Ege Postası
Geri

Kredi faizleri 21 yılın zirvesini gördü

Yeni ekonomi yönetimi tarafından politika faizinin yüzde 8,5'ten yüzde 30'a yükseltilmesiyle birlikte kredi faizleri tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. İşte tek tek, ihtiyaç, ticari, taşıt ve konut kredisi faizlerindeki son rakamlar...
Kredi faizleri 21 yılın zirvesini gördü
Haberler / Ekonomi
14 Ekim 2023 Cumartesi 09:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Seçim öncesinde yüzde 25 seviyelerinde seyreden ortalama ihtiyaç kredisi faizleri, son haftalarda yüzde 60,93'e yükselerek 21 yılın en yüksek seviyesine erişti. Bu artış, vatandaşların bütçesine ve alım gücüne önemli bir baskı oluşturduğu ifade ediliyor.  

Masraflar eklenince faizler yüzde 80'i buluyor

Kredi faizlerinde vergiler ve komisyonlar da dikkate alındığında, yıllık maliyetler yüzde 80'leri bulan seviyelere ulaşıyor. TCMB'nin verileri, bu artışın tüketiciler üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.

Ticari kredi faizleri rekor düzeyde arttı

Ticari kredi faizleri de tavan uygulamasına rağmen hızla yükseldi. Önceki dönemde yüzde 13 seviyelerinde seyreden ortalama ticari kredi faizleri, son haftalarda yüzde 49,35'e yükselerek 21 yılın en yüksek seviyesine erişti.

Taşıt alacaklar kara kara düşünüyor

Taşıt kredilerinde yüzde 46,99 ve konut kredilerinde yüzde 41,66 gibi yüksek seviyeler gözlemlenirken, vadeli mevduat faizleri de son 20 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda.

Konut almak adeta hayal

Seçim öncesinde yüzde 16 seviyelerine kadar gerileyen konut kredisi faizleri ise geçen hafta yüzde 41,66 seviyesi görüldü. Bu oran iki hafta önce yüzde 42,79 ile 20 yılın zirvesini görmüştü.

Vadeli mevduat faizlerinde durum ne?

3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri de geçen hafta ortalamada yüzde 45,49 ile 20 yılın zirvesini gördü. Bu seviyeler en son Mart 2003'te görülmüştü.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası