdi. Paneller sonrası Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Eser Atak, tüm konuşmacılara günün anısına hediyeler verdi.