Konak’ta beyin fırtınası
Türkiye’nin yerel yönetimlere bağlı ilk ve tek girişimcilik akademisi Konak Belediyesi Genç Girişimcilik ve Yaratıcılık Akademisi, gençlerin yaratıcılığı ve girişimci ruhunu geliştiren bir söyleşiye imza attı.
İZMİR - Ankara milletvekili, CHP Bilgi İletişim Teknolojileri Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde gençlerle bir araya geldi. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda beyin fırtınası yaşandı.
‘Yaratıcılık ve Girişimcilik’ konulu söyleşi öncesi akademideki gençleri kutlayan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, her zaman gençlerin yanında olduğunu bir kez daha vurguladı. Genç Girişimcilik ve Yaratıcılık Akademisi projesinin tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini söyleyen Başkan Tartan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaratıcılık ve girişimcilik gençlerin işidir. Çünkü gençlik geleceğe yönelik ufkun şekillendiği, doğru bilgilerin umuda döndüğü bir zaman. Ben üniversitelerde katıldığım tüm toplantılarda öğrencilere özellikle şunu söylüyorum; ben memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Arkamda ne holdingler, ne de büyük maddi destekler vardı. Ama milletvekili oldum, bakanlık yaptım; şimdi de belediye başkanıyım. Demek ki çalışma, yaratıcılık, bilgi, beceri ve bunları yerinde kullanma ile biraz da girişimcilik ruhu başarıya ulaştırıyor. Hayatta her zaman zorluklar yaşanır, ancak bunların üstesinden başarıyla gelmenin tek yolu yaratıcılık ve girişimciliktir.”
Şaşırtıcı sorular, Sıradışı yanıtlar
Eğlenceli sunumuyla gençlerin gönlünde taht kuran Emrehan Halıcı, sorduğu birbirinden ilginç sorularla da beyin jimnastiği yaptırdı. Şaşırtıcı sorulara gençlerden gelen sıradışı yanıtlar, düşüncenin sınırlarını zorladı. Sözlerine girişimcilik, yaratıcılık ve zekanın tanımı yaparak başlayan Halıcı, değişme isteği, merak ve özeleştirinin yaratıcılık konusunda ilk adım olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Bizde çok soru soran çocuk genelde baştan savılır, okulda çok soru soran çocuklar pek sevilmez, iş hayatında soru soranlara ‘Ülkeyi sen mi kurtaracaksın’ denir. Oysa bunun yerine soru sorma yeteneğini geliştirmek, her şeye merakla bakmak gerekiyor. Eğer her şeyi olduğu gibi kabul ederseniz yaratıcılık olmaz. Girişimciliğin en büyük kaynağı ise yaratıcılıktır.”
Söyleşinin bir bölümünü de ilginç sorulara ayıran Emrehan Halıcı, ‘iki sarı bir kırmızıya nasıl eşit olur’, ‘8’den 6 çıkarırsanız 2 kalır peki 8’e 6 ekleyip nasıl 2 elde edersiniz’ gibi zekayı zorlayan soruları gençlere yöneltti. Futbolda iki sarı kartın bir kırmızı kart etmesi, saat olarak düşünüldüğünde sekizden altı saat sonrasının saat iki olduğu gibi sıra dışı yanıtlar gençleri hem şaşırttı hem de eğlendirdi.