TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Mayıs tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda bazı değişiklikleri öngören plan değişikliğini askıya çıkardı.
Planda yapılan değişiklikler, Eko-Turizm Alanları odaklı olurken yapılan plan değişikliğine gerekçe olarak ise Covid-19 pandemisi boyunca konut izni olmayan Eko-Turizm alanlarında meydana gelen özel yapılaşmalar gösterildi.
Plan değişikliğine ilişkin hazırlanan raporda; Eko-Turizm alanlarında pandem süresince; turizme dönük, ekolojik yapı ile bütünleşik butik oteller, pansiyonlar, konutlar günübirlik tesisler, sağlıklı yaşam tesisleri, spor tesisleri, satış üniteleri ve gerekli sosyal donatı alanları dışında turizm amacı dışında münferit veya site şeklinde konut yapılaşmalarına olanak tanıdığı ve şahısların talepleri doğrultusunda ilgili idareler tarafından bu doğrultuda alt ölçekli planların onaylandığı belirtildi.
KONUT YAPIMINA BAKANLIK ENGELİ
Yapılan değişiklikle; Eko-Turizm için ayrılan bölgelerde özel konutlaşmanın önüne geçilirken bazı hükümlerde değişiklik yapıldı.
Yapılan değişikliklerle birlikte Eko-Turizm alanlarının minimum alanının 15 bin metrekare olacağı belirtilirken emsali 0.10 olarak belirlenirken kat sayısı ise 2 katla sınırlandırıldı.
Plan değişikliğine ilişkin hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi;
“İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın amaç, ilke ve stratejileri ile Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin çevre düzeni planlarında değişiklikleri düzenleyen 20. Maddesinin 2. Fıkrasının “(d) Değişen verilere bağlı olarak planın güncellenmesi” hükümleri çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda; İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın “8.4.9. Eko-Turizm Alanları” başlığı altında yer alan plan hükümlerinin;
8.4.9.1. Bu plan ile belirlenen veya alt ölçekli planlarda belirlenebilecek olan bu alanlarda; turizm tesislerinin niteliklerine ilişkin yönetmelik hükümlerine uygun olan, ekolojik yapı ile bütünleşik butik oteller, özel konaklama tesisleri ve kırsal turizm tesisleri ile bunlara bütünleşik spor tesisleri, satış üniteleri ve gerekli sosyal donatı alanları yer alabilir.
8.4.9.2 Eko-turizm alanları için öncelikle yetkili idareye başvurulur. Yetkili idarenin uygun görüşü doğrultusunda bakanlığa başvuru öncesinde ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınması zorunludur.
8.4.9.3. Yapılacak yapılarda doğal yapı ve geleneksel mimari dokunun korunması sağlanacaktır.
8.4.9.4. Eko-turizm alanı olarak belirlenebilecek alanlarda min. Parsel büyüklüğü=15.000 m2’dir. Bu alanların % 45’lik kısmının arazi ve arsa düzenlemeleri hakkında yönetmelik uyarınca umumi ve kamu hizmet alanlarına ayrılması zorunludur. Bu alanlarda yapılaşma koşulları: maks. Emsal=0,10; maks. Bina yüksekliği 2 kattır. Kat yükseklikleri yöresel, coğrafi koşullar ve iklim koşulları dikkate alınarak belirlenir. Bu tesislerde en fazla bir bodrum katı yapılabilir. Bodrum katlarda konaklama üniteleri yer alamaz, yalnızca servis alanı olarak kullanılabilen bu alanlar, emsale dahil değildir. Ayrı yapılar olarak düzenlenen konaklama birimlerinde bodrum kat sadece ana yapıda yer alabilir.
8.4.9.5. Bu alanlarda yer alacak turizm belgeli konaklama tesisi tek bir bağımsız bölüm olacaktır. Bu alanlardaki konaklama birimleri üzerinde devremülk, kat irtifakı ve kat mülkiyeti gibi şerhe konu haklar tesis edilemez.” şeklinde yeniden düzenlendiği İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlanmıştır.”