Ege Postası
Geri

Kozak fıstığına coğrafi işaret incelemesi

İzmir'in Bergama İlçesi ile özdeşleşen 'Kozak çam fıstığı' için coğrafi işaret denetimi yapıldı.
Kozak fıstığına coğrafi işaret incelemesi
Haberler / Ekonomi
19 Aralık 2017 Salı 12:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Denetime, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Erdoğan, Bergama Ticaret Odası Genel Sekreteri Gülay Koç, Bergama Ticaret Odası KOSGEB Temsilcisi Yeşim Fidan Yılmazoğulları, Bergama İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Mühendisi Emrah Yıldırım, Bergama Ziraat Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Bayer, Coğrafi İşaret Danışmanı, Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener ile konuyla ilgili diğer yetkililer katıldı. Denetim komisyonu, çam fıstığı üreticilerliye biraraya geldi. Komisyon üyeleri, çam fıstığı üreticilerine coğrafi işaret denetimini önemini anlatılarak, şartnameye uygunlukları açısından gerekli denetimleri gerçekleştirildi.

Denetimle ilgili bilgi veren Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, "Ülkemizde yapılan araştırmada 3 binin üzerinde coğrafi işaretlimiz ve geleneksel ürünümüzün olduğu bilinmektedir. Görüldüğü o ki ülkemiz coğrafi işaretler konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. İlçemizin adı ile özdeşleşen coğrafi ürünlerden biri olan 'Bergama Kozak çam fıstığı' menşe işaret olarak 2008 yılında odamız tarafından koruma altına almıştır. Aynı zamanda menşe işaret olarak ikinci başvurumuzda 'Bergama graniti' için yapılmış olup 29 Kasım 2017 tarihi itibariyle tescil kararı almış bulunmaktadır. Menşe işaret olarak tescili yapılan 'Bergama Kozak çam fıstığı' ve 'Bergama graniti' coğrafi işaretlerimizin bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bizler için önemlidir. İlçemizde koruma kapsamına alınacak coğrafi işaretlerimiz için araştırmalar devam etmekte ve neticelenmesi ile birlikte yeni başvurularımız yapılacaktır" dedi.

Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener de "Tescilli coğrafi işaretlerin 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'na göre denetim raporları 10 Ocak 2018 tarihine kadar Türk Patent ve Marka Kurumu'na sunulması zorunludur. Kanun ile gelen denetimler sonucunda 21 Ekim 2008 tarihi itibariyle koruma altına alınan 'Bergama Kozak çam fıstığı' ibareli coğrafi işaretlerimizin denetimi gerçekleşmiştir. Denetimde asıl hedef tescil belgesindeki şartnameye uygun olarak üretim yapan gerçek üreticilerin korunması, coğrafi işaretin gerçek değerinde satışa sunulması, buna bağlı olarak coğrafi işaretlerin marka değerinin saptanması, bilinçli tüketici profilinin oluşturulması, orijinalinden uzak olan ancak coğrafi işaretin ismini kullanan gerçek olmayan üreticiler ile mücadele edilerek bir mirasın ve tarihi kültürün gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılmasıdır. Diğer önemli bir husus ise Bergama Kozak çam fıstığına hak ettiği değeri verebilmektir" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası