İzmir Kent Konseyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “yerelde kalkınma” hedefiyle öncülük ettiği ‘Yerelde Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’ne katılımcı bir süreçle katkı sunmak ve stratejide tamamlayıcı bir rol üstlenmek üzere konusunda uzman temsilcilerin katılımıyla ‘Yerelde Kalkınma Çalışma Grubu’nu kurdu. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ve İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mine Pakkaner’in kolaylaştırıcılığında kurulan çalışma grubu, tarımsal projelerin yanı sıra kırsal kalkınmanın gerçekleşmesi amacıyla faaliyetlerine başladı. Yerelde Kalkınma Çalışma Grubunun ilk toplantısına sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kamu kuruluşlarının temsilcileri ve İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri katılım gösterdi.
ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI
İzmir Kent Konseyi’nde Yerelde Kalkınma Çalışma Grubunun kurulmasından ve uzmanların bir araya gelerek yeni katılımcı bir dinamik yaratmasından memnuniyet duyduğunu belirten İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, İzmir’in yerelde kalkınma stratejisinin tüm Türkiye tarafından önemsenmesi ve örnek alınması gerektiğini ifade etti. Gruşçu, kentleşmenin ve büyümenin getirdiği ağırlığın kent yoksulluğunu da arttırdığını belirterek şunları söyledi: “Gün geçtikçe kentler büyüme adı altında yığınsal hale gelmeye ve tüketmek üzere üreterek insanın doğasından kopmasına neden oluyor. Bu yığınsal hareket ne yazık ki, sosyal ve ekonomik anlamda çözüm üretemez hale gelecektir. Kentlerdeki yoksulluk artacaktır. Toprağa ve kırsala dönme isteği ve zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Bu nedenle İzmir’in yerelde kalkınma hamlesinin çok önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kentlerdeki yoksulluğun azaltılabilmesi için üretim seferberliği başlatılmalı ve kentlinin dahi toprağa temas etmesi sağlanmalıdır. Çalışma grubumuzun bu konuda önemli çalışmalar yapacağına inanıyorum.”
BALIĞI DEĞİL OLTAYI VERECEĞİZ
Çalışma grubunun kurulmasında kolaylaştırıcılık görevi üstlenen ZMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ve İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mine Pakkaner ise, ulusal kalkınmanın merkezden kırsala doğru yayılımla başarılmasının sürdürülebilir olmadığı ya da eksikliklerinin olduğunu belirterek kentlerde kalkınmanın merkezi kaldığını, kentin varoşlarına, dezavantajlı gruplara ve hatta mahallelere ulaşamadığını ifade etti. Pakkaner, “Kırsaldaki ekonomik ve sosyal güçlükler nedeniyle kente göç hızla artıyor. Kentin hâlihazırda var olan sorunları ve yapısı da bu göçü kaldırabilecek seviyede değil. Göçle gelen nüfus ise kent çarkının dişlileri arasında ezilip gidiyor, kentte kalkındırılması gereken bölge ve topluluklar da hızla artıyor. Bu nüfusu yerinde tutacak tedbirler alınırsa, ekonomik gelişme tabandan başlayarak yayılır, birlikte sosyal ve kültürel gelişmeyi de getirir.” şeklinde konuştu.
Pakkaner, çözümün yerelde kalkınmada olduğunu belirterek “Yerelde kalkınma, genelde kalkınmayı ve kalkınmanın sürdürülebilir olmasını getirir. Yoksul kesimin üretime katılmasının önündeki en önemli engellerden biri de bilgi eksikliğidir. Kent konseyi yürüteceği projelerle bu eksikliği giderecek çalışmalara imza atacak ve çok eski bir deyişle, balık değil olta verecektir.” ifadelerini kullandı.
KİMLER KATILIYOR
Çalışma Grubunun ilk toplantısına İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Serpil Ötücü, Buca Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Deniz İlhan, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi temsilcisi Ayten Haytabey, EKDAV temsilcileri Nimet Şanda ve Ülkü Özkarakaş, Buğday Derneği’nden Nurhayat Bayturan, E. Ziraat Yüksek Mühendisi İlhan Özkarakaş katılım gösterdi. Ayrıca toplantıya İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Şengül Baysak, Yalçın Kocabıyık, Yaşar Çavdan, Mahmut Açıkkar ve Gençlik Meclisi Başkanı Ersin Yüce de destek verdi.