Ege Postası
Geri

Kongre kararları oylandı: Neler yaşandı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi bugün tamamlandı. Kongrenin son gününde 8 ay süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkan kararlar, işçi, çiftçi, sanayi, tüccar ve esnaf gruplarından oluşturulan delegeler tarafından tek tek oylandı.
Kongre kararları oylandı: Neler yaşandı?
Haberler / İzmir
21 Mart 2023 Salı 19:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi bugün tamamlandı. Kongrenin son gününde 8 aylık süreç içerisinde bütün paydaşların görüşmeleri sonucunda ortaya çıkan kararlar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından teker teker okundu ve delegeler tarafından oylandı.

İŞÇİ  VE ÇİFTÇİLER, İZMİR İŞ DÜNYASINA KARŞI MADDEYİ OY ÇOKLUĞUYLA GEÇİRDİ  

 İşçi Buluşması Deklerasyonu’nda, “Haftalık çalışma süreci ücret kaybı olmadan 35 saati aşmayacaktır, ancak ağır ve tehlikeli iş kollarında ise bu süre 25 saat olarak sınırlandırılacaktır. Haftada en az 2 gün ücretli izin hakkı verilecektir” maddesine Sanayi- Tüccar grubu itiraz etti. Sanayi- Tüccar grubunda İZTO Başkanı Mahmut Özgener ve İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi de yer aldı. Madde işçi ve çiftçilerin oylarıyla kabul edildi.

KONGREDE 8 MART TARTIŞMASI

“8 Mart’ta tüm çalışan kadınların ücretli izinli sayılması için yasal düzenleme yapılacaktır” maddesinde İzmir Köy Koop. Başkanı Neptün Soyer, ‘’Bizim toplumsal cinsiyet eşitliğinde 8 Mart’ları bu şekilde kutlamamız gerekecek ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmış toplumda 8 Mart’a gerek kalmayacak. Siz 8 Mart’ı hedef koymuşsanız bugün kalıcılığını sağlarsınız biz bitmesini istiyoruz’’ dedi. Soyer ise, resmi tatil olsun önerisinde bulundu.

Tüm Bel- Sen  İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Buse Elbir, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini yakaladığım bir gün kadınlara, erkeklere ayrı bir gün kutlamaktan uzak omuz omuza bir mücadele üretebileceğiz. Dokuma işçilerinin yaşamış olduğu kötü bir olayın, kadınların bu toplumda emeğini üretebilirken var olabilmesi çabasını anmak ve buralara tekrar dönmemek üzere her yıl 8 martta yaptığımız faaliyetlere katılımın güçlenmesi adına aldığımız bir pozisyon. Talebimiz buna yönelik bir işleyişti” dedi.

Madde oy çokluğuyla reddedildi.

KAMULAŞTIRMA MADDESİNE RET

Vakıf üniversiteleri özel eğitim kurumları ve özel sağlık kuruluşları kamulaştırılacaktır. Madencilik, enerji ve haberleşme gibi temel sektörler kamulaştırılacaktır ve çalışma koşulları düzeltilecektir. Tüm sektörlerde kamu kuruluşlarının satılması ve ayrıca kamu mülkiyetinde olan kurumların ticarileşmesi ve özelleştirilmesi uygulamalarından vazgeçilecektir” maddesine Neptün Soyer, “Vakıf veya özel kolejleri kamulaştıramazsınız. Onu açmak mı lazım?” dedi. Madde eğitim, sağlık ve  madencilik sektörü diye ayrıldı. Vakıf üniversiteleri ve özel sağlık kuruluşlarının kamulaştırılması maddesi oy çokluğuyla reddedildi.  Temel sektörlerin kamulaştırılması önerisi işçilerin lehte oyuna rağmen oy çokluğu ile reddedildi.

“KOOPERATİF İÇİN BAKANLIK KURULSUN”

Çiftçi Buluşması Deklerasyonu’nda yer alan “ kooperatiflerle ilgili özerk bir kamu kuruluşu kurulacaktır” maddesinine çiftçi grubu itiraz ederek bir bakanlık kurulması gerektiğini aktardı. Maddeye yönelik söz alan Neptün Soyer, “Özerk bir kamu kuruluşu kurulacaktır. Denetleme ya da özel bir mekanizma diyebilirisiniz. Bu ya bakanlığa bağlı olacaktır ya da ayrı bir özerki.  Biz şerh koyuyoruz” dedi.

TARIMSAL SANAYİ BÖLGELERİ KURULSUN ÖNERİSİNE KÖY KOOP’TAN ŞERH

“Tarım ürünlerinin nitelikli bir şekilde işlenmesini teşvik etmek üzere bölgesel ve tarımsal sanayi bölgeleri kurulacaktır” maddesine Köy Koop Birliği risk gördüğü gerekçesiyle şerh koydu.

SOYER: BEN YAPTIM OLDU

“Şehir ve ilçe parklarında, okul bahçelerinde öğrenme amaçlı üretim alanları için yer ayrılmasına teşvik edilecektir” maddesine işçi grubundan bir delegeden gelen, “eğitim ve üretim aynı anda olamaz” eleştirisine yanıt veren Başkan Soyer, “ Ben yaptım oldu. Ulamış Ortaokulunun bahçesinde yaptık ve yaygınlaştırdık” dedi.

İŞTE OYLAMA SONUÇLARI 

Oylama sonucunda, 4 bölümden oluşan 92 karar, işçi bildirgesinde 12 ilke 51 karar, çiftçi deklerasyonunda 18 ilke 62 karar, sanayici tüccar ve esnaf bildirgesinde 27 ilke 98 karar. 3 bildirgede toplam 61 ilke 211 karar. Son şerhle beraber 27 maddede şerh var gerisi oy birliğiyle karar altına alındı.

Tamamı delegeler tarafından oylanan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sonuç bildirgesine buradan ulaşabilirsiniz.

"İNANILMAZ BİR İŞ YAPTINIZ"

Kongre sonunda konuşan Soyer, “Her birinize çok teşekkür ediyorum. İnanılmaz bir iş yaptınız. Geleceğe bırakacağınız önemli miraslardan biri burada alınan kararlarla oluşan kongredir. Bu iktisat kongresi bize, eğer bir ortak akıl inşa etmek için yola çıkarsanız bu uzun ve çetrefilli bir yoldur. Şundan emin olabilirsiniz. Aldığınız kararları ortak akılla inşa ettiyseniz içeriği de çok güçlü oluyor. Ortak aklın mutabakatın kıymetini ortaya çıkmış oldunuz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası