Ege Postası
Geri

Kooperatif başkanı: Beni Afrikalılar bile anladı Ankara anlamadı!

TİRE Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye'nin toprak ve tarımını ancak kooperatifleşerek koruyabileceğini belirtip, kişilerin inisiyatifine bağlı değil, ülkenin kendi yapısına uygun ulusal bir tarım politikası oluşturulması gerektiğini söyledi.
Kooperatif başkanı: Beni Afrikalılar bile anladı Ankara anlamadı!
Haberler / Ekonomi
21 Aralık 2015 Pazartesi 15:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, kooperatifleşmenin önemine dikkat çekti. Eskiyörük açıklamasında, kooperatifçiliğin aydınlık, birlik beraberlik, dayanışma, birbirini koruma, yaşatma, sevgi, barış, hakça paylaşım, adalet, açlığı önlemek, vahşi kapitalizme karşı duruş, çalışmak, üretmek, kalkınma ve insanca demek olduğunu söyledi. Kooperatifçiliğin karşıtının ise tekelleşme olduğunu vurgulayan Eskiyörük, "Kapitalizmin her geçen gün vahşileştiği bugünkü süreçte, maalesef dünyada kavgalar gittikçe artıyor ve her 6 saniyede ise bir çocuk açlıktan ölüyor. Halbuki bu dünya herkesi doyuracak, herkesi mutlu yaşatacak kadar büyük. Bugün emperyalizmin yarattığı vahşet, tüm insanlığı korkutuyor. Ne yazık ki ülkemiz de bugün bu ateş çemberinin içine sürükleniyor. Bugün insan ve hayvan nüfusunun 2 katını fazlasıyla doyurabilecek zenginliğe sahip olmamıza rağmen bizde de yoksulluk var, kavga var ve cinayetler işleniyor. Eğer emperyalizmin tuzağından kurtulmak ve bağımsız bir Türkiye istiyorsak güçlü olmalıyız. Güçlü olmamız için de Atatürk'ün dediği gibi çok çalışmamız, çok üretmemiz gerekiyor. En önemlisi yol haritamızı doğru belirlememiz gerekiyor. İşte izlenecek bu yol kesinlikle tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalıdır. Tarımda küçük aile işletmelerini yok edecek şirketleşme anlayışından vazgeçip, köylümüzü kooperatifleştirerek yerinde üretmelerini ve yaşamalarını sağlamalıyız. Ancak kooperatifleşme ile kayıtdışlılığı önleyebiliriz, üretimi planlayabilir, fiyat istikrarını sağlayabiliriz, üretim maliyetlerini düşürüp üreticinin kazancını artırabilir, gıda güvenliğini sağlayabiliriz. İthalat yapan değil, ihracat yapan güçlü bir Türkiye yaratabiliriz. Köyden kente göçü durdurur, ülkemizde barışı sağlayabiliriz. Barış, akil insan dedikleri sanatçılar ile, artistler ile sağlanamaz. Bu uygulama enfeksiyona yakalanmış hastayı aspirin vermektir. Bunun tedavisi kooperatifçiliktir. Bu da ancak devletin politikaları ile mümkündür" dedi.


"BENİ AFRİKALILAR BİLE ANLADI ANKARA ANLAMADI"
Tire'de bir kırsal kalkınma modeli yarattıklarına da dikkati çeken Eskiyörük, şöyle devam etti:

"Bu model, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü tarafından dünyaya örnek gösterildi. Daha 1 ay önce yine FAO'dan ve Tarım Bakanlığımızdan bu anlamda başarı ödülü aldım. Dünyanın her köşesinden Kooperatifimize ziyaretler yapılıyor. Beni Afrikalılar bile anladı ama Ankara'ya maalesef kendimi anlatamadım. Kooperatifçilik öcü değildir. Kooperatifçilik komünistlik değildir. En kapitalist ülkelerde bile ortalama yüzde 80 iken ülkemizde kooperatifçiliğin yüzde 13'lerde olması yaşanan sorunların, sancıların ve geri kalmışlığın nedenidir."

Türkiye'nin ancak kooperatifleşerek tarımını ve topraklarını koruyabileceğine de dikkati çeken Eskiyörük, kişilerin inisiyatifine bağlı değil, ülkenin kendi yapısına uygun ulusal bir tarım politikası oluşturmak gerektiğini de söyledi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası